Alliansens tusenlapp gör skillnad för studenter


Korrekt att lånehöjningen innebär en ökad skuldsättning, men för de studenter som inte har rika föräldrar eller en fot inne på arbetsmarknaden är varje krona viktig, skriver företrädare för Liberala studenter.

Förra veckan presenterades en höjning av studiemedlet med 1 000 kronor. Det är inte första gången Folkpartiet och Alliansen höjer studiemedlet, men denna gång finansierar vi det med en något lägre bidragsandel. Med höjningen har regeringen, sedan 2006, höjt studiemedlet med mer än 3 000 kronor för heltidsstudenter. En höjning som saknar motsvarighet i någon tid med Socialdemokraterna och Miljöpartiet vid makten.

Alliansens tusenlapp gör riktig skillnad i plånboken. Det är korrekt att lånehöjningen innebär en ökad skuldsättning, men för de studenter som inte har rika föräldrar eller en fot inne på arbetsmarknaden är varje krona viktig. Att som Gröna studenter därför tala om en kalldusch för landets studenter som med höjningen får det enklare att betala hyran och köpa kurslitteratur klingar falskt.

En breddad rekrytering till högskolan är viktig. Forskning visar att dock att det framför allt är en fungerande grund- och gymnasieskola som spelar störst roll för vilka som läser vidare. Studiestödet spelar en roll, men då framför allt hur stort det är. Många känner en ovilja att skuldsätta sig, men i flera undersökningar har man inte kunnat belägga att studielånets storlek avskräcker studenter från studieovan bakgrund mer än andra studenter.

I Folkpartiets och Liberala studenters högskola ska dörren vara öppen för alla. Med avgiftsfri utbildning, ett generöst studiemedel och god kvalitet i utbildningen vill vi ge möjligheten för fler att göra den bildningsresa som är viktig i dagens samhälle.

Kritiken mot det höjda studiemedlet är därför felriktat. Det är inte mer pengar i plånboken som är problemet i svensk högre utbildning. Problemet är att högre utbildning lönar sig för lite på lång sikt. Och i valet mellan kostsamma högre bidrag och subventionerade lån som ger möjligheterna till satsning på högre kvalitet i utbildningen, är valet enkelt. Och det är vad tusenlappen i plånboken ger – större möjligheter för satsningar på kvalitet i utbildningen och större möjligheter att betala för sina löpande kostnader.

Benny Lindholm
Ordförande Liberala studenter och riksdagskandidat (FP)

Albin Aronsson
Presidieledamot och ordförande Liberala studenter Uppsala


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-09 09:15
"Bristen på inflytande riskerar att försämra utbildningens kvalitet", skriver Tim Nedergård (ordförande, UTN) om hur…
2024-11-18 10:46
"Då bör vi [...] avhålla oss från dubbelmoral [...]", skriver Nils Czernich om samtidens debattklimat, i dagens…
2024-10-08 08:58
Mental Health Week är igång vid Uppsala universitet och i samband med detta skriver Uppsala studentkårs presidium om…