Annons
Annons
Kontorsarbete
Från och med den 1 januari 2021 till och med idag, 31 mars 2023 har arbetsgivaravgiften varit sänkt för unga mellan 19-23 år
Foto: Unsplash

Unga centerpartister: Regeringen sviker Uppsalas studenter


“Att kostnaden för att anställa unga nu höjs blir ytterligare ett hårt slag mot en av de grupper som redan i dag har det svårast att ta sig in på arbetsmarknaden”, skriver representanter från Centerpartiets ungdomsförbund, Centerstudenter och partimedlemmar från Uppsala kommun.

Det här är en debattartikel. Alla åsikter är skribenternas egna. 

Den 1 april gör regeringen det ännu svårare för Uppsalas unga att få ett första jobb och för studenter att få extrajobb vid sidan av studierna. Vi hade gärna sett att detta var ett aprilskämt, men tyvärr är så inte fallet.


Från och med den 1 april kommer alla företag med unga anställda i åldrarna 19–23 år behöva betala full arbetsgivaravgift. För ett företag med exempelvis en 21-årig anställd med en lön på 25 000 kr i månaden kommer detta innebära en höjd kostnad med nästan 3 000 kr per ung anställd – Varje månad. Detta är ett oerhört svek. Ett svek mot företagare som i en tid av inflation och skenande kostnader nu får höjda utgifter och ett svek mot Uppsalas unga som nu får en än högre tröskel att ta sig över för att kunna ta sig in på arbetsmarknaden. Så mycket för en ”borgerlig” regering.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige i början av året låg på 26,4 procent. Mer än var fjärde person som är 24 år och yngre har alltså varken ett jobb, en studieplats eller någon annan form av sysselsättning. Bland unga med utländsk bakgrund beräknas siffran vara ännu högre. Jämfört med övriga länder i EU har vi i Sverige en av den högsta ungdomsarbetslösheten. Enbart Spanien, Grekland, Rumänien och Italien har idag en högre ungdomsarbetslöshet än Sverige. Samtidigt har våra grannar i Norge och Danmark en hälften så hög ungdomsarbetslöshet som Sverige.

Ungas väg in på arbetsmarknaden präglas idag av att den är lång, krokig och att den har många hinder på vägen. Kostnaderna är höga, konkurrensen är hård och kraven på specifik kompetens blir allt fler. De två sistnämnda är båda symtom av den moderna arbetsmarknaden med allt fler företag i behov av specialiserad kompetens. Det förstnämnda är i mångt och mycket resultatet av en dålig arbetsmarknadspolitik som i många år svikit unga. Att kostnaden för att anställa unga nu höjs blir ytterligare ett hårt slag mot en av de grupper som redan i dag har det svårast att ta sig in på arbetsmarknaden.

För att fler unga ska ha möjlighet till att få ett första jobb behöver trösklarna inte bara slipas ned - de behöver hyvlas bort. Kostnaden att anställa unga behöver kraftigt minska, lagstiftning, såsom lagen om anställningsskydd (LAS), behöver reformeras kraftigt för att skapa en mer flexibel arbetsrätt som underlättar för nyanställningar, och möjligheten för unga att starta och driva företag behöver kraftigt förbättras. Det är inte rimligt att vägen från arbetslöshet till jobb idag är trögare än en cykeltur upp för Carolinabacken. Med punktering och trasiga växlar dessutom.

Vi gläds att Centerpartiet som, tyvärr, enda borgerliga parti nu vill se fortsatt låg skatt för att anställa unga. Under Alliansåren var det gemensam politik att göra det lättare och billigare för företag att anställa, men nu väljer M, KD och L att gå i totalt motsatt riktning. Vad hände med arbetslinjen? Är detta en eftergift till Sverigedemokraterna, eller har regeringen helt gett upp på att skapa en bättre arbetsmarknad?

I juni tar omkring 3000 unga uppsalabor studenten. 3000 unga som vill kunna ta sina första kliv ut i arbetsliv eller studier, en förutsättning för att kunna stå på egna ben. Arbetslivet börjar alltid med att kunna få ett första jobb. 

Nu, i ett läge där allt fler unga känner osäkerhet inför framtiden och när många företag går på knäna på grund av skenande priser, gör regeringen det svårare och dyrare. Det är inget annat än ett svek mot oss unga! Det är dags för regeringen att tänka om. 


Elin Venholen, förbundsstyrelseledamot Centerpartiets Ungdomsförbund
Linus Karlén, förbundsstyrelseledamot Centerpartiets Ungdomsförbund
Kent Do, ordförande CUF Uppsala län
Linus Wesslén, vice ordförande CUF Uppsala län
Nora Karlsson, förbundsstyrelseledamot Centerstudenter tillika ersättare i kommunstyrelsen
Rebecka Undén, förbundsstyrelseledamot Centerstudenter
Max Karlsson, ordförande Centerstudenter Uppsala
Maria Kollberg, vice ordförande Centerstudenter Uppsala
Julia Eriksson, kretsordförande Centerpartiet Uppsala
Calle Lindkvist, förtroendevald (C) Uppsala kommun
Gustav Tällberg, kretsstyrelseledamot Centerpartiet Uppsala tillika förtroendevald (C) Uppsala kommun
Lina Fernström, förtroendevald (C) Uppsala kommun
Olivia Karlsson, förtroendevald (C) Uppsala kommun
Olle Romlin, förtroendevald (C) Uppsala kommun
Simon Danielsson, förtroendevald (C) Uppsala kommun
Tilde Lind, förtroendevald (C) Uppsala kommun


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-04 09:45
Laboremus skriver, tillsammans med S-studenter, om sin kandidat till EU-parlamentet i dagens debattartikel.
2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…