Annons
Annons
Vilket är ditt föredragna preparat när orken tryter?
Foto: Anneli Modin

Ergo testar: Lagliga dopingpreparat för studenter


Vi är inne i den tiden på året då allt känns lite extra jobbigt; uppförsbackarna är brantare än vanligt, människorna runt omkring en än mer störiga och studiebördan tung som bly. Därför kan det behövas en liten extra boost emellanåt för att orka ta sig igenom dagarna. Ergo har testat några lagliga pick-me-up:ers för att du ska slippa förtära de vidrigaste i jakten på det optimala energipreparatet.

Energidryck

Vi testade: Redbull, 250 ml.
Cirkapris: 14 kr
Dos: Hela burken.
Därför blir man pigg: Innehåller koffein (se kaffe), socker och taurin. Taurin är en aminosyra som först upptäcktes i tjurgalla (därav namnet) – men det är inte det du dricker, utan en syntetiskt framställd variant. nbsp;
Så länge håller det i sig: En eller två timmar.
Generellt omdöme:
Testperson 1. Jag gillar smaken av Redbull, men där går ju åsikterna isär. Ger ungefär samma effekt som en kopp kaffe, men är bra mycket mer kemiskt om man bryr sig om sådant.
Testperson 2. Effekten liknar den man får av kaffe och visst blir jag lite piggare. Drycken fungerar utan kaffets obehagliga effekter på mage och tarm. Tråkigt är att man får osmakliga rapar som påminner om en utekvälls sista akt (illamåendet).
Betyg: 3/5

–––––––––––

Koffeintabletter

Vi testade: Koffein Apofri, 50 st 100 mg-tabletter. Från apoteket.
Cirkapris: 59 kr
Dos: Två tabletter.
Därför blir man pigg: Innehåller Koffein som ökar hjärnans energiomsättning och höjer halten av de signalsubstanserna dopamin och serotonin i centrala nervsystemet.
Så länge håller det i sig: Runt två timmar.
Generellt omdöme:
1. Känner inte av så värst mycket. Kanske lite ryckningar i ögonlocken och snubblar lite med fingrarna över tangentbordet. Känner irritation över att det inte har samma inverkan som kaffe, men är kanske ett bra substitut för den som ogillar smaken av kaffe.
2. Drabbas av handsvett och vallningar (känslan av vågor fyllda med lätt ångest som rör sig inne i kroppen). Här gäller det att vara vaksam med dos och tolerans. Positivt är att det känns som en renare kaffeupplevelse, man slipper dessutom kaffets lärarandedräkt.
Betyg: 2,5/5

–––––––––––

Koffeinfilm

Vi testade: Nutrinovate Boosting films, 20 st filmer med 15 mg koffein per film. Från apoteket.
Cirkapris: 59 kr
Dos: Två filmer som man fäster på insidan av vardera kind.
Därför blir man pigg: Innehåller Koffein.
Så länge håller det i sig: Obehaget håller i sig 30 minuter, långvarig effekt uteblir.
Generellt omdöme:
1. Väldigt äcklig smak (ska föreställa lakrits och mint) och otäck konsistens. Att trycka in något som liknar i papper i käften är inte att rekommendera för den med känsliga kräkreflexer. Verkar gå ut i kroppen väldigt snabbt, vilket är positivt, men bidrar inte direkt till ökat fokus utan snarare stissighet.
2. Filmen löses upp och sprider sig som en svart gegga i hela munnen. Blir lite pirrig i kinderna, men ingen större effekt i övrigt. Smaken drar åt “bananlack” från tandläkaren och är fruktansvärt vidrig. Det går knappt att svälja all geggblandad saliv – lätt att få kväljningar. Börjar kvida och blir kallsvettig av obehag, rekommenderas inte att ta bland folk.
Betyg: 0/5 (Sämst i test)

–––––––––––

Druvsocker

Vi testade: Dextrosol, 47 g/14 tabletter.
Cirkapris: 12 kr
Dos: Två tabletter...sedan två till pga önskar mer effekt.
Därför blir man pigg: Innehåller dextros (glukos/druvsocker) och maltodextrin – snabba kolhydrater som ger energi. Dextros behöver inte brytas ner innan det tas upp i kroppen (så som vanligt socker) utan går direkt ut i blodet.
Så länge håller det i sig: Inte särskilt länge om man inte fyller på kontinuerligt. Kanske någon halvtimme.
Generellt omdöme:
1. Man får en energiboost ganska omgående och känner sig speedad, men det avtar snabbt och efteråt känner man sig nästan tröttare än innan. Kanske funkar bra på en salstenta om man knaprar dem i ett stadigt flöde. Den med cola-smak är godare än originalet, men luktar lite fränt urin.
2. Bra hjälp mot efter-lunch-tröttheten. Originalet är godare är cola-varianten. Energinivån ökar snabbt men den känns skör och inbjuder till konsumtion av mer för ihållande effekt. Lätt att trycka hela förpackningen.
Betyg: 2/5

