
Kårvalsdebatt 2025: hett, hätskt och faktiskt ganska välbesökt
Det är årets hittills varmaste dag när det är dags för årets kårvalsdebatt och det är svettigt av både nerver och dålig ventilation när man kongregerar i Uplands nations festsal på torsdagskvällen.
Sex partier kommer att delta i debatten. Vänsterstudenter representeras av sitt förstanamn Lies Youcefi, som de även gått ut med kandiderar för kårordförande. Gröna studenter har sitt förstanamn Maria Sorelius på plats, och blir således för andra året i rad det enda partiet med en kvinnlig debattör. Högerstudenter (tidigare Högerpartiet, men nu i något ny skrud) har skickat Tim Sundblad. S-studenter representeras av sitt förstanamn Olle Milles. Uppsala universitets studenters (UUS) förstanamn är i år ingen mindre än en curator curatorum emeritus, nämligen Calle Jonsson. Sist men inte minst är årets nykomlingar, partiet Checklistan, som representeras av Erik Ollila.
Det är livlig stämning i lokalen och baren är redan öppen. En spännande debatt är att vänta. Jocelyn Sepp är tillbaka som moderator efter att ha hållit i taktpinnen även förra året. Den här gången är det dock betydligt mer upprymd stämning och det har nog aldrig varit så välbesökt på en debatt i kårens moderna historia? (Obs, källa feeling). Tidigare vice kårordförande Linnea Rydén konstaterar att kåren verkar ha blivit coolare? Till och med ordföranden från andra av Uppsalas studentkårer kan skymtas i publikhavet (Hej Tim! *vinkar*)

Tystnaden lägger sig över salen när det är dags att dra igång. Först och främst är det dags för alla partier att hålla sina respektive introduktionsanföranden.
S-studenter: Vi går till val på billigare bostäder för studenter, vinstintresset för Akademiska hus tycker vi ska tas bort. Vi tycker att kåren måste återanknytas till sina studenter, öka insyn i kåren och skapa mer engagemang.
Uppsala universitets studenter: Vi står för en avpolitisering av studentkåren. Vi upplever att det skapar onödiga spärrar för att sätta studenten och studentens bästa i första rum. I år vill vi fokusera extra på internationella studenter och att de ska tas med i diskussionerna och inte tappas bort.
Högerstudenter: Vi vill gå till val på sunt förnuft. Vi står emot den vänstervåg som sköljer över kåren. Vi har ett helt annat synsätt på hur kåren ska drivas och vad vi ska göra. Vi tror på handlingskraft, till skillnad från hur kåren drivits de senaste decenniet.
Gröna studenter: Vi är kårens enda gröna parti och vill jobba för ett hållbart universitet, ett hållbart Uppsala och ett hållbar studentliv. Minimum 10 timmars lärarledd tid per vecka, cykelverkstad på kåren och fokus på miljöfrågor är några av de frågor som vi går till val på.
Checklistan: Vi är det helt nya partiet checklistan och vi har tio punkter som vi vill få igenom, utan ideologiska skygglappar. Det handlar om saker som faktiskt gör skillnad, som fler mikrovågsugnar på campus, att underlätta för studenter med NPF och öka insynen i studentkåren bland annat.
Vänsterstudenter: Vi är ett socialistiskt parti som vill arbeta för alla studenters lika värde. Vi har massor vi vill jobba med. Bland annat vill vi tillgängliggöra campus för studenter, skapa ett billigare Uppsala i sin helhet och jobba med klimatfrågorna.
Låt debatten börja
När introduktionerna är färdiga är det dags för kvällens första mer ordentliga fråga. Om partiet får förtroendet i kårvalet, hur ser kåren ut om 1 års tid när de kliver av?
Frågan blir egentligen en upprepning av partiernas inledande anföranden. Checklistan vill få ha bockat av sina punkter. Fler mikrovågsugnar på campus, gratis mensskydd på campus och du som tar examen får ett fysiskt examensbevis.
Vänsterstudenter vill att man ska bli en kul kår.
– Vi är den bästa röda flaggan ni någonsin kommer att satsa på, lovar Lies Youcefi.
UUS återkommer till sin hjärtefråga att handlingar ska finnas tillgängliga på engelska, Gröna studenter vill värna om sina över 10 000 medlemmar och S-studenter vill fokusera på att avlasta sitt presidium, som de anser är för överbelastade.
Högerstudenter säger att de vill att kåren ska sluta vara en ideologisk megafon gentemot universitetet, utan istället vara en kår som “på allvar utmanar”.
