Gröna studenter: “Kåren ska vara grön, inte grå.”
Ni är det enda nya partiet i år. Hur känns det?
Det är väldigt roligt! Vissa av oss som är med i partiet är inte nya i kårvärlden och även Gröna studenter har funnits med i kåren förut, men det är absolut en omstart. Vi har tagit tillbaka det och utvecklat det för att bli bättre och starkare - så det känns jättespännande! Det känns som att vi “rör runt lite i grytan”.
Vad ser ni fram emot i valet och vad blir er största utmaning?
Vi ser jättemycket fram emot att få stå ute på campus och möta studenter under kårvalsperioden. Redan i januari bedrev vi en kampanj kring Matikum på Engelska parken. Det är stor platsbrist på EP och trots det har studenter inte fått sitta och äta i Matikums lokaler om de inte köpt mat i restaurangen. Nu ser vi fram emot att träffa studenter och prata med dem om vad de vill att vi ska göra till verklighet för dem - det är ju det kåren är till för.
Den största utmaningen är nog att verkligen nå ut med information om vad vi faktiskt vill och vad vi står för. Jag har själv varit engagerad i kåren som bland annat sektionsordförande och vet att det kan vara svårt att nå ut till studenterna och som resultat har valdeltagandet varit ganska lågt de senaste åren.
Hur kom ni fram till att starta upp Gröna studenter igen?
Personligen hade jag en önskan om att engagera mig mer i kåren, efter två år som ordförande för Humanistiska sektionen, men kände inte att jag hade ett parti jag helt kunde ställa mig bakom. Därför hörde jag av mig till Gröna studenter och fick kontakt med Michael, som är andranamn på vår lista, som också var taggad på att starta ett kårparti. Så det var genom det engagemanget och engagemanget hos Gröna studenter i Uppsala som vi kom igång.
Vad är det viktigaste att utveckla på kåren just nu?
Vi hoppas kunna hjälpa verksamheten tillbaka till att vara av studenter och för studenter snarare än att vara av studenter och för universitetet. Många studenter vet inte ens vad Uppsala studentkår är, och syftet med verksamheten är att vi ska finnas till för just studenterna. Så vi måste bli en kår som studenter kan känna ägandeskap över igen.
Vad är det viktigaste att utveckla på universitetet och campus just nu?
Frågan kring studieplatser har ju varit aktuell i många år, men vi måste få universitetet att förstå att det ser olika ut på olika campus. Vi tror att vi måste få universitetet att ge studenter en jämlik röst. Vi ska lära oss där, vi ska äta vår lunch där, vi ska socialisera oss. Vi förtjänar ett större ägandeskap över de lokaler som är vår arbetsplats.
Vilka huvudfrågor går ni till val på i år?
Vi har tre huvudfrågor. Dels tentafria helger, något som varit ett problem under året i och med att universitetet är rädda att studenter kan utnyttja AI i examineringssituationer som inte är salstentor. Vi går också till val på fler platser på campus, dels för studieplatser men också för att studenter ska kunna sitta och äta sin matlåda. Vår tredje huvudfråga är den om vinterlov, för att studenter ska få möjlighet till återhämtning mellan terminerna.
Hur tänker ni jobba med de här frågorna?
Om vi tar frågan om vinterlov som exempel så tänker vi att man måste börja med att fråga studenterna vad mer exakt man är ute efter. Vi har ju en förutfattat mening om när vi tänker att ett vinterlov bör vara, men det kanske egentligen inte är då det skulle passa bäst, utan snarare mellan terminerna i mitten på januari. Efter det kan vi gå tillbaka till arbetsbänken och diskutera var vi behöver börja för att få frågan dit vi vill. Om frågan är hur man då gör med CSN, hur kan vi i så fall lösa den frågan? Går det att förskjuta terminen något? Sen måste vi se hur går vi i så fall tillväga med ett sådant arbete och var exakt vi börjar nysta.
Du är förstanamn, men hur många namn har ni totalt på listan?
Vi är 27 personer på listan, vilket är väldigt roligt. Det är många som är engagerade och taggade.
Har ni någon ordförandekandidat i Gröna studenter?
Ja, jag kandiderar till ordförande i egenskap av förstanamn. Vårt andranamn Michael Johansson kandiderar till vice ordförande. Vi tror att vi skulle komplettera varandra väl, i och med min erfarenhet av kåren och Michaels politiska erfarenhet och nya perspektiv.
Vad är era förhoppningar med kandidaturen - vad hoppas ni kunna bidra med?
Dels vill vi bidra med nya perspektiv. Vi ser det som en fördel att flera i vårt parti inte har varit kåraktiva förut, det möjliggör att komma in med fräscha ögon och se på verksamheten på ett nyktert och nytänkande sätt..
Slutligen: Varför ska man rösta på just er i kårvalet?
Man ska rösta på Gröna studenter för att göra kåren grön istället för grå. Man ska rösta på oss för en hållbar studietid och för att göra kåren av studenter och för studenter igen.