Annons
Annons
Ergo önskar dig en skön sommar med mycket trevlig läsning. På bilden Susanna Wärmegård från reportageserien De kallar oss studenter .
Foto: Sigrid Asker

Redaktionen boktipsar


Oavsett om du ligger på en strand eller har fikarast på ditt jobb är sommaren en bra tid för läsning. Men vad ska man välja bland alla nya hajpar och gamla klassiker? Ergo guidar dig till böckerna vi gillar bäst

Sigrid Asker

Väggen av Marlen Haushofer
En solig helg i en sommarstuga blir en oviss evighet i fullkomlig avskildhet från resten av mänskligheten. Klassikern om kvinnan som finner sig tillrätta bakom den oförklarliga, genomskinliga väggen är något av det märkligaste, obehagligaste och finaste jag har läst.

Alias Grace av Margaret Atwood
Vi får aldrig veta om sextonåriga Grace, som dömdes för dubbelmord i 1800-talets Kanada, var skyldig eller inte. När jag läste romanen som bygger på händelsen hade jag svårt att föreställa mig att det inte gick till som i Margaret Atwoods skildring, och ännu svårare att lägga den ifrån mig.

Hotet av Mats Söderlund

Klimathotet är långt ifrån fantastik, ändå har författaren påbörjat en berättelse som sägs passa oss som slukade Engelsfors-trilogin på just det temat. Jag har inte läst den än men tänker definitivt göra det.

nbsp;

Sanna Svanström

Nattfilm av Marisha Pessl

Dottern till en skräckfilmsregissör hittas död efter vad alla tror är ett självmord – alla utom en… En deckare för dig som inte vill kompromissa med språk till förmån för våld. Smart, tät och nagelförkortande.

Skotten i Köpenhamn
av Niklas Orrenius

Boken tar avstamp i terrorattentatet mot Lars Vilks och granskar vår tids två farligaste rörelser: den militanta islamismen och högerextremismen. Viktig läsning inför höstens val

Binas historia av Maja Linde
I Binas historia får vi parallellt följa tre människor i olika tider vars liv påverkas av just bin och deras förehavanden. Berättelserna vävs skickligt ihop, hopbunden av genuin formuleringsglädje.

nbsp;

Jonathan Schiess

Lolita av Vladimir Nabokov
Den stilige och charmfulle mannen Humbert Humbert är besatt av ”nymfetter” (prepubertala flickor i åldrarna nio till tolv) och inleder en skruvad sexuell relation med sin elev, Dolores. Väldigt kontroversiell när den utgavs på 1950-talet. Språket i den engelska originalversionen är bland det vackraste jag läst och jag kommer ibland på mig själv med att sympatisera med det opålitlige berättarjaget och glömma bort Dolores extremt utsatta situation. Det är en obehaglig men på samma gång vacker roman där läsaren (i vart fall jag) tvingas konfronteras med och hantera de motsatta känslorna av avsky och ömhet man känner.
nbsp;
Samlade noveller
av Klas Östergren

När Klabbe nyligen lämnade Svenska Akademien i protest mot hur majoriteten av ledamöterna hanterat Kulturmannen-gate, blev jag nyfiken på vad han var för en. Efter att ha läst drygt hälften av den femhundra sidor långa novellsamlingen återstår egentligen bara att tacka för att hans ”fuck off” till Akademien väckte det intresse hos mig som det gjorde. Han är en begåvad vardagsobservatör med en sällsam förmåga att plocka ner alla de tankeskärvor om människans existens man själv bär runt på och göra något begripligt av dem.
nbsp;
Igelkottens elegans av Muriel Barbery
Vi får följa Renée Michel, en dold högintellektuell som bor och jobbar som portvakt i en av Paris överklasslägenhetskomplex. Parallellt får vi även följa en tolvårig flicka, Paloma Josse, som bor i en av lägenheterna. Paloma tycker sig ha genomskådat hyckleriet och absurditeterna som världen genomsyras av och bestämmer sig att begå självmord på sin trettonårsdag. Men, Renées och Palomas världar möts när den nyinflyttade japanske affärsmannen börjar misstänka att något döljer sig bakom deras portvakts anspråkslösa yttre.
Igelkottens elegans är en av få romaner jag läst flera gånger. Den lyckas på ett hoppingivande sätt förena vår förmåga att på ett intellektuellt plan underkänna alla anspråk på livsmening, med vår nästan motsatta förmåga att också uppskatta livets skönhet. nbsp;

nbsp;

Lina Karlsson

Allt vi inte pratar om av Thor Rutgersson och Ida Östensson

Inspo, utmaningar och tips åt män som vill utmana destruktiva maskulinitetsnormer. Nytänkande om mäns roll i jämställdhetskampen. Värdefulla tankeställare och en massa framtidshopp utlovas.