–––––––––––

Naturläkemedel

Vi testade: Chisan, 200 ml.
Cirkapris: 100 kr
Dos: 15 ml-shot.
Därför blir man pigg: Har väl ingen vetenskapligt bevisad effekt, men enligt bipacksedeln har det “en extraktkombination bestående av shisandra, rysk rot och rosenrot, som anses ha adaptogena egenskaper och stärka orken.”
Så länge håller det i sig: Oklart eftersom ingen av oss kände någon effekt.
Generellt omdöme:
1.
Fruktansvärd smak. Som en Jägershot minus spriten fast äckligare ändå. Jag inbillar mig att jag känner av effekterna rent kroppsligt – lätt ökad puls och märklig känsla i armar och ben. En flummig reaktion på ett flummigt preparat. Känner av noll “stärkt ork” dessvärre.
2. Påminner om en “häxa” i smaken och den lilla shoten känns som att svepa en tia. Här rekommenderas att hålla för näsan. Känner inte av någon pigg-effekt, men kan säkert tillföra något för någon som har någon brist. nbsp; nbsp;
Betyg: 1/5

–––––––––––

Kaffe

Vi testade: Arvid Nordquist ljusrost
Cirkapris: 44 kr för 450 g
Dos: En stor kopp.
Därför blir man pigg: Innehåller koffein.
Så länge håller det i sig: Två till tre timmar.
Generellt omdöme:
1.
Svårt att ge en objektiv recension när man är beroende, men efter att ha testat andra preparat i några dagar på min vanliga kaffetid märker jag verkligen hur allt annat ligger i lä energimässigt. Tidigare i min kaffedrickarkarriär kunde jag dock få enormt starka ångestpåslag av det. En stor kopp är med andra ord inte att rekommendera för den som är väldigt ovan vid koffein.
2. Dricker dagligen så här blir det mer fråga om att fylla tomrummet. Men visst blir man piggare och mer fokuserad. Drabbas av lätt handsvett och lite ångest. Här krävs dock att man har något att kanalisera energin på, okynnesdrickande leder till att man kan ägna för mycket tid åt att tänka på hur man mår i mage och tarm.
Betyg: 4/5 (Bäst i test)

–––––––––––

Te

Vi testade: Lipton Earl Grey
Cirkapris: 15 kr för 25 påsar.
Dos: En stor kopp.
Därför blir man pigg: Innehåller koffein, ungefär 50 mg på 15 cl, vilket är ungefär hälften så mycket som i kaffe.
Så länge håller det i sig: Max en timme.
Generellt omdöme:
1.
Att ta en kopp te som van kaffedrickare känns lite som att ta en snus när man är heroinist; doesn’t quite hit the spot. Det är förvisso gott, men energimässigt ligger det i lä om man är van vid koffein. Mer än en kopp krävs. Om inte annat så gör den fyllda blåsan sitt för att man inte ska somna framför datorn. Te kan vara att föredra framför kaffe om man pluggar på kvällen och har någon ambition om att kunna somna innan ottan.
2. Har fördomar mot te, men är beredd att ändra åsikt. Blir faktiskt piggare, utan kaffets bieffekt: ångest.
Betyg: 3/5

–––––––––––

Rask promenad

Vi testade: 20 minuters promenad i snö och modd.
Cirkapris: Helt gratis.
Därför blir man pigg: Hjärtat pumpar in mer syre i hjärnan och kroppen. Produktionen av signalproteinet BDNF, Brain-derived neurotrophic factor, ökar, vilket gör oss piggare och mer alerta.
Så länge håller det i sig: Lite avhängt på dagsform och hur lång promenaden är, men en dryg timme i alla fall.
Generellt omdöme:
1.
Man blir lite piggare kroppsmässigt och lite uppmjukad. Förutom det konkret fysiska hjälper det en att rensa huvudet och känna att det finns en värld där utanför. Humöret bättras i alla fall på avsevärt. Tror dock det funkar bäst om man har kört fast. Sitter man och köttar inför en tenta kan det snarare störa med ett avbrott. Det bästa vore väl förstås att ha rutin på motionen så det ger långvarig effekt, men vem orkar det?
2. Störs av för mycket trafik och snö och blir arg. Hade planerat att tänka ut lösningar på krångliga artiklar, men allt fokus måste läggas på att inte bli påkörd. Se till att gå i trygg miljö. Känns som att blodgenomströmningen ökar, blir varm. Men väl inne saknas kaffet.
Betyg: 2


Annons

Annons

Så genomfördes testet:

Samtliga preparat testades på separata dagar och vid samma tidpunkt, klockan 13.00 efter lunch. Testpanelen tog den rekommenderade engångsdosen (förutom druvsockret). Efter intag genomfördes en allmän uppskattning av pigghetskänsla.

Om testpanelen:

Testperson 1: Dricker 2-3 koppar kaffe dagligen, morgon, lunch och eventuellt eftermiddag. Använder inga andra energiförhöjande preparat och använder inte nikotinprodukter till vardags.
Testperson 2: Dricker 2 koppar dagligen. Morgon och efter lunch. Är snusare och har fortsatt bruka snus under studien för att inte förändra vardagliga parametrar.

Obs Det här är uppenbart inte en vetenskapligt genomförd studie och ska därför inte läsas som en sådan.

Läs mer

2020-06-17 16:09
Planerar du snart att flyga igen? Konsument Uppsala informerar om vad som gäller kring ombokning, avbokning och…
2020-06-12 13:50
Getting a degree is hard enough as it is, but when you suffer from a mental disability it might seem almost impossible…
2020-06-05 13:36
Nya konsumentregler trädde i kraft 1 maj 2020 som bland annat påverkar ångerrätten. Konsument Uppsala förklarar vad det…