Annons
Annons
Laboremus menar att de har valt att driva kampanjen Dags att lämna Lemne för att opinionsbilda och väcka medvetenhet bland Uppsalas studenter om hur universitetet styrs.
Foto: Arkiv

Laboremus: Problemet är inte Lemne som person


Kampanjen Dags att lämna Lemne syftar inte till att skapa ett mediadrev mot Carola Lemne, utan till att upplysa och engagera studenter i frågor som rör universitetets styrning, skriver den socialdemokratiska studentföreningen Laboremus.

I en debattartikel i UNT den 6/10 skriver representanter för kårpartierna Allians för kåren och Uppsala universitets studenter att S-studenter bedriver en kampanj som del i ett större mediadrev mot Carola Lemne - VD för Svenskt Näringsliv och ordförande för konsistoriet vid Uppsala Universitet. Även om det bara är i en kort och lösryckt avsnitt som S-studenter sägs urholka studenternas förtroende för kåren som institution, så vill vi från studentföreningen Laboremus ändå ge en kort replik.

Först och främst drivs kampanjen i fråga - Dags att lämna Lemne - av föreningen Laboremus och inte av kårpartiet S-studenter. Laboremus har valt att driva kampanjen för att opinionsbilda och väcka medvetenhet bland Uppsalas studenter om hur universitetet styrs. Det finns, i vår mening, befogad kritik mot ordföranden i konsistoriet. Kampanjen syftar till att påvisa de uppenbara värde- och målkonflikter som finns mellan Lemnes två uppdrag. För att göra sitt jobb som VD väl måste Lemne värna företagens vinster; men genom att exempelvis propagera för vapenhandel med Saudiarabien motverkar hon Uppsala universitets värdegrund, som fastställer att universitetet ska verka för fred, jämlikhet och jämställdhet. Denna konflikt presenterades väl av de forskare som tidigare kritiserat Lemne.

Problemet är alltså inte Lemne som person, hennes kompetens eller att hon har politiska uppfattningar rent generellt - undantaget då vi valde att ifrågasätta hennes uttalande kring iraniers utseende (något som Lemne själv tagit avstånd från senare). Problemet är inte heller en fråga om dubbla poster eller demokratiskt tillsatta ordföranden. Problemet är just Lemnes ledarskapsposition i två organisationer som inte eftersträvar samma värden och målsättningar.

Företrädarna från Allians för kåren och Uppsala universitets studenter menar att kritiken mot Lemne riskerar att urholka studenternas förtroende för kåren och dess möjlighet att påverka hur universitet styrs. Vi är av den exakt motsatta åsikten. Kampanjens målsättning är att intressera och engagera studenter i frågor om universitetet styrning. Vi i Laboremus är övertygande om att många studenter ser problematiken i Lemnes ledarskap. Vi är övertygade om att många studenter bryr sig. Vi är övertygade om att intresse för hur samhället styrs och politiska frågor är nödvändigt för en sund och fungerande demokrati - på samma sätt som en välfungerande kår är beroende av att studenterna intresserar sig för hur universitetet styrs.

Elin Ylvasdotter, nbsp;Förbundsordförande S-studenter

Ardalan Ghareh Chaie, Ordförande Laboremus (S-studenter i Uppsala)

Sofia Hvittfeldt, Vice-ordförande Laboremus

Moa Wikén, Kassör Laboremus

Katarina Bungerfeldt, Ledamot i Laboremus styrelse

Klara Larsson, Ledamot i Laboremus styrelse

Anton Berg, Ledamot i Laboremus styrelse


Annons

Annons

Läs mer

2025-01-22 10:54
"Inför terminsstarten i januari står vi redo att tillsammans med S-studenter driva på för att fler bostäder ska byggas"…
2024-12-09 09:15
"Bristen på inflytande riskerar att försämra utbildningens kvalitet", skriver Tim Nedergård (ordförande, UTN) om hur…
2024-11-18 10:46
"Då bör vi [...] avhålla oss från dubbelmoral [...]", skriver Nils Czernich om samtidens debattklimat, i dagens…