Annons
Annons
Sofia Engelbrektson guidar Ergos läsare under den snåriga studietiden genom att blicka mot stjärnorna.
Sofia Engelbrektson guidar Ergos läsare under den snåriga studietiden genom att blicka mot stjärnorna.
Foto: Ida Björkbäck

Studenthoroskop: Det här är nationen för dig - baserat på ditt stjärntecken


Svein Stølen, rektor vid Oslo universitet satte nästan frukosten i vrångstrupen när han fick höra att man i Norge beslutat att bevilja studielån till de som vill utbilda sig till astrologer. Beslutet väckte mycket kritik från alla möjliga håll – astrologi har trots allt inget som helst stöd i vetenskapen. Samtidigt har de senaste åren bjudit på ett förnyat intresse för stjärnkunskap, med rekordmånga googlesökningar på ord som ”birth chart” och ”astrology” under år 2020. När allt fler unga tittar mot stjärnorna för hjälp vore det såklart rent försummande av Ergo att inte försöka tillhandahålla lite astrologisk vägledning - ”student edition”. Huruvida du är övertygad om att himlakropparna styr ditt öde eller bara letar efter en rolig ursäkt att generalisera om dina medkursare har du kommit rätt!

Som en första introduktion kommer här en beskrivning av din karaktär som student tillika nationstillhörighet. Tro inte att ditt val av nation är någon slump, det stod skrivet i planeterna långt innan du nervöst skrev in dig.

​​​

Väduren (21 mars - 19 april)
Väduren är zodiakens yngsta tecken, vilket har gett dig smeknamnet zodiakens bebis. Det kan uttrycka sig i dåligt tålamod, rastlöshet och ett kraftigt svängande humör. Egentligen kanske du inte är gjord för att vara student. Men frukta ej, det går att hitta taktiker för att överleva. Det finns nämligen ett ställe i Uppsala, “Uppis”, som är som gjort för dig. Självutnämnd Primus Inter Pares, “främst bland likar” - det är på Stocken du frodas! Här stormtrivs du i den flitiga hierarkin och tillåts smasha ut all din frustration på burgarna.

Du närvarar religiöst på varje Torsdagsklubb, för Stocken är din religion. Kanske är du till och med DJ? 

​​​​​​Oxen (20 april - 20 maj)
Som oxe gör du inte så mycket väsen av dig, men du är ändå kul och jordnära. Du är inte den som anordnar festerna men bjuder gärna in till ett glas vin innan. Denna lugna manér kan dock framträda som obrydd i vissa sammanhang. Medan andra studenter stressar över en sen inlämning lyfter du inte ett ögonbryn - du vet att det kommer lösa sig förr eller senare (även om du kanske inte vet exakt hur). Men kära oxe, akta dig för att gå för långt i prokrastinerandet.

Du är nämligen en materiell varelse som är gjord för att leva på mer än bara CSN. Egentligen vill du spendera all din tid med en öl på GH, som likt dig är lite sådär lagom och inte ställer till med så mycket stoj. Men för att kunna tillfredsställa din inre oxes dröm om en flådig livsstil får du hålla dig till Dag Hammarskjöldbiblioteket bredvid.

Tvillingarna (21 maj - 20 juni)
Kära tvilling, ingen skulle någonsin förneka hur trevlig du är. Du missar aldrig en chans att småprata i korridoren eller mingla med föreläsaren på rasten. Som student delar du mer än gärna med dig av både anteckningar och vitt snus. Men vem är du egentligen? Människor runt dig kan ibland ha lite svårt att greppa ditt riktiga jag. Kanske har du till och med blivit anklagad för att ha dubbla personligheter? Det kan tyvärr hända att du drabbas av återkommande identitetskriser, men frukta ej.

Det finns en nation som är dig lik. Som inte alltid vet vem den är och liksom kan uppfattas som lite oklar, speciellt sett från den anonyma utsidan. Men de gånger på året det väl gäller, då vet både du och din favoritnation Göteborgs att man slår på stort - det är när räkorna kommer fram som du mår som bäst!​​​​​​

Kräftan (21 juni - 22 juli)
Fina kräftan, du är zodiakens mest kärleksfulla tecken. Du har säkert blivit beskriven som kompisgruppens mamma och ser alltid till att alla mår bra i studiestressen, så pass att du gärna tar med lite kakor till tentaplugget för att stärka energin. Men det kan ibland gå till en överdrift när du börjar prioritera andra framför dig själv. I värsta fall kan det leda till att du blir utnyttjad - likt Smålands, som alltid är där för en när det inte finns plats någon annanstans.

Väl där blir man dock alltid glatt överraskad av hur mysig och snäll du är. Du kanske alltså inte är den första man går till för en galen kväll på 04-släpp, men du är en tvättäkta girl next door som man alltid kan lita på, precis som ett pubquiz på Smålands varje onsdag.

Lejonet (23 juli - 22 augusti)
Som zodiakens självutnämnda main character är det inte alltid lätt att leva upp till förväntningarna. Även ett spontant och fartfyllt lejon behöver sin egentid för att slicka såren ibland. Men för det mesta kan man lita på att du ideligen livar upp festen och är den man vänder sig till när man vill höra senaste skvallret om kursarna eller suktar lite svettig kroppskontakt på klubben en fredag. Till dig kommer alltid kön att vara längst - oavsett om det är din korridorsfest eller varje event på din nation.

Samtidigt hatar du att exkludera andra vilket gör att du välkomnar människor av alla olika slag och studieinriktningar. Det är således Värmlands som är din lejongrop.

Jungfrun (23 augusti - 22 september)
Kära jungfru, inget annat tecken i zodiaken har så höga krav på sig själva som du. Det är typiskt dig att ta på dig att plugga 200% en termin eller jobba fyra nationspass en vecka trots att du egentligen skulle behöva en kväll framför Bonde söker fru. Lyft ögonen från kurslitteraturen och kom ihåg att studentårens (åtminstone näst största) syfte faktiskt är att ha kul och skapa minnen för livet. Visst lönar sig ditt hårda arbete, men ett VG spelar faktiskt inte så stor roll när du till slut hamnar hos studenthälsan.

Du passar därför bra hos Östgöta, som likt dig jobbar hårt med många olika åtaganden och verksamheter. Fast när det kommer till klubbkvällarna.. ja, då märker man att du brinner för annat.


Annons

Annons

Fisken (19 februari - 20 mars)
Det är inte lätt att vara en fisk eftersom du tenderar att vara rätt så känslig. Det bådar sig inte alltid toppen för en misslyckad tenta eller dålig feedback från opponeringen. Kom då ihåg att din främsta styrka som fisk är förmågan att tänka fritt, inte nödvändigtvis rätt! Det gäller att kunna hämta sig, och hitta ditt egna stilla vatten i Uppsala. Testa att ta en promenad längs fyrisån en dyster vinterkväll och låt tårarna rinna till Markus Krunegårds “Åh Uppsala”, eller använd gälarna och simma över ån för att ta in på Gotlands.

Du och Gotlands passar nämligen perfekt ihop, eftersom de likt dig tänkte utanför boxen när de intog platsen som enda nation öster om ån. Här kommer du garanterat hitta likasinnade som också simmar mot strömmen. 

Vågen (23 september - 22 oktober)
Du är Uppsalas influencer. Social, charmig, och massor på gång hela tiden! Yoga på måndag, klubb på tisdag, sittning på onsdag, jobba ett pass torsdag, landskap på fredag. Resten av zodiaken vill vara du, men du vill inte ha med alla att göra... de måste åtminstone komma från Södermanland eller Närke. Ändå är du omtyckt av de flesta, och har en viss magnetism till dig som gör att alla vill vara med dig, även de som saknar koppling. Men frågan är när du hinner med studierna, kära våg.

Kanske är allt du har på gång bara en fasad för att du siktar högre, du kräver något mer av Uppsala än bara studier. Satsa allt - det är det dags att ta nästa steg i nationskarriären och bli kurator på Snerikes!

Skorpionen (23 oktober - 21 november)
Vem var egentligen den där mystiska, coola personen som satt och läste de Beauvoir på Engelska Parken? Det var skorpionen! Det finns otaliga människor som korridorscrushar på dig, kära skorpion. Frågan är om de någonsin kommer våga tilltala dig. Du är nämligen lika mystisk som V-dala och alla deras bostäder… vem vet egentligen om det är kläder, och inte pengar, som tvättas i de gemensamma tvättstugorna? Likt V-dalas lokal har du en hård och lite vass utsida men är omtänksam på insidan när man väl blir insläppt.

Som student kan du därför först ha svårt att stifta nya bekantskaper med ditt hårda skal, men när du väl öppnar upp och vågar visa din ömtåliga sida kommer du hitta vänner för livet.

Skytten (22 november - 21 december)
Kära skytten, tänk att du