– Man kommer inte heller vara involverad i bojkott av olika länder på grund av geopolitiska konflikter, säger Tim Sundblad.
S-studenter begär replik och frågar vilka länder som gäller. Högern svarar att man inte ska ha något med bojkottning av andra länder och geopolitiska konflikter att göra.
Så är det ju det här med pengarna - och bristen på dem
Det är dags att röra vid allas favoritämne: “Hjälp, hur gör vi med pengar!?” Regeringen har aviserat för en anslagssänkning av stödet till studentinflytandet, vilket skulle innebära en minskning på 30 % av det statliga anslag som går till landets studentkårer. Detta kommer såklart påverka kårens ekonomi. Hur ser partierna att kåren kommer behöva prioritera framöver?
Gröna studenter pratar om att hitta en oberoende inkomstkälla som dessutom är medlemsnyttiga, som sponsrade förmåner. Dessutom fokus på sponsring och andra inkomstkällor. Både UUS och Checklistan håller med om huvudpunkterna kring sponsring, medlemsnytta och att hitta alternativa ekonomiska vägar framåt.
Olle Milles (S-studenter) menar att om han hamnar i presidiet så skulle han sänka sin egen arvodering.
– Det sänder en signal av uppoffring i svåra tider till kansliet och studenterna, säger han. Vad exakt är det han vill att kansliet ska ta med sig genom detta, undrar Ergo? S-studenter vill också ha oarvoderade poster på central nivå som kan avlasta presidiet med
Tim Sundblad (Högerstudenter) säger att han är glad att S-studenter är redo att dra ner sin egen arvodering för kårens bästa. Högerstudenter menar också att det är viktigt att kåren inte ska vara så pass bidragsberoende.
Vänsterstudenters Lies Youcefi säger att han skräms av att andra partier vill jobba för nedmonteringen av Uppsala studentkår, när man har en sund kår med ett bra kansli just nu.
– Samtliga partier här har väldigt bra idéer. Man pratar om arbetsmarknadsmässor och man pratar om sponsorer. Vissa pratar dock om behovet av nedskärningar och det skrämmer mig, säger han.
Tim Sundblad begär replik.
– Om jag blir sjuk imorgon och får tillfälligt bidrag för det, och sen blir frisk i övermorgon, är det en nedskärning av min budget eller är det att återgå till normala nivåer?
– Om den nivå av stöd du fick innan du var sjuk var otillräcklig och tvingade dig att spara in på resurser och det fanns möjligheter att utvidga de resurserna, skulle du inte vilja att det gjordes?, svarar Lies Yousefi.
– Jo men jag var ju frisk innan, säger Tim.
Erik Ollika från Checklistan begär ordet och vill plocka ner frågan från rikspolitiken och tillbaka till studentpolitiken.
Tillbaka till fokus på kåren… eller?
Sen blir det snack om medlemsantalet. Kåren har dubblerats i antal senaste året, hur ska man göra för att fortsätta i den riktningen? Alla verkar i mångt och mycket hålla med varandra: Öka relevansen och synligheten, utveckla medlemsförmåner och fokus på studentfrågor.
Vi lämnar det och går vidare. Uppsala studentkår är en av väldigt få studentkåren i landet som fortfarande har ett kårvalssystem med kårpartier. Vad är partiernas tankar kring detta och hur det påverkar medlemsdemokratin?
– Vi vill se en ansvarsfull avpolitisering, säger Calle Jonsson från UUS.
Checklistan är med på det tåget och beskriver att en riksdagspolitik kan skrämma bort studenter som vill engagera sig i studentfrågor, men att partisystemet inte är fel utan skapar intresse för kårvalet.
– Värna om kårpolitik och kårval snarare än att det känns som ett årsmöte, det är ett bra sätt att skapa engagemang.
– Vi ser att en grund i partipolitik kan bidra genom att skapa en ökad räckvidd och ett större engagemang, menar Maria Sorelius (Gröna studenter). Även S-studenter menar att det finns mycket fördelar med att vara partipolitiska och att det hjälper kåren att ge bättre genomslag.
Vänsterstudenter tycker att det är politiken som är grunden.
– Vi tror på allas lika värde och allas rätt till en bra studietid. Vi gör det enkelt för medlemmarna att veta vad de röstar på, för högern är högern och vänstern är vänstern.
Det finns för- och nackdelar med partisystem, menar Högerstudenter och pekar ut att ett problem blir att man går ifrån det rationella.
