Annons
Annons
Bild s-studenter
Från vänster till höger: Emma Fastesson Lindgren, Förbundsordförande S-studenter, Anton Sánchez Sulejmani, Ordförande Laboremus, Johan Ekegren, Bostadspolitisk talesperson S-studenter och Jakob Segerlind, Bostadspolitisk talesperson S-studenter.
Foto: Privat

Så bygger Uppsala bort bostadsbristen för studenter


"Bristen på hyresrätter måste få ett slut och det krävs att samhället agerar kraftfullt för att ge Sveriges ungdom de bostäder som de har rätt till", skriver representanter för S-studenter.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Ännu en vår, ännu bostadskris. Tillgången till bra och billiga bostäder hindrar tusentals unga att flytta hemifrån och börja studera. Bristen på hyresrätter måste få ett slut och det krävs att samhället agerar kraftfullt för att ge Sveriges ungdom de bostäder som de har rätt till. Bostadskrisen för landets studenter är en given valfråga inför höstens val. Socialdemokratiska studentförbundet kräver ett generellt bostadsbidrag för studenter, återinförda byggsubventioner för hyresrätter och ett hyrestak för landets studentbostäder.

Bostadskrisen som främst drabbat Sveriges studenter och unga vuxna fortsätter utan någon ljusning i sikte. Köerna i de största studentstäderna är fortsatt absurt långa. I flera fall är köerna så långa att en student hinner gå färdigt en hel universitetsutbildning innan hen kan förvänta sig att se skymten av ett förstahandskontrakt. Konsekvenserna av bristen är förödande för en hel generation. Det leder till att många väljer bort drömutbildningar för att det är omöjligt att hitta ett hem. Andra kan inte fokusera på sina studier för att de tvingas att ständigt flytta mellan andrahandskontrakt samtidigt som de arbetar extra för att ha råd med ockerhyran. Bostadsbristen gör det dessutom svårt för studenter som ska ta sina första steg ut på arbetsmarknaden. För vissa blir det omöjligt att ta jobb en annan stad bara för att man inte kan hitta en bostad till ett rimligt pris. När fler och fler tvingas välja bort utbildningar och jobb på grund av bostadskrisen är det inte bara personliga tragedier, hela samhället blir fattigare.

Samtidigt är det frustrerande att en majoritet av riksdagspartierna inte ens tar krisen på allvar. Under hösten valde Centerpartiet att gå tillsammans med Sverigedemokraterna och de övriga högerpartierna för att kapa byggsubventionerna som varit en livlina för tusentals studenter. Innan investeringsstödet avskaffades hade subventionen hjälp till att finansiera över 6300 studentbostäder i Sverige. Notan för har Högern och Centerpartiet skickat direkt till alla unga som är på jakt efter ett hem. Vi kommer i slutändan tvingas betala priset i form av trångboddhet och högre hyror.

"Idag byggs det lägenheter åt studenter som bara de mest välbärgade har råd med."


Annons

Annons

Katastrofen på bostadsmarknaden kan inte fortsätta, Sverige måste göra mer för att långsiktigt garantera rätten till bostad. Därför föreslår S-studenter för det första att högers nonchalanta stopp av byggsubventionerna rullas tillbaka. Subventionerna av billiga hyresrätter måste återinföras och systemet måste bli ambitiösare för att garantera att fler boenden byggs än tidigare. Vi kräver dessutom att det införs ett tak på hur dyra studentbostäderna som byggs får vara. Idag byggs det lägenheter åt studenter som bara de mest välbärgade har råd med. Det är inte ovanligt att hyran för en nybyggd studentlägenhet äter upp nästan hela studiemedlet och lämnar studenter med smulor kvar att leva på. I vissa fall försvinner så mycket som 70 procent av studiemedlet i hyra. Det är en dubbelt så hög boendekostnad jämfört med vad Sveriges Förenade Studentkårers menar är rimligt att lägga på boendet varje månad. 

På kort sikt hjälper tyvärr varken subventioner eller hyrestak. Innan de billiga bostäderna har kommit på plats måste vi stötta alla med ett akut behov av bostad. Därför föreslår S-studenter även ett högre och generellt bostadsbidrag. Det skulle göra det möjligt för större grupper att börja studera utan att alla pengarna försvinner i hyra.

Sverige har inte råd att låta bostadskrisen fortsätta. Alla studenter har rätt till ett eget hem och vi måste göra mer för att bygga bra och billiga bostäder. Därför kräver S-studenter återinförda och förbättrade byggsubventioner, generellt bostadsbidrag och ett hyrestak för studentbostäder.

Emma Fastesson Lindgren,
Förbundsordförande S-studenter

Anton Sánchez Sulejmani,
Ordförande Laboremus

Johan Ekegren,
Bostadspolitisk talesperson S-studenter

Jakob Segerlind,
Bostadspolitisk talesperson S-studenter

Läs mer

2024-06-04 09:45
Laboremus skriver, tillsammans med S-studenter, om sin kandidat till EU-parlamentet i dagens debattartikel.
2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…