Sebastian Holmberg
”Föreningen Heimdal väljer att adoptera en skulptur som passar in i föreningens anda, nämligen ’Skäggig flodgud sittande med urna’”, skriver Sebastian Holmberg.
Foto: Privat

Till gipssamlingens försvar


Bidra till bevarandet av Uppsala universitets konst – adoptera en gipsskulptur, uppmanar föreningen Heimdals ordförande Sebastian Holmberg.

Vid terminens begynnelse äger recentiorsmottagningen rum i det ståtliga universitetshuset. Nyantagna studenter ger sig in i ett trångt virvarr av bord där studentföreningar, nationer och kårer försöker knipa åt sig nya medlemmar. Bland recentiorerna och borden finns det dock någonting mer som tränger om utrymmet, nämligen de stora gipsavgjutningarna av statyer från den klassiska epoken.
På 1700- och 1800-talet var det populärt i Europa att gjuta av de främsta klassiska statyerna, relieferna och bysterna med mera. Genom att skapa stora gipssamlingar kunde museer fylla luckor i sina egna samlingar utan att köpa in dyra originalverk, forskare slapp underta långa resor för att studera statyer utomlands, universitet fick undervisningsmaterial till klassiska och konstnärliga fakulteter samt även präktiga prydnadsföremål.
Tyvärr är gipsavgjutningar väldigt ömtåliga föremål som lätt får frakturer och är fuktkänsliga. Många gipssamlingar runt om i världen har under tidens gång förfallit och magasinerats. Uppsalas gipssamling är inte något undantag. Stora delar av samlingen är i restaureringsbehov och universitetet tränger tillräckligt med utrymme för att visa upp verken. Lyckligtvis har dessa problem inte undgått universitetet och åtgärder har tagits till de senaste åren.

"Föreningen Heimdal väljer att adoptera en skulptur som passar in i föreningens anda, nämligen 'Skäggig flodgud sittande med urna'."

Under Universitetshusets renovering restaurerades alla konstverk som var placerade i huset och mer plats bereddes för universitetets konstsamlingar, främst då genom inrättande av ett konststudiesal för “att lyfta fram samlingarna som resurs för undervisningen och forskningen vid universitetet”. Vid färdigställandet av den nya humanistiska teatern vid Engelska parken placerade man ett större antal gipsbyster runt om i teatern. Uppenbarligen finns det en vilja från universitetets håll att tillgängliggöra sina konstsamlingar, inklusive den annars ofta ignorerade gipskonsten.
Det finns dock inte tillräckligt med plats i den humanistiska teatern för hela samlingen, och alla lokaler lämpar sig inte för sådan konst. Därför vore det önskbart att se ett återupprättat samarbete mellan universitetet och uppsalas konstmuseum. Ett sådant fanns fram till 2017 och medförde att delar av universitetets konstsamlingar ställdes ut på museet. I och med att uppsala konstmuseum expanderar och får utökad plats på slottet eller helt nybygda lokaler är det ett bra tillfälle att återuppta detta sammarbeta. Det skulle även synliggöra samlingarna för uppsaliensare som ej längre har vägarna förbi universitetslokaler, samt turister.
Gustavianum håller sedan länge i en insamling för restaureringen av gipssamlingen. Dess hemsida är numera tyvärr underskött, vilket borde åtgärdas, men det går fortfarande att donera för att ”adoptera” en skulptur. Föreningen Heimdal väljer att adoptera en skulptur som passar in i föreningens anda, nämligen ” Skäggig flodgud sittande med urna”. Jag uppmuntrar alla andra konstbejakande föreningar och privatpersoner att göra detsamma.

Sebastian Holmberg
Ordförande Föreningen Heimdal

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-09 09:15
"Bristen på inflytande riskerar att försämra utbildningens kvalitet", skriver Tim Nedergård (ordförande, UTN) om hur…
2024-11-18 10:46
"Då bör vi [...] avhålla oss från dubbelmoral [...]", skriver Nils Czernich om samtidens debattklimat, i dagens…
2024-10-08 08:58
Mental Health Week är igång vid Uppsala universitet och i samband med detta skriver Uppsala studentkårs presidium om…