Annons
Annons
Ajabaja Det är straffbart att läsa någon annans sms och eventuella Tindermedelanden.
Foto: Sandra Gunnarsson

Brottsligt att snoka i någons telefon?


Läser du detta på en telefon? Numera har nästan alla en smartphone. I telefonen finns sms, bilder och annan information som telefonens ägare anser vara privat. Men hur privat är informationen– och hur smart är egentligen telefonen? Förutom möjligheten att någon i rummet tittar i din telefon utan din tillåtelse, finns även en risk att någon på andra sidan landet hackar din telefon och får tillgång till all denna privata information. Det är integritetskränkande – men är det brottsligt?

I fjärde kapitlet brottsbalken finns brott som riktar sig mot personers frihet och frid. Det gäller gärningar som kränker den personliga integriteten och kan vara allt från olaga frihetsberövande, det som man brukar kalla kidnappning, till kränkande fotografering. I 9 c § finns ett skydd mot dataintrång som innebär att det är förbjudet att bereda sig tillgång till en uppgift som är avsedd för automatiserad behandling utan tillåtelse.

Med bereda sig tillgång menas att man egentligen inte har rätt att ta del av uppgiften men gör detta ändå. Med automatiserad behandling menas att det är en dator som behandlar uppgiften, utan att en människa skall behöva sortera eller vidarebefordra den som man gjorde förr då man lagrade information manuellt i pappersformat. Att en uppgift är avsedd för automatiserad behandling innebär att den uttrycks i en form som är anpassad och läsbar för en dator, till exempel en fil, ett sms eller ett program. Med formuleringen dataintrång kan tänkas att bestämmelsen bara avser datorer och inte telefoner, men i praxis, det vill säga tidigare avgöranden från domstolarna som ska vara vägledande, har domstolarna gjort bedömningen att även mobiltelefoner omfattas av förbudet. För att tala klartext får man alltså inte utan samtycke från telefonens ägare läsa dennes SMS. Den som trots förbudet gör detta riskerar böter eller fängelse upp till två år.

Detta förbud gäller oavsett om det är någon i din familj som kan din kod, om det är någon du umgås med som ser dig knappa in din kod, eller om det är någon bakom en dator som knäcker din kod och hackar sig in på din telefon. Förbudet gäller till och med om du inte har någon kod alls. Huvudsaken är att det är dina SMS, och den som läser dem utan din tillåtelse begår ett brott.


Annons

Annons

Juristresursen
är en ideell förening som ger gratis juridisk rådgivning.
Föreningen startades 2013 av två juriststudenter vid Uppsala universitet.

Har du en fråga du vill ställa till Juristresursen? Hör av dig till
webbred@ergo.us.uu.se.

Fler tips från Juristresursen

Vad händer om vännen inte betalar?

Hyresvärden anmärkte på fettfläckar

Hjälp, jag glömde köpa biljett

Om andrahandsuthyrning och ocker

Läs mer

2021-04-16 12:29
Att handla på nätauktioner blir allt vanligare. Men vad gäller egentligen om man ångrar sig? Får man det och vad händer…
2021-03-30 14:41
Nu för tiden marknadsförs ofta produkter som "klimatsmarta" och "miljövänliga", men kan man lita på dessa utsagor från…
2021-03-23 16:52
Varan du köpt visar sig vara en piratkopia - vad har du rätt till? Konsument Uppsala svarar.