Annons
Annons
De perfekta nationsburgarna finns – och vi vet var.

Battle of the Burgers 2016


En perfekt hamburgare ska ha ett saftigt, aningen rosa kött med färskt bröd. Fördelningen mellan bröd och biff ska vara jämn så att inte något tar över och the cherry on top är lagom mycket sås och grönsaker samt ett varmt och gott potatistillbehör. Vi har med dessa kriterier varit på jakt efter den perfekta nationsburgaren. Många har det blivit, närmare bestämt 24 stycken, och inte alla har nått förväntningarna. Vi har tagit oss igenom mosiga grönsakspuckar, torra köttbiffar och kalla pommes för att till sist lyckas hitta guldkornen i burgardjungeln.

Bettys pub – Gotlands nation

Pris: 70 kr
KRAV, G, L, V

Vi är först i kö till Bettys en torsdag och tur det för efter oss blir kön lång. Synd att det inte finns många platser i deras källare, men stämningen är härlig.

Kött: En vanlig köttburgare som känns hämtad från ett Sibyllakök. Brödet är orostat och smular lätt sönder. Trots den generösa mängden grönsaker och tillägget av saltgurka känns burgaren knappt medelmåttig.
Betyg: 2,5

Veg: Nationsgjord grönsaksbiff bestående av kidneybönor, rödlök och morötter med bra konsistens och riktigt god smak. Som flexitarianer faller valet ofta på köttburgare men här vill vi mer än gärna välja det vegetariska alternativet. Med klassiska tillbehör och köpt men mjukt bröd blir vårt enda minus storleken på biffen. Den hade mer än gärna fått vara större. nbsp;
Betyg: 4,5


Svantes källare – Uplands Nation

Pris: 65 kr
G, L

Stämningen är som vanligt på topp på Uplands (om man gillar rockmusiken). Ingen lämnar stället hungrig eftersom tallrikarna kommer in överfyllda med pommes, som också kan bytas ut mot sallad till burgaren. Brödet är färskt och saftigt både till köttet och den vegetariska burgaren

Kött: En redig burgare serveras på Uplands. Isbergssallad, tomat, gul lök, hamburgardressing, cheddarost direkt från förpackningen, ketchup och (dagens otippade) smörgåsgurka toppar den färdigköpta biffen. Vi konstaterar att det är en standard gatuköksburgare, varken mer eller mindre och du vet vad du kommer få på tallriken.
Betyg: 2,5

Veg: Vegetariska burgare verkar vara en svårighet för nationerna, Uplands är inget undantag. En färdigköpt kikärts- och spenatpuck som smakar för mycket grönsak och persilja för att passa som burgare. Även här är smörgåsgurkan topping vilket ger en lustig smakupplevelse.
Betyg: 2
nbsp;

nbsp;

Glenns nbsp; – Göteborgs nation

Pris: 59 kr
G, V

På Göteborgs är stämningen högljudd med flera större sällskap på plats, vilket inte alltid fallet hos nationen. Trots detta behöver vi inte vänta alltför länge på maten som kommer ut i friscobröd och med ganska flottig, timjankryddad klyftpotatis, sidosallad och rinnig coleslaw.

Kött: Köttburgaren smakar nationsgjord och har tydlig smak av osten och en BBQ-sås som även den smakar hemgjord. En skarp smak av svartpeppar drar ner betyget en aning och bladsalladen på hade det gärna funnits mer av.
Betyg: 3,5

Veg: Den vegetariska burgaren med morot och broccoli för vid första tuggan tankarna till Varma Koppens minestronesoppa. En mycket underlig smak som inte alls stämmer överens med burgarkulturen. Smaken lämnar oss båda konfunderade. Brödet är större än minestronepucken men konsistensen och tillbehören i övrigt är inget att klaga på.
Betyg: 1,5

nbsp;

Pub Kronan – Kalmar nation

Pris: 55 kr för köttburgare och 60 för vegburgaren
G, V

På Kalmar nation hittar man både ett och annat par på date och större sällskap i en avslappnad miljö. Personalen är på bra humör och ger mycket trevligt bemötande. Maten kommer efter en halvtimme och med en fräsch coleslaw och varm klyftpotatis.

Kött: Hemmagjord nötköttsburgare med salsa och generöst med ost. Köttbiten smakar lite som pannbiff med mycket peppar i. Salsan, trots god smak, tar över så pass mycket att det gröna inte känns av. Inget utöver det vanliga men med nationens många tillvalsmöjligheter finns det utrymme för ett burgarlyft.
Betyg: 2,5

Veg: Även den nationsgjord med en bas av bönor och kryddor som köket beskriver det. I själva verket är den enda kryddan som känns av cayennepeppar och en något bränd smak men konsistensen är bra med en hårdare yta och lagom mosig inuti. Salsan passar riktigt bra till denna.
Betyg: 2,5

nbsp;

Bistro Snerikes – Snerikes nation

Pris: 65 kr
G, L

På Snerikes bistro en tisdag ligger stämningen på topp, fylld med förväntansfulla människor. Även förväntningarna på maten låg högt när vi ser sällskapen runt omkring serveras. Dessvärre kommer en ganska liten burgare med endast några få, men varma, pommes som tillbehör.

