Annons
Annons
Madelene Rönnberg är studie- och karriärvägledare på Uppsala universitet och beskriver sig som något av en ”cv-nörd.”
Foto: Madeleine Bergman

Redo för arbetslivet?


Sommaren är snart här och ännu en drös nyexaminerade uppsalastudenter kommer ta sina första steg ut till arbetslivet. Men är vi verkligen redo? Finns det ett jobb för oss där ute? Och vad ska vi tänka på när vi söker jobb? Ergo har träffat studie- och karriärvägledare Madelene Rönnberg.

Madelene Rönnberg har jobbat på Uppsala universitet som studie- och karriärvägledare under 11 års tid. Att läsa och ge respons på cv:n är en del av hennes jobb.
– Jag har varit cv-nörd nästan alla de år som jag har jobbat som vägledare. Jag tycker det är jättespännande att en med ganska så små medel kan hjälpa någon att hitta ett jobb, säger Madelene Rönnberg.
Hennes största chockupplevelse av ett cv var när en vän till henne ville att hon skulle kika på pojkvännens cv. När Madelene Rönnberg öppnade filen var halva A4-arket en helkroppsbild på honom.
– Jag tänkte: men vad söker han för jobb? Det finns ju yrken där helkroppsbild är viktigt, fotomodell exempelvis, och där är det ju ens utseende som man ska sälja, men han hade sökt en handläggartjänst på en myndighet, säger Madelene Rönnberg
Det är sällan hon får en lika stor chockupplevelse som den gången, men det finns ändå nästan alltid något som kan förbättras med varje cv hon får in. Det viktigaste, menar hon, är att cv och personligt brev är direkt riktat till arbetsgivaren.
– Det väldigt viktigt att en tänker på till vem en skriver. När arbetsgivaren skannar ett cv och brev så lägger de 5–8 sekunder på första skanningen. Jag måste fånga min läsare på de där sekunderna, och enda sättet att göra det är att få dem att känna att texten är skriven till just dem.
Arbetsgivaren bör ligga i bakhuvudet under hela processen. Ibland kan du vinna på nbsp; en rolig cv-layout, medan det i andra fall är bättre med ett enkelt svartvitt. Majoriteten av arbetsgivarna vill ha ett strukturerat, systematiskt cv, så även om lite färg kan vara roligt så ska en nog undvika regnbågens alla färger på sitt cv.
– Om jag dock säger att jag är en kreativ person så kanske jag ska leka lite med ramarna så det syns att det är något annat än Times, 12, svartvitt, säger Madelene Rönnberg.

En av de vanligaste frågorna Madelene Rönnberg får som studie- och karriärvägledare handlar om huruvida en bör ha bild eller inte på sitt cv. Som beteendevetare menar hon att människor har ett väldigt starkt bildminne. Att ha en bild att hänga upp en text på kan därför leda till att den blir lättare att minnas. Dock kan även en bra layout aktivera bildminnet, så på det viset är bild inte ett måste. Det spelar också stor roll vilken bild en väljer att ha. Rätt typ av personbild kan vara till ens fördel, men fel typ av bild kan vara en stor nackdel.
– Det finns en ny studie om ”the glance in the eye.” Där står att om en bild lyckas fånga den där energiglansen i ögonen så kan den vara till stor fördel. Om fotot istället är platt, lite som ett passfoto, kan det vara en stor nackdel.

De som jobbat extra, volontärarbetat eller varit nationsaktiva under sin studietid kan behöva sålla bland tidigare erfarenheter när de skriver cv och personligt brev, medan andra har problem att fylla upp desamma för att de lagt allt fokus på sina studier. Hur gör en om en sitter där med ett blankt papper framför sig?
– Vi alla har gjort något i livet, även om du ”bara” har studerat. På universitetet får du lära dig mycket mer än själva ämnet du läser. Du lär dig exempelvis samarbeta med andra och bearbeta ohyggliga mängder text.

Väl på intervju är det viktigt att ta i hand och titta arbetsgivaren i ögonen, men det är även viktigt att visa framfötterna redan innan fysiska kontakten. Det finns teorier om den så kallade halo-effekten som innebär att redan innan vi möter en ny människa, innan vi tar i hand, så får du antingen horn eller en gloria. Vi kan inte helt kontrollera halo-effekten hos mottagaren.
– Skulle jag träffa någon som ser ut som min gamla engelskafröken från gymnasiet skulle hon få horn direkt, säger Madelene Rönnberg och blinkar.
Något som vi dock alltid kan göra är att se till att första mötet blir så positivt som möjligt. Nu återkommer vi till energin i ögat, till att se på personen du möter och till att le. Det funkar alltid. Har du energi är du intressant, för vem är inte intresserad av någon som kliver in i rummet med motivation?

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Fem snabba frågor med Madelene Rönnberg

Är det bra att ha många språk på sitt cv?
Ja, men bara om du känner dig bekväm att använda språken på din arbetsplats. Är det högstadiefranska som du inte läst på flera år så kanske du ska tänka en gång extra innan du inkluderar det.
Kan en återanvända ett gammalt cv?
Att återanvända ett cv och ett personligt brev på nya arbetsplatser är något som kan fungera, men det är fortfarande viktigt att arbetsgivaren får känslan av att du riktar dig till just denne.
Bästa cv-tips?
Stjäl goda idéer från andra Det finns massor med cv:n på nätet som du kan inspireras av. Be även om feedback från vänner eller familj, eller kom till UU karriärs cv-handledningstillfällen.
Bästa hur-får-jag-mitt-drömjobb-tips?
Börja lek med tanken om arbetslivet redan under studierna. Vem har ett spännande jobb i min bransch och hur har den gjort för att komma i den positionen?
Är det bra med personlig kontakt och att ringa/komma till kontoret och hälsa på arbetsgivaren man söker jobb hos?
Om du ska ringa eller besöka arbetsplatsen innan intervju är det viktigt att ha en specifik fråga. Om du inte har det och exempelvis ringer ändå bara för att presentera dig blir det lätt en suck och stön från arbetsgivaren och så hamnar du i röda högen. Personligen tror jag på kontakt med en arbetsplats redan innan du söker ett jobb, redan innan cv och personligt brev. Då behöver du inte prata med en chef, utan bara någon på arbetsplatsen för att få veta mer om den. Det kallar vi för informationsintervjuer.
 


Annons

Annons

UU Karriär

På UU Karriär erbjuds enskild cv-handledning. Man kan boka en tid på 45 minuter där man kommer med cv och personligt brev i handen. Varje månad finns även ett cv-seminarium, dit man ska gå innan den enskilda handledningen. Mer info hittar du på www.uu.se/karriar.

Det viktigaste för ett bra cv:

Ett cv som skrivs utanför akademin ska aldrig vara längre än två sidor. Tänk på vem din arbetsgivare är och inkludera de delar som passar för just den arbetsgivaren. Ett cv ska vara som en teaser av dig och har som främsta syfte att ta dig till en intervju, inte ge dig ett jobb. En arbetsgivare ska vara intresserad av att veta mer om dig efter att ha läst ditt cv. Ett cv ska inkludera:

- Namn
- Kontaktuppgifter
- Utbildning
- Erfarenheter
Exempelvis efter ett jobb, extrajobb, jobb som volontär eller en uppsatsskrivning.
- Engagemang
- Personlighet och intressen

Personligt brev

Ett personligt brev ska vara ungefär lika långt som längden på en penna. Där ska det finnas svar på tre frågor:

1. Varför söker jag just det här specifika jobbet? Varför vill jag jobba hos arbetsgivare X och varför i just den här positionen.
2. Varför ska ni anställa just mig?
3. Vem är jag?

Tips

Be dina vänner att skriva ett sms till dig med dina starkaste sidor. Det är en bra pepp inför cv-skrivning eller själva intervjun. Finns kanske något ord som beskriver dig så bra att flera av vännerna har använt det?

Läs mer

2020-04-06 16:02
På torsdag drar Uppsala studentkårs kårval igång. Där kan du som vill påverka kåren lägga din röst på det parti du…
2020-04-06 14:21
Vilket parti passar dig bäst? Ergo har skickat frågor till samtliga partier som ställer upp i årets val. Läs deras svar…
2020-03-30 10:19
Har du köpt biljett till evenemang eller resor som inte blir av till följd av coronakrisen? Konsument Uppsala berättar…