– Vänsterstudenter väljer att reagera med känslor och svär inför salen idag och det får man göra, men det visar lite på vad vi tycker är negativt med dagens system, säger Tim Sundblad.
– Jag vill att vi i salen ska våga tycka mer saker. Våra liv är politiska. Det är maten du äter, bostaden du bor i och det är utbildningen du läser. Allt är ett resultat av politik. Jag vill att vi ska brinna av irritation när regeringen vill införa angiverilagar, jag vill att vi ska smälla av när man vill detaljstyra vår utbildning. Jag vill att vi ska göra fucking kaos med dem som vill ge universitetet mindre pengar, för det slår alltid tillbaka på oss studenter. Så röstar du på ett partipolitiskt parti så vet vad du får.
Holger Patriksson (S-studenter) sneakar en lapp till sin debatterande partikollega Olle Milles genom att låtsas att ställa en fråga till närmsta åhörare (som råkar vara Ergo, oops). Strax därefter frågar Olle Milles Högerstudenter om deras “anti-woke certifikat”-kommentar. Högerstudenter beskrev nämligen i sin instagrampresentation att de önskade att Uppsala studentkår skulle vara den första kåren i Sverige att få ett sådant certifikat.
– Ja, om man behöver ställa frågan om vad vi menar med det så tror jag att man har svaret redan där om man är lite självkritisk, men det är man inte. Och det hör vi från tillexempel Vänsterstudenter, som vill göra “fucking kaos” och då får man fucking kaos, svarar Högerstudenter.
Om en bortglömd studentgrupp
Efter detta följer en fråga kring internationella studenter och hur man kan arbeta för att bättre representera dem och skapa engagemang. Det pratas om sociala aktiviteter som middagar med olika kulturella teman, om aktiviteter såsom skridskodagen som kåren genomförde under januari, vilken lockade väldigt många internationella studenter som var glada och taggade på att få testa detta. Även att jobba för att både kårens och universitetets handlingar och information finns tillgänglig på engelska tas upp.
Debatten drar ut på tiden. Folk börjar skruva på sig. Det beslutas om en tio minuters paus. Många rusar iväg för att fylla på med mer dryck i baren, eller beställa mat.
När man är tillbaka är det dags att prata om studentrepresentation och studenternas arbetsmiljö. mer konkret hur Uppsala studentkår tänker kring att man jobbar för studenter inom vitt skilda ämnen och institutioner. Är samma frågor viktiga för alla studenter eller skiljer det mellan kårens olika sektioner?
– Många övergripande frågor är såklart viktiga för alla studenter; som återhämtning, att tentor inte ska ligga på en helg, trygghet och ekonomi. Men sen finns det såklart mer lokala frågor på institutionerna och där har kårföreningarna och sektionerna mest kompetens och behöver få stöttas upp, säger Calle Jonsson (UUS).
Checklistans Erik Ollila menar att man borde ge mer stöd, både ekonomiskt och organisatoriskt till kårföreningarna.
De flesta verkar hålla med ganska mycket. Kåren centralt behöver lyssna till sektionerna och kårpartierna och dessa behöver i sin tur lyssna till studenterna.
– Det är viktigt att komma ihåg från central nivå att alla sektioner har, och kommer att fortsätta ha, olika behov. Detta i och med att studenterna på olika institutioner har olika behov, säger Maria Sorelius (Gröna studenter).
Vänta, hur hamnade vi här?
Efter detta, på något sätt som Ergo inte riktigt hänger med på, så leder partiernas repliker på varandra in på större frågor om inkludering, exkludering och sen raka vägen in på SDs politik kring “återvandring”. S-studenters Olle Milles frågar Högerstudenters Tim Sundblad om just detta.
– Högerstudenter är inte partipolitiskt bundet, men jag tycker att det är intressant det här. Vet S-studenter vad angiverlagen innebär?, svarar Tim Sundblad.
– Ja, jag har koll på vad angiverlagen är. Angiverilagen är ett jävla brinnande asskepp och det ska vi banne mig aldrig ha i vårt land, svarar Olle Milles och en mikrosekund senare tillägger han:
– Säg till dom.
Högerstudenters Tim Sundblad väljer att återigen ta detta som bevis för S-studenter och Vänsterstudenters svårighet att vara rationella och istället reagera med känslor. Checklistan begär ordet.