Kött: Köttet är ganska torrt, likaså fullkornsbrödet som dessutom är kylskåpskallt. Det är däremot bra mängd ost på burgaren och en god sås till även om lite till inte hade skadat. Med ytterligare lite till sås och grillat bröd Snerikes köttburgare varit räddad.
Betyg: 1,5

Veg: Det är en bra mängd halloumi som täcker hela brödet, men den är kall och ingen smaksensation. Mer grönsaker och mer krydda i såsen hade piggat upp.
Betyg: 2

nbsp;

Pub Hyttan – Smålands nation

Pris: 60 kr
G, L, V

Trots att smakpatrullen är på nationen under en annars livlig dag var det inte många sällskap på Smålands. Här får vi varma och krispiga pommes ( ) något man sällan bevittnar på nationspubar. Riktigt trevlig personal, som dessutom bjuder på en kort salsashow.

Kött: Vi blir helt lyriska efter en tugga av denna burgare, den hemmagjorda biffen var både rosastekt och otroligt saftig Dessutom är baconet krispigt och tillför mycket till smaken av burgaren. Det enda kritiska vi har att säga är hamburgardressingen är en aning tråkig.
Betyg: 4,5

Veg: Den charmiga killen i baren är noga med att påpeka att det inte är deras vanliga vegetariska burgare som serveras, och tur är väl det eftersom att den är näst intill oätlig… Degig konsistens med en riktigt udda smak. Dock svårt för oss att bedöma på grund av att det inte är deras sedvanliga burgare.
Betyg: 1

nbsp;

Tages Pub - Östgöta nation

Pris: 59 kr
G, L, V

Nere på Tages Pub är lukten av öl ofrånkomlig och de olika rummen ger bra valmöjlighet till sittplats, men har något omysig atmosfär. Ett par beställningar ligger före oss och vi får vänta på maten i 45 minuter. De två burgarna rullar in med ljummen klyftpotatis och mjukt men rostat bröd.

Kött: Biffen smakar hemmagjord och serveras med klassiska tillbehör. Den kommer in knappt ljummen med ost som ännu inte hunnit smälta, men är i övrigt inget att klaga på.
Betyg: 3

Veg: Den vegetariska burgaren är inte nationsgjord och innehåller bland annat potatis, majs och morot. Den är inte speciellt hårt stekt och helhetskonsistensen blir väldigt mjuk och mosig men den serveras varm vilket är ett plus. Mer krispiga grönsaker hade varit trevligt och kanske en sås med lite hetta för att göra den mer spännande.
Betyg: 2,5

nbsp;

Puben - V-Dala nation

Pris: 54 kr
G, L, V

Om middagsinspirationen och orken tryter en söndag är V-Dala nation ett säkert kort med många lediga platser där maten kommer in snabbt. Stor kontrast till vardagskvällarna då stället är packat och livat. Peppar används tyvärr i överflöd både på de ljumma potatisklyftorna och i den ledsna majonäsdränkta coleslawen.

Kött: En god burgare med de klassiska salladstillbehören, cheddarost och hamburgerdressing. Biffen smakar hemmagjord, dock på gränsen till att den kompakta pucken var för välstekt vilket gjorde den aningen torr och svåräten.
Betyg: 2,5

Veg: Falafelburgaren på V-Dala nation är omtalad och blir vi inte besvikna. Lagom stor puck som täcker hela brödet, även här med de klassiska tillbehören men utan osten. Det blir ändå ingen fullpott på grund av en något för torr falafel.
Betyg: 4

Orvars - Norrlands nation

Pris: 62 kr

På Orvars vid öppning är kön nästintill obefintlig och det tar ett tag innan borden fylls upp av ölsugna gäster. Bruce Springsteen i högtalarna och våra burgare kommer in med varma och goda pommes men i tråkigt och stort köpebröd. Trots första beställning tar det över 30 minuter innan vi får vår mat och inte samtidigt som resten av vårt sällskap.

Kött: Köttburgaren “Robbo” är inte hemmagjord och aningen seg och för därför direkt tankarna till en gatuköksburgare. Vitlöksdressingen på är god och en bra mängd grönt gör att det inte finns allt för mycket att klaga på.
Betyg: 3

Veg: En ganska stor chevrepuck som gör brödproportionen bättre. En trevlig smak av timjan bryter av på ett bra sätt och vitlökssåsen passar också bra till. För någon som tycker mycket om chevre är detta ett ypperligt val men kanske väl mastigt för den tveksamma.
Betyg: 3

Ölkällaren Djäknen - Västgöta nation

Pris: 65 kr
L, V

Mysigt men lite skyddsrumsstämning när vi kommer ner med lugn musik och ett fåtal andra matsugna. Efter drygt 20 minuters väntan får vi in våra två något små burgare i ciabattabröd och varma ugnsrostade potatisklyftor samt en fräsch coleslaw. Ciabattabrödet är mjukt, kul med nytänkande vad gäller det klassiska burgarbrödet, och burgarna håller ihop förvånansvärt bra.

