Fatma Aksal, Karin Nordlund och Lars Niska, Uppsala studentkår.
Foto: Hanna Strandberg

Vi arbetar mycket aktivt med studentinflytandet


I en slutreplik skriver Uppsala studentkår att det finns uppdaterade listor över studentrepresentanterna vid universitetet, apropå Ergos granskning av studentinflytandet.

Ergo svarar Uppsala studentkår i senaste numret (11/2011), där vi tog upp Ergos granskning av Uppsala studentkår när det gäller arbetet kring studentrepresentanter. Ergo tar upp frågan om kårens översikt och menar att denna inte finns. Svaret på debattsidan avslutas med en fråga: ”… frågan om den bristande översynen kvarstår – om inte det centrala kansliet vet, vem ska då veta?”. I en lovvärd granskning missar dessvärre Ergo igen.

Precis som vi skrev i vår debattartikel i föregående nummer så har Uppsala studentkår listor över nu aktuella grupper där studentrepresentanter ska finnas och dessa uppdateras kontinuerligt. Dessutom rapporterar sektionerna in vilka studentrepresentanter som tillsätts till Uppsala studentkårs styrelse, vilket följer av sektionernas reglemente. Studenter som väljs av fullmäktige finns i protokollen därifrån. Ergo skriver vidare om en lista över studentrepresentanter att ”en kontinuerligt uppdaterad sådan” är ett självändamål. Vi kan glädja Ergo med att en sådan redan finns, precis som vi tidigare svarat
När det gäller översynen har vi med andra ord den. Precis som vi poängterade så är sektionaliseringen ett omfattande arbete. Ergo menar dock i sin ledare att ”i debattartikeln skyller kåren de ofullständiga listorna över studentrepresentanter på att den pågående sektionaliseringen kräver väldigt mycket tid och arbete”. Det sista vi menar är att skylla på sektionaliseringen, det är dessutom ett märkligt sätt att tolka svaret. Att Uppsala studentkår skulle kunna skylla ifrån sig på sig själv är ett underligt perspektiv.

Det är Uppsala studentkår
som fattat beslutet att decentraliseras, med en stor medvetenhet om att det kommer att ta tid. Sektionaliseringen har diskuterats i nästan tio år av just denna anledning. Ergo påpekar även att just studentinflytandet är kårens fokusfråga under detta år och att vi därmed borde vara klara med den. Vi skulle vilja påminna om att Uppsala studentkår arbetar med ett brutet verksamhetsår som alltså går från juli till juni och inte från januari till december. Kort sagt har nbsp;vi aldrig haft som avsikt att vara klara med vårt år i oktober, när den första artikeln på ämnet publicerades.
Slutligen undrar Ergo i ledaren om sektionaliseringen handlar mer om en uppstyckning av kårens verksamhet snarare än decentralisering. Svaret på den frågan är nej. Självfallet ska vi ha en översyn över verksamheten. Sektionerna är en del av Uppsala studentkår och rapporterar till kåren.
Det må vara intressant att se på kårens organisation, men som vi två gånger nu tydliggjort har vi en översikt, och listor över studentrepresentanter uppdateras kontinuerligt. Vi arbetar mycket aktivt med studentinflytandet där det inte enbart handlar om studentrepresentanter utan också att se till att studenter har möjligheten att fortsatt kunna påverka sina utbildningar.

nbsp;

Karin Nordlund, ordförande,
Fatma Aksal, vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar,
Lars Niska, vice ordförande med studiesocialt ansvar,
Uppsala studentkår

nbsp;

Ergo svarar: Faktum kvarstår. I samtal inför den första artikeln framkom att kåren inte hade någon lista över studentrepresentanterna – eller åtminstone inte ville låta Ergo ta del av den. Före publiceringen av artikeln fick kåren chansen att läsa texten, och hade då inga andra synpunkter än att det tydligare borde framgå att arbetet med sektionaliseringen tar mycket tid och kraft och att de därför ännu inte hade någon överblick. Om kåren sedan dess skaffat sig bättre insyn i hur det ser ut på sektionerna så är det bara att gratulera.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-09 09:15
"Bristen på inflytande riskerar att försämra utbildningens kvalitet", skriver Tim Nedergård (ordförande, UTN) om hur…
2024-11-18 10:46
"Då bör vi [...] avhålla oss från dubbelmoral [...]", skriver Nils Czernich om samtidens debattklimat, i dagens…
2024-10-08 08:58
Mental Health Week är igång vid Uppsala universitet och i samband med detta skriver Uppsala studentkårs presidium om…