– Vi som hade det så trevligt. Vi sex personer som sitter här och egentligen är överens i den här frågan och istället sitter vi tjafsar om angiverilagar och återvandring, något som inte alls har med Uppsala studentkår att göra i den här frågan. Det hör inte hemma i den här debatten. Låt oss få saker gjorda för att ge studenter en bättre vardag, säger Erik Ollila (Checklistan).
Ergo kan inte låta bli att stanna upp och undra… vad var det ens för fråga de diskuterade? Och vad var det de höll med varandra om? Snurrigt.
Det pratas om vikten av studentrepresentanter och att synliggöra deras roll och locka fler att söka uppdragen. Alla verkar vara relativt eniga i frågan. Behövs det fler studentrepresentanter? Ja. Behövs tydligare sammanhang för dessa studentrepresentanter? Också ja.
Frågor på det?
Efter mycket om och men öppnas det upp för frågor från åhörarna. S-studenters Holger Patriksson frågar Tim Sundblad om en eventuellt presidiepost är ett alternativ till hans jobb som SD-pressis, och syftar på debattörens tid som pressekreterare åt Folklistan i senaste valet och de efterföljande konsultjobben för två framstående SD-politiker.
– Jag kan jobba med alla, oavsett politisk åsikt. Och nej, en eventuell presidiepost skulle inte vara ett substitut för detta, svarar Tim Sundblad på detta.
En åhörare ställer en fråga till panelen kring arbetet med att jobba för att personer med NPF-diagnoser ska få en bättre studietid, och ger sin egen autismdiagnos som exempel när han beskriver sin upplevelse av utanförskap och mobbning på både utbildning, nation och i ett kårparti.
Som svar pratar flera partier om NAIS-intyg, att förenkla byråkratin och jobba för att alla ska känna sig välkomnade.
Shout-out till Ergo
Kårens externa verksamheter, Studentboet och eder ständigt rapporterande Ergo, diskuteras i en fråga. Hur vill partierna jobba för att bevara kårens verksamheter? Det som följer är sex debattörer som famlar i mörkret kring frågor de väldigt tydligt inte har någon som helst koll på. Vänta, hur funkar egentligen Studentboet? Och hur mycket kostar Ergo för kåren? Ingen läser heller Tidningen Ergo, menar Högerstudenter. (Okej, men vad bra! Vad motiverad man blir! Så jag kan gå hem då alltså?) Förvirringen kring kårens faktiska verksamheter är total, till den grad att sittande kårsekreterare Michael Johansson, innan han går vidare med en annan fråga, i upprörd ton sakupplyser både panelen och salen.
– Ergo finansieras i dagsläget enbart av universitetet, inga kårpengar går till det. Jag är glad att vi lyfter lösningen som man jobbat väldigt hårt för; nämligen att samtliga kårer ska vara med i Ergo, så att universitetet kan fortsätta finansiera. Studentboet också enbart av kommunen, Uppsala universitet och SLU. Det krävs en massa slit och hårt arbete för att rädda dessa två verksamheter och jag hoppas verkligen att alla här i panelen är beredda att axla det ansvaret, för det är mer än åtta timmars arbetsdag som läggs på de här projekten separat per dag.
Efter detta börjar man avrunda debatten. Avslutningsvis får alla partier ett sista anförande på en minut. Ergo tänker göra ett försök att sammanfatta dessa i en mening, för det här referatet är redan alldeles för långt.
Uppsala universitets studenter: En röst på UUS är en röst på ett resonabelt parti, som tror att erfarenhet är den bästa vägen fram för att på bästa sätt stötta gemene student.
S-studenter: Vi behöver en ny, roligare och bättre kår som faktiskt kämpar för det vi tror på.
Checklistan: Vi är ett parti där man vet vad man röstar på med tydliga mål för en bättre vardag för studenter, utan ideologiskt tjafs.
Vänsterstudenter: Vi vill hjälpa dig som student, dig som har en NPF-diagnos, vi vill hjälpa dig som internationell student, vi vill hjälpa dig som är palestinsk flykting och student här i Uppsala.
Gröna studenter: Vi är det enda gröna partiet och vill ha ett hållbart universitet, en hållbar stad och ett hållbart studentliv.
Högerstudenter: En röst på Högerstudenter är en röst på den vuxna i rummet.
Ergo smäller lättat igen datorn. Kul med debatt och särskilt kul med så många närvarande. Skickliga debattörer och intressanta frågor. Men samtidigt, funderar Ergo på cykeln hem genom ett livligt Uppsala, vad lärde vi oss egentligen?