Kött: En nationsgjord nötköttsburgare med bacon, ost, majonäs, bbq-sås och grönsaker. Pucken är ganska kompakt och lite torr vilket lite extra sås enkelt hade löst. BBQ-såsen smakar hemmagjord men med en skarp pepparsmak.
Betyg: 3,5

Veg: Likt köttburgaren är även vegpucken nationsgjord med en blanding av majs och kikärtor. Den serveras med srirachamajonnäs, ost och grönsaker. Srirachamajonnäsen ger bra smak vilket behövs eftersom själva burgaren smakar mjöl och har aningen degig konsistens vilket inte helt räddas med det generösa mozzarellaliknande ostlagret. Utan själva grönsakspucken skulle burgaren vara en riktigt god varm macka.
Betyg: 2,5

nbsp;

Pub Storstad – Stockholms nation

G, L, V
Pris: 49 kr för The American och 59 kr för The Vegetarian

Ett par hetsiga sällskap framför Fifa på storbildsskärm möter oss när vi kommer upp till Pub Storstad. Vi behöver inte vänta speciellt länge innan burgarna kommer in men den mörka belysningen gör att vi knappt ser vad det är vi får. Potatisen glänser av flott i korgen och smakar som den badat i olja och salt. Brödet är inte alls det standard, köpta brödet som lätt faller isär utan mjukt och färskt

Kött: Biffen är nationsgjord med en lätt rosa mitt och en bra dos saltgurka. Avsaknaden av andra grönsaker märker vi inte ens av eftersom den är så saftig ändå
Dessvärre tar senapen över en aning och för en gångs skull slås vi av att det är för mycket majonnäs på burgaren.
Betyg: 3,5

Veg: Råstekt riven rödbeta och generöst med chèvre känns som ett riktigt bra vegalternativ som borde tilltala många. Och om den tilltalar oss Det enda negativa är att biffen faller isär något. Goda smaker med en okomplicerat fräsch klassiker som inte smakar uttjatat. Ett bra val även för den som inte brukar välja vegetariskt men vill vidga sina vyer bort från köttet.
Betyg: 5

nbsp;

Wermlandskällar’n - Värmlands nation

Pris: 63 kr för Monica Zetterlund-burgaren och 60 kr för Halloumiburgaren
G

Vid första försöket för oss att få bord på Wermlandskällar’n kommer vi prick klockan 18, dock visar det sig att denna nation, till skillnad från de flesta andra, öppnar redan 17.30 och stället är redan smockat. Andra försöket och redan strax efter 17.30 börjar stället fyllas på till max. Det var även högt tryck på maten och vi fick vänta 45 minuter, då det dessutom visade sig att endast en av de burgare vi fick in var vad vi hade beställt. Ytterligare 20 min och vi hade allt på bordet. Båda portionerna av pommes var mosiga och aningen soggiga, dessutom hade den sista tallriken kalla pommes.

Kött: Saftigt kött med en hint av rosa, färskt bröd och mycket av en fantastisk umamidressing. Picklad rödlök förhöjder burgaren än mer, medan det understekta baconet inte tillför någonting. Bra andel kött i förhållande till brödet. Trots den långa väntan får Monica Zetterlund-burgaren näst intill högsta betyg från oss.
Betyg: 4,5

Veg: Den vegetariska burgaren består av en generös portion friterad halloumi tillsammans med mycket grönsaker och en grillad inlagd paprika som förhöjer smaken. Även här är andelen halloumi bra i förhållande till brödet, och extra plus för mycket grönsaker och bra smaker. Brödet är lite väl hårt rostat för att det ska bli en fullträff.
Betyg: 3,5


Annons

Annons

VINNARNA

På en delad förstaplats placerar vi köttburgarna från Wermlandskällar´n och Smålands tack vare deras saftiga kött, mjuka bröd och väl genomtänkta tillbehör på burgarna. Wermlands dressing var extraordinär men köttet var ren perfektion på Smålands.

Den vegetariska vinnaren är utan tvekan den välkomponerade rödbetsburgaren på Stockholms nation. Klassiskt och nytänkande på samma gång. Skippa den mosiga, färdigköpta grönsaksbiffen och ge plats för egengjorda grönsaksalternativ

G = går att få glutenfri
L = går att få laktosfri
V = går att få vegansk
KRAV = KRAV-märkt

Gästrike-Hälsinge då? På grund av renoveringar serverar de inte burgare just nu – men till nästa test räknar vi med supernystart

Läs mer

2025-05-28 13:39
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2025-05-15 10:30
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…