Annons
Uppsala studentkårs presidium
Johannah Rybrant, Anton Sanchéz Sulejmani och Linnea Rydén.
Foto: Press/Uppsala studentkår

Uppsala studentkår: "Mensskydd på campus"


"Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal", skriver Uppsala studentkårs presidium.

Det här är en debattartikel. Alla åsikter är skribenternas egna. 

För exakt ett år sedan – på internationella kvinnodagen – lämnade Uppsala studentkår in en skrivelse till Uppsala universitet i vilken vi rekommenderade ett pilotprojekt med gratis mensskydd på campus. Förslaget uppmärksammades i Upsala Nya Tidning och fick många positiva reaktioner från studenter. Från universitetet fick vi dock blankt nej. I sitt svar refererade universitetets ledning till att pengar avsedda för utbildning inte gick att använda för sådana projekt. 

Vi anser att motiveringen till Uppsala universitets nej lämnade mycket att önska. Förklaringen att universitets medel inte får användas till att förbättra service på campus kändes aldrig speciellt övertygande. För oss är det svårt att tro att det skulle vara omöjligt att erbjuda gratis mensskydd på campus. Hade det funnits en vilja hade det funnits en väg. 

Att så är fallet bekräftas av nyheten att Karlstad universitet installerat mensskyddsdispensers i sina lokaler som resultat av ett initiativ från Karlstad studentkår. Det är såklart tråkigt att Uppsala universitet missat chansen att bli det första svenska lärosätet att erbjuda gratis mensskydd i sina lokaler. Samtidigt finns det nu ett exempel att följa och inspireras av. 

Uppsala studentkår vill därför att Uppsala universitet omvärderar sitt beslut. Om universitetet i dagsläget inte ser det som möjligt att införa denna service vill vi att man börjar arbeta för att göra det möjligt på sikt. 

Samma argument som motiverade Karlstads universitets beslut var centrala i vår skrivelse; gratis mensskydd skapar trygghet, underlättar vardagen för den som har mens och borde vara en lika självklar sanitetsprodukt som toalettpapper, tvål eller pappershanddukar. Anpassningar som skötbord och handikapptoaletter är tidigare exempel på sätt som universitets lokaler förbättrats för att möta olika studenters behov. Att erbjuda gratis mensskydd är ett ytterligare steg i riktningen mot en bättre, mer inbjudande och tryggare studie- och arbetsplats. 

Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal. Precis som universitetet investerar i nya studieplatser och utvecklar sina lokaler skulle man kunna välja att installera mensskyddsdispensers på sina campus. 

Under året som gått sedan vi lämnade in vårt förslag har frågan om gratis mensskydd bara blivit mer aktuell. Vi vet att det finns ett intresse bland anställda på Uppsala universitet och att frågan om gratis mensskydd diskuterats i lika villkorsgrupper under året. Intresset för frågan har även fortsatt växa bland de studenter som Uppsala studentkår representerar. Gratis mensskydd blir allt vanligare och går mot att bli en förväntad del av de sanitetsprodukter som finns på offentliga toaletter och badrum. På Uppsala studentkår finner därför anställda och besökande studenter nu mensskydd på varje toalett – för att det är en enkel åtgärd som gör stor skillnad.

Det är därför dags för Uppsala universitet att omvärdera sitt beslut och börja arbetet med att införa denna service i sina lokaler. Ett enkelt första steg vore att välja ut ett campus att börja med för att sedan stegvis expandera till flera. 

Karlstad universitet blev det första lärosätet att erbjuda gratis mensskydd men de kommer inte vara det sista. Om Uppsala universitet ska kunna hänga med i utvecklingen är det hög tid att börja arbetet redan idag. 

Anton Sánchez Sulejmani, ordförande 
Linnea Rydén, vice ordförande 
Johannah Rybrant, vice ordförande
Uppsala studentkår


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…
2024-04-15 08:43
Uppsala studentkårs vice ordförande Linnea Rydén skriver en replik på utbildningsministerns debattartikel i SvD.