Partipolitiken har spelat ut sin roll
Förra årets valdeltagande i Uppsala studentkår var pinsamt lågt, det är nog de flesta överens om. Flera av de politiska partierna försökte i vanlig ordning överträffa varandra med löften som ofta ligger långt från kårens kärnverksamhet. Krav på höjt studiebidrag och massvis med nya bostäder låter bra och må vara något som alla vill ha, men kårens begränsade inflytande i dessa frågor gör att slagorden återkommer på valaffischerna år efter år. Kraven blir allt mer urvattnade eftersom väldigt lite händer, i synnerhet om man ser till vad som kan härledas direkt till det dagliga kårarbetet.
En majoritet av kårpartierna har direkt koppling till ett rikspolitiskt parti, så även Moderata studenter. Det som dock skiljer oss från de rödgröna och extremfeministiska partierna är att vi vill ersätta det partipolitiska systemet med ett system där varje sektion väljer representanter till fullmäktige. En sådan reform skulle säkerställa att olika utbildningar blir representerade i högre utsträckning, och mycket av det ändlösa käbbel som uppstår på kårfullmäktiges debatter skulle reduceras till att åtminstone inte snöa in på partipolitik.
Viktigast av allt – de studenter som i dag vill engagera sig i kårens högsta beslutande organ skulle slippa svälja ett helt paket av ideologi och partikultur. Det är ett system som medför onödigt höga trösklar in i kåren. I stället bör alla studenter ges möjlighet att kandidera som representant för sin sektion. Representerar man sin utbildning och inte en partipolitisk agenda är möjligheterna större att debatten och kårarbetet också fokuserar mer på den verksamhet i studenters vardag där kåren har störst möjlighet att påverka. De som då söker sig till kåren med avsikt att skapa en plattform för sina partipolitiska särintressen göre sig icke besvär.
I många år har det på papperet rikspolitiskt neutrala partiet UUS styrt kåren, och samtidigt varit emot det partipolitiska systemet. Ändå har de inte lyft många fingrar de senaste åren för att driva frågan. En kårvalsutredning gjordes förvisso, och en arbetsgrupp tillsattes, med mål att utarbeta ett förslag till nytt valsystem, men arbetet dog ut och få starka röster hörs i ämnet. Att kårens största parti inte kunnat leva upp till sina ideal är bekymmersamt.
Även i årets valkampanj kommer många studenter att fråga sig varför deras kår egentligen styrs av studenter som primärt betecknar sig som socialister och feminister, snarare än teknologer eller jurister. Kåren står inför stora utmaningar och en omorganisering på djupet är nödvändig för att säkra ett fortsatt starkt studentinflytande. En reform där det partipolitiska kårfullmäktige ersätts med sektionsrepresentanter är därför ett stort steg på vägen mot en starkare och mer relevant studentkår i Uppsala.
Eleonore Lundkvist, ledamot för Moderata studenter i kårfullmäktige
Eric Lennerth, partiombud för Moderata studenter