Vi måste föra kampen mot rasism och högerextremism


Vänsterns studentförbund och föreningen Laboremus ordnar en föreläsningsserie på temat antirasism i april och uppmanar Uppsalastudenterna att komma och lära sig hur de bäst möter de främlingsfientliga krafterna i samhället.

Det blåser iskalla högerextrema vindar i Europa. Det är knappast en nyhet att främlingsfientligheten och högerextremismen växer sig allt starkare. I Ungern skickas arbetslösa romer till arbetsläger, där de tvingas utföra förnedrade sysslor. I det franska presidentvalet är Marine Le Pen, företrädare för partiet Front National, den tredje största kandidaten. I Nederländerna kriminaliserar man sakta men säkert islam, med populisten Geert Wilders i spetsen. I somras sköt Anders Behring Breivik ihjäl 69 antirasister på Utøya. Det här är några av exemplen på högerextremismens framfart.
Det finns en utbredd föreställning om att rasism endast handlar om okunskap och fördomar. Det sägs att dessa högerextrema grupper, partier och galningar verkar i en egen sfär och inte påverkas av resten av samhället. Vi vet att detta inte stämmer. Rasister påverkas av den offentliga debatten och när den blir mer främlingsfientlig får de vatten på sin kvarn. Rasismen är inte ett undantag som endast tar sig uttryck i högerextrema gruppers våld och utspel, det är en struktur som genomsyrar hela vårt samhälle. En struktur som finns till för att splittra människor som egentligen har gemensamma intressen.

Rasistiska strukturer finns i vår vardag, de tar sig bland annat uttryck i att människor behandlas olika av myndigheter och utsätts för diskriminering på arbetsmarknaden. Strukturerna finns också bland etablerade politiker och partier. Fler och fler politiker tar efter och anpassar sin retorik och politik efter högerextremistiska partier. Varför säger Angela Merkel, Europas förmodligen mäktigaste politiker, att mångkulturalismen har misslyckats? Vi kan inte låta maktfulla politiker legitimera högerextremistiska partier genom att säga att mångkulturalismen är ett misslyckande. Vi behöver politiker som står upp för demokratin och som står upp för alla människors lika värde. Även inom universitetsvärlden finns tendenserna, de kan dyka upp i allt från koloniala perspektiv i kurslitteraturen till hierarkiska maktordningar på studentnationerna, där utbytesstudenter många gånger hamnar längst ner.
Vi studenter har ett ansvar att föra kampen där vi befinner oss. Av den orsaken ordnar Vänsterns studentförbund och Laboremus under april månad en föreläsningsserie på temat antirasism. Vi vägrar acceptera den pågående legitimeringen av högerextremistiska åsikter och partier och har därför bjudit in föreläsarna Lisa Bjurwald, Mattias Gardell och Rebecka Bohlin, som kommer att berätta och föra en diskussion om bland annat den högerextrema rörelsen i Sverige, islamofobi och migranter, samt papperslösa arbetares situation på arbetsmarknaden. Slutligen kommer ordföranden för AUF från Norge och för ett samtal om de lärdomar vi kan dra av Utøya och hur vi ska motverka att det händer igen.
Syftet med den här föreläsningsserien är att lyfta upp den antirasistiska kampen på agendan, samtidigt som vi som antirasister får chansen att lära oss mer om hur främlingsfientlighet och rasistiska strukturer fungerar i vårt samhälle. Ju mer kunskap vi har, desto bättre kan vi möta de främlingsfientliga krafterna, oavsett hur de tar sig uttryck. För vi menar att det är först när vi ser sambandet mellan extremismen och den strukturella rasismen som vi kan lyckas bekämpa den. Genom att kämpa mot de rasistiska strukturerna i den allmänna debatten och i vår vardag bekämpar vi också högerextremismen. Vi ser kampen mot rasismen som en av vår tids viktigaste utmaningar. Den här föreläsningsserien är en del i den kampen.

Joanna Korbutiak, förbundsstyrelseledamot i Vänsterns studentförbund
Elin Carlsson, ordförande för Laboremus


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-09 09:15
"Bristen på inflytande riskerar att försämra utbildningens kvalitet", skriver Tim Nedergård (ordförande, UTN) om hur…
2024-11-18 10:46
"Då bör vi [...] avhålla oss från dubbelmoral [...]", skriver Nils Czernich om samtidens debattklimat, i dagens…
2024-10-08 08:58
Mental Health Week är igång vid Uppsala universitet och i samband med detta skriver Uppsala studentkårs presidium om…