Annons
Annons
Linn Oetterli läser pol. kand. och arbetar för att fler ska söka jobb inom EU.
Foto: Privat

Lobbar för EU-jobb


Sugen på en internationell karriär? Ergo har pratat med Linn Oetterli, studentambassadör för EU Careers, för att ta reda på hur man får ett EU-jobb.

Vilken typ av examen måste man ha för att kunna söka jobb inom EU?
– Det är det som är så häftigt, du kan ha en examen inom nästan vad som helst. Det är ju en ekonomisk union som bygger på juridiska ramverk och det talas 24 språk inom unionen, så ekonomer, jurister och språkvetare är eftertraktade. Men de behöver även ingenjörer, statsvetare och psykologer till exempel.

Hur gör man för att söka?
– Den stora ansökan öppnar i mars, och den vänder sig till de som vill bli ”AD 5 Administrator”, vilket kan beskrivas som handläggare. Det räcker med att du har en färdig examen i juli samma år, så du behöver inte vara helt färdig med studierna. Sedan får man göra computer based tests, som kan liknas vid IQ-test och högskoleprovet. Klarar man testen får man åka på intervjudag i Bryssel och anser de att man är lämplig hamnar man på en reservlista. Och det är därifrån de rekryterar den personal de behöver. Vanligtvis erbjuds alla på listan jobb inom ett år. nbsp;

Ok, men i första steget, söker man till specifika jobb, eller kan man bara söka generellt och hoppas bli vald?
– Man söker generellt på Epsos, European Personnel Selection Office, hemsida.

Hur mycket tjänar man?

– Ingångslönen för AD 5 är ganska hög, mellan 4 000 och 5 000 euro per månad. Sedan betalar man en ganska låg EU-skatt på runt 16 procent och så får man utlandstillägg.

Och då måste man bo utomlands?
– Ja, de flesta tjänsterna är i Bryssel, Luxemburg och Strasbourg.

Vi får ofta mail från personer som jobbar med att ”marknadsföra” EU och sådana här typer av jobb till studenter nära examen. Har de svårt att få svenskar intresserade?
– Ja och jag är själv förvånad över det. Svenskar är underrepresenterade sett till befolkningsmängd. Det är därför regeringen beslutat att det ska finnas ambassadörer som kan anordna seminarier, fungera som kontaktpersoner och hjälpa till med ansökningarna.

Varför tror du att så få svenskar är intresserade?
– Jag vet inte, det kanske är för att man tror att EU är för byråkratiskt. Man kanske också tycker att det är komplicerat att göra de här testen. Jag har själv frågat varför de måste vara så komplicerade och fått svar att de testar de kompetenser som behövs. Det är ju inte helt okomplicerade jobb, så det kanske krävs att de sållar ut de bästa.

Har du några tips på hur man förbättrar sina chanser att få ett EU-jobb?
– Kravet är att du ska kunna två språk, men det är bra att läsa till ett tredje. Läs många extrakurser och se till att ha intyg som styrker allt du har gjort. Till exempel anställningsbevis.


Annons

Annons

Mer om EU

Vill du veta mer om jobb och praktik inom EU? Den 15/1 kl 16.00-19.00 anordnar EU Careers i samarbete med Universitets- och högskolerådet UHR ett seminarium i Segerstedthuset om hur man söker praktik inom EU:s institutioner. På Instagramkontot eucareersuppsala kan du hitta mer information.

Läs mer

2020-06-17 16:09
Planerar du snart att flyga igen? Konsument Uppsala informerar om vad som gäller kring ombokning, avbokning och…
2020-06-12 13:50
Getting a degree is hard enough as it is, but when you suffer from a mental disability it might seem almost impossible…
2020-06-05 13:36
Nya konsumentregler trädde i kraft 1 maj 2020 som bland annat påverkar ångerrätten. Konsument Uppsala förklarar vad det…