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson
En fantastiskt vacker, liten bok om hur förälskelse kan göra t.om. den mest snusförnuftiga av oss helt knäpp

Bildningsakuten: bli expert på 5 minuter
av Göran Everdahl

Basic facts om typ allt som värt att veta avhandlas på ett uppslag i taget. Ett sådant per sommarlovsdag och du kommer aldrig behöva killgissa igen.

nbsp;

Beatrice Erkers

Factfulness
av Hans Rosling med Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling
Boken som borde vara obligatorisk läsning för alla Fullpackad med konkreta tips som jag kunde börja använda mig av direkt. Perfekt läsning för den som vill lära sig hantera både sig själv och världen på ett lite smartare sätt.
nbsp;
Clothes, Clothes, Clothes. Music, Music, Music. Boys, Boys, Boys nbsp; av Viv Albertine
Aldrig förr har väl en boktitel resonerat så väl med vad som pågår inuti mitt huvud… Viv Albertines självbiografi handlar om hennes livs alla galna förändringar: från hennes uppväxt i 60-talets London, hennes tid i legendariska punkbandet The Slits, till att bli hemmafru och så småningom också genom en skilsmässa. Den ärligaste biografin jag någonsin läst.

Stoner av John Williams
En roman som utspelar sig i universitetsmiljö som dessutom råkar vara den (typ) bästa romanen skriven någonsin Handlingen kan ungefär sammanfattas som ”life sucks and then you die” – men herregud vad bra den lyckas vara trots detta. Läs

nbsp;

Sandra Gunnarsson

Flickorna av Emma Cline
Fjortonåriga Evie längtar bort nbsp; och följer med en grupp flickor till en ransch. Kärleken till Susanne får henne att stanna kvar, trots att tillvaron på ranschen kontrolleras av sektledaren Russel. Med ett vackert språk skildrar Emma Cline en berättelse om makt, kvinnoförtryck och nbsp; en ung kvinnas önskan om att bli sedd.
Storyn är dessutom inspirerad av Manson-sekten, vilket borde locka i true crime-tider.

Maken av Gun-Britt Sundström

Retar du dig på din partner ibland? Då kanske du kan finna stöd i Martina och Gustavs relation i en historia som riktigt vältrar sig i svårigheterna med tvåsamhet.
Trots att boken gavs ut första gången på 70-talet känns den lika aktuell idag.

Rich Boy av Caroline Ringskog Ferrada Noli
Den störigare halvan i En varg söker sin pod kommer ut med sin andra roman och jag är så pepp på att läsa. Just eftersom hon velat skriva en modern version av Maken – och sagt att hennes egen är den bästa bok som någonsin skrivits. Upp till bevis.

nbsp;

Filip Garpenby

Vinteranteckningar om sommarintryck av Fjodor Dostojevskij

Dostojevskij tågluffar genom Europa och är s.k. ’witty’ gentemot ett Västeuropa han vill älska, men lär sig att hata. Sågningar av fransmän, tyskar och engelsmän i klass med den bästa av Bellmanhistorier. En given läsning för den medtvingade och surmulne sommartågluffaren
nbsp;
Orlando av Virginia Woolf
”Orlando” är ungefär som hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann, men för begåvade människor. Ideal sommarläsning, alltså, för den som vill följa Orlando genom tid och rum – utan att lämna hängmattan.
nbsp;
De dömdas ö av Stig Dagerman

Det här är ett tungt sommarläsningsval. Några skeppsbrutna ligger längs en strand och uppslukas av barndomsångest och rädsla inför döden. Dagermans språk är en vattendelare, antingen är han en mästare, eller en pretentiös gymnasiehipster med kreddkapital. Jag älskar det. Är du själv en uppvuxen gymnasiehipster så är detta ett givet val av sommarläsning, ett val som kan förvandla vartenda sommarparadis till ett inferno av illamående.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…
2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…