Annons
Annons
Jakob Stone och Alva Cedergren från Laboremus.
Foto: Pressbild

Stoppa hyresattacken


Att Uppsala akademiförvaltning vill höja tomtavgälden för studentområdet Observatoriet är en regelrätt attack mot Uppsala som en öppen och tillgänglig studentstad, skriver Jakob Stone och Alva Cedergren från Laboremus.

Fler och fler inom bostadsbranschen ser en möjlighet att plocka ut stora summor pengar från studenterna genom kraftiga hyreshöjningar. Nu senast är det Uppsala universitets egna Uppsalas akademiförvaltning som riskerar chockhöja studenternas hyror med sin plan på att höja markvärdet med 1 000 . Det är inget annat än en regelrätt attack mot Uppsala som en öppen och tillgänglig studentstad.

Drastiska hyreshöjningar för studenter är kanske inget problem för de vars föräldrar har tjocka plånböcker. Eller som har råd att köpa en bostadsrätt. Det är heller inte rimligt att kräva att studenter ska extrajobba utöver heltidsstudier för att ha råd att bo. För alla oss som inte har det innebär det dock att dörren till Uppsala universitet slängs igen i vårt ansikte.

Under alltför lång tid är det få som tagit studenterna i försvar. Uppsalas studentkår, som idag styrs av de borgerliga kårpartierna, tittar åt andra hållet. nbsp;Är det den här passiviteten som deras uttalade opolitiska hållning innebär. En inåtvänd organisation som bryr sig mer om byråkratiska utredningar än att stå upp när studenters rättigheter hotas. Laboremus och Kårpartiet S-studenter kämpade för att rädda studentbostäderna i Flogsta höghus 2016, och vi kommer med samma frenesi försvara Observatoriets studenter.

Det finns till och med de som menar att ”marknaden” är det som ska avgöra om studenter har någonstans att bo. Det tycker inte vi. Sverige ska vara ett land där vi satsar på framtiden och alla har råd att studera. Men då behöver studenter någonstans att bo med schysta hyror.

Uppsalas studenter ska inte vara någon outtömlig skattkista för markägare att plocka pengar ur. Vanliga studenter klarar inte hyror på uppåt 5 000 kronor. Säg stopp till hyresattacken och skriv under här.

nbsp;

Jakob Stone, Alva Cedergren, Laboremus


Annons

Annons

Läs mer

2020-05-26 10:43
"UUS ser inte att det enda som man kan göra, och som betyder något, är att ändra på fullmäktige, utan UUS jobbar med små…
2020-05-25 10:47
UU-lektor anmäls för att ha använt ett förbjudet ord. Student får repressalier efter att ha kritiserat en av SLU:s…
2020-05-20 15:45
"Det framstår som obegripligt att UUS har övergett sitt långsiktiga mål om att reformera valsystemet." Före detta…