Annons
Annons
Vegobollar
Bruna, syrliga, studsiga, krispiga – mången är de adjektiv man kan beskriva de 14 bollar vi testat oss igenom, men vilken boll är bäst? Läs vidare så får du veta!
Foto: Sandra Gunnarsson

Ergo testar vegobollar


Vi vet att man inte nödvändigtvis är mer kulinariskt begåvad än andra bara för att man helt eller delvis väljer bort kött. Ergo har därför testat vegetariska alternativ till studentklassikern färdigköttbullar, så att du ska kunna sno ihop en snabb, bollbaserad måltid när du inte har tid, ork eller kompetens nog att anstränga dig i köket.

1. Tout bon, tout veggie – boulettes courgettes, avoine, emmental

200g, Picard
36,95:- på Picard
Ca-pris per boll: 3,40:-

Omdöme: Naturlig smak, inte så mycket konserveringsmedel. Fin konsistens med grönsaksbitar i, men saknar kryddning – var är saltet? Att den är dyrast per boll gör att betyget dras ner. Kan den injiceras med saltlösning funkar den nog bra med det mesta.
Betyg: 4,5/10

2. Vegobullar (veganska)

350g, Garant
23,95:- på Hemköp, Svavagallerian
Ca-pris per boll: 0,90:-

Omdöme: Gummiliknande konsistens som inte är så trevlig, påminner lite om Mamma Scans fis… vi menar köttbullar. Har en smak som drar åt grillkrydda. Funkar bra till makaroner och ketchup. Plus för billigast per bulle.
Betyg: 5/10

3. Svampbollar med vitlök och persilja

300g, Garant
44,95:- på Hemköp, Svavagallerian
Ca-pris per boll: 2,25:-

Omdöme: Väldigt tydlig svampsmak, vilket kanske inte faller alla i smaken, men som är toppen för den som gillar det. Mer umami än många andra. Passar utmärkt till “finare” köttbullerätter, exempelvis mos, sås och lingon. Lite dyr, men är värd det tack vare tydliga smaker.
Betyg: 7/10

4. Vegobullar (veganska)

300g, Anamma
32,95:- på Hemköp, Svavagallerian
Ca-pris per boll: 1,18:-

Omdöme: En helt okej standardbulle – okej smak och okej konsistens. Har lite hetta ändå, men kunde gärna haft lite mer övriga smaker. Passar till mat som inte är något finlir. En av de bättre i sin kategori (de “bruna bollarna”).
Betyg: 6/10

5. Grönsaksbullar (veganska)

450g, Findus
36,95:- på Hemköp, Svavagallerian
Ca-pris per boll: 1,09:-

Omdöme: Som stekt potatismos med överkokta ärtor i och dessutom dåligt kryddad, inte så illa som det låter, men det är svårt att komma på vad man kan äta den till – potatis till potatis? Njä. Potatis till pasta? Definitivt njä. Möjligtvis i en tunnbrödrulle eller något hårdare gryn, typ matkorn.
Betyg: 4/10

6. Bönbollar med kålrot och picklad rödkål (veganska)

300g, Ica
32,90:- på Ica, St Persgallerian
Ca-pris per boll: 1,70:-

Omdöme: Härlig konsistens med krispig yta! En boll med utpräglat asiatisk smak – ingefära och picklat bös. Känns perfekt till valfri asiatisk rätt, till exempel banh mi eller snabbnudlar om man är lat, eller varför inte som en variant på falafel i den klassiska falafelrullen.
Betyg: 8/10 Bäst i test!

 


Annons

Annons

7. Quinoabullar (veganska)

340g, Ekkogourmet
39,90:- på Ica, St Persgallerian
Ca-pris per boll: 2,10:-

Omdöme: Smakar hemlagat – kul kryddning (fänkålsfrön) och spännande konsistens. Mer vuxensmak än de andra bollarna. Dock svårstekt då den redan är ganska brun från start och dessutom faller isär i stekpannan, hade varit mer lätthanterlig som biff. Svårt att veta vad man ska kombinera den med – kanske rotfrukter i ugn och någon kall sås?
Betyg: 6,5/10

8. Tomat och basilika-bullar av kikärtor (veganska)

200g (i otillagad form), Risenta
39,90:- på Ica, St Persgallerian
Ca-pris per boll: 1,33:-

Omdöme: Kräver lite mer jobb då den ska mixas med vatten och olja och kräver handpåläggning. Ganska tydlig smak av basilika och avart av tomat (puré eller soltorkad), men ger ett väldigt billigt intryck. Lite som hästfoder med smak. Inte direkt äcklig, men spark:ar 0% joy. Funkar som hyfsat substitut till falafel om man inte gillar livet, men då ska den nog friteras snarare än stekas.
Betyg: 3,5/10 Sämst i test!

9. Balls of Heaven (veganska)

Peas of Heaven
32,90:- på Ica, Kvarnengallerian
Ca-pris per boll: 2,35:-

Omdöme: Inte studsig konsistens som fler av de andra “bruna bollarna”. Funkar bra som alternativ till köttbullar men smakar väldigt mycket skolmat – en smak som är lite svår att placera men som i det här fallet drar åt tomatpuré, grillkrydda och rakt av brunt. Dyr för vad den är. Funkar med samma tillbehör som vanliga färdigköttbullar.
Betyg: 5/10

10. Broccolibollar med ost & basilika

280g, Coop
28,50:- på Coop, Stationen
Ca-pris per boll: 1,43:-

Omdöme: Har en klassisk vegomatsmak som uppskattas av en vegetarian (“god broccolismak!”) men inte så mycket av den andra (“grönt och fantasilöst”). Mosig och lite svårstekt, den är inte riktigt rund och behöver därför aktivt flippas i pannan = mosrisk. Bra för den som inte gillar produkter som ska efterlikna kött i smak och konsistens. Funkar nog till typ pasta med ostsås.
Betyg: 5/10

11. Grönsaksbullar med majs & morot (veganska)

200g, Coop
24,95:- på Coop, Stationen
Ca-pris per boll: 2,08:-

Omdöme: Som en fusion av grönsaksboll och sojaboll vilket skapar en bra konsistens – inte för mosig och inte för studsig. Dock otydlig smak, testpanelen uppfattar varken majs eller morot trots att det går att se bägge med blotta ögat. Behöver kryddas rejält för att kunna hängas i julgranen. Kan säkert tilltala barn pga menlösa smakmässigt men ganska fina att titta på.
Betyg: 4,5/10

12. Vegobullar (veganska)

300g, VegMe
49,95:- på Coop, Stationen
Ca-pris per boll: 2,00:-

Omdöme: Lite syrlig i smaken, vilket uppskattas av två tredjedelar av panelen (den sista tredjedelen menar att det är för surt och att bullarna drar för mycket åt korv). Bra konsistens! Tror att den funkar utmärkt till potatis, gräddsås och lingon.
Betyg: 6/10

13. Favvobollar (veganska)

350g, Nybergs Deli
29,95:- på Coop, Stationen
Ca-pris per boll: 1,03:-

Omdöme: Väldigt tydlig sojasmak och lite för fast konsistens. Bra för den som inte gillar smak och bara vill ha protein. Innehåller lite hårdare bitar som påminner om broskbitarna i skolmatsalens köttbullar (inte så ball). Funkar bra till en klassisk köttbullemacka om man inte vill steka på dem (bullarna köps kylda, inte frysta).
Betyg: 5/10

14. Veganska bullar (veganska)

300g, Hälsans kök
39,95:- på Coop, Stationen
Ca-pris per boll: 2,00:-

Omdöme: Bra konsistens, inte lika kompakt som många andra av de “bruna bollarna”. Drar åt skolmatsal. Passerar nästan som kött om man dränker dem i sås eller ketchup. Perfekta till makaroner och ketchup.
Betyg: 5,5/10

 

Om testet

 

Urval:
Eftersom utbudet av vegetariskt hel- och halvfabrikat är så stort nu för tiden har vi i det här testet valt att begränsa oss till produkter med “bollar” eller “bullar” i namnet. Allt som heter “biffar”, “puckar”, “nuggets” eller “bites” har gått bort. Vi har heller inte testat några falaflar då de finns i allt för många utföranden och dessutom inte ens med god vilja funkar som alternativ till färdigköttbullar.
Vi gör inte anspråk på att ha gjort ett heltäckande test, utan har provat de bollar och bullar vi har hittat i matbutiker som ligger i centrala Uppsala.
Prisangivelser:
Priset per boll är beräknat på priset vi köpte bollarna för i den angivna affären. Priserna varierar givetvis beroende på var du köper produkten och hur stor förpackningen är (vi har köpt den minsta där valmöjligheten finns).

 

Testpanel:
Två vegetarianer – en halvkräsen och en icke-kräsen – och en köttätare som uppskattar köttefterapningar om det görs väl.

 

Slutkommentar:
Testpanelen hade svårt att rangordna de så kallade “bruna bollarna”, alltså de som efterliknar färdigköttbullar, då de smakade snarlikt. Finge vi ge tips till brunbolls-producenterna skulle det vara att våga ta ut svängarna lite smakmässigt. Varför inte våga ha i lite kryddpeppar eller lökbitar? Med så många bollalternativ på vegomarknaden måste ni bli bättre på att utmärka er!

 

Läs mer

2020-10-19 13:19
Kan ens ex verkligen kräva att man säljer den före detta gemensamma bostaden när man gör slut? Konsument Uppsala svarar…
2020-10-06 09:40
Att handla second hand är bra för både miljö och plånbok, men när det gäller konsumenträttigheter kan du som köpare…
2020-09-25 14:05
Panikångestattacker, lättare gympapass och nitiskt färgsorterade karameller – som tentamensvakt får du se mycket av hur…