UU
Foto: Uppsala universitet/David Naylor

Vänsterstudenter: "Samarbeta inte med ockupationen"


Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.

Det här är en debattartikel. Alla åsikter är skribenternas egna.

Den sextonde mars 2022 höll den dåvarande utbildningsministern Anna Ekström en pressträff där hon uppmanade svenska lärosäten att skarpt begränsa sina relationer med ryska och belarusiska lärosäten med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Caroline Hill, doktorand i religionssociologi, beskrev i en intervju med SVT hur de nya restriktionerna från både staten och universitet negativt påverkade hennes möjligheter att utföra både fältarbete och delta vid relevanta konferenser som är fundamentala för hennes forskning.

Att genomföra en akademisk bojkott av Ryssland och Belarus var obekvämt. Men det fortskred då det svenska folket förstod att ett invasionskrig med syfte att underkasta sig en närliggande nation och dess folk är oacceptabelt, då alla folk och stater har rätt till självbestämmande och att leva i frihet.

Varför bör då Israel inte sättas i en akademisk bojkott?

En vanlig respons i diskussioner och debatter kring Israel och Palestina är att konflikten ofta är för komplex för att man ska kunna dra tydliga ställningstaganden. Samtidigt är det internationella samfundets experter tydliga i ställningstagandet att Israel begår brott mot det palestinska folket.

FN:s kommission för mänskliga rättigheter skriver om Västbanken “...genom att fortsätta ockupera territoriet genom militär makt ådrar sig Israel internationellt ansvar och blir ansvarig för brott mot Palestiniernas rättigheter, både som individer och ett folk”.

Times of Israel skriver hur israeliska regeringar historiskt , såväl som nu, hjälpt till att skapa Hamas för att splittra den palestinska rörelsen och att de senare årens växande politiska extremism i Knesset har blivit svårare för omvärlden att stödja. Ett konkret exempel på detta är när Netanyahu skrev “Du måste minnas vad Amalek gjorde mot dig, säger vår heliga bibel” på X.
Dra ut och slå amalekiterna och vig allt de har åt förintelse. Skona dem inte utan döda både män och kvinnor, barn och spädbarn, kor och får, kameler och åsnor.” 1 Samuelsboken 15:3

Även B’Tselem, Human Rights Watch och Amnesty International har samtliga tagit tydlig ställning och sagt att den israeliska staten genom diskriminering i markägande och civilrätt samt genom missbruk av makt är en apartheidstat.

Den internationella domstolen beordrade Israel den 26 Januari – då det kommit in betydande preliminär bevisföring – att vidta åtgärder för att förebygga ett potentiellt folkmord i Gaza. I huvudsak för att se till att svälten minskar då endast 10% av den behövda importen av mat kom in i Israel november 2023 enligt WFP. Till idag har ingen skillnad skett i israelisk policy för att förebygga ett potentiellt folkmord. Israeliska högerextremister blockerar transporter och israelisk militär stoppar en snabb införsel av mat.

I denna stund av lidande, svält och fem månaders massaker av folket i Gaza; hur kan det ifrågasättas att det bör införas en bojkott mot Israel? Hur många måste dö? När dammet lägger sig över Gazaremsan kommer det internationella samfundet minnas vilka som stod upp mot förtrycket, och vilka som valde att se på i tystnad.

För att citera den forna statsministern Olof Palme, “Det man gör är att plåga människor, plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse inför maktspråk.”

Samarbeta inte med ockupationen, bojkotta Israel och fortsätt tills dess att de respekterar Palestiniernas rätt till land och jord utan apartheid och fördrivelse!

Arad Javanmardi
Leona Mätlik Al-Tunisi
Vänsterstudenter Uppsala

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-09 09:15
"Bristen på inflytande riskerar att försämra utbildningens kvalitet", skriver Tim Nedergård (ordförande, UTN) om hur…
2024-11-18 10:46
"Då bör vi [...] avhålla oss från dubbelmoral [...]", skriver Nils Czernich om samtidens debattklimat, i dagens…
2024-10-08 08:58
Mental Health Week är igång vid Uppsala universitet och i samband med detta skriver Uppsala studentkårs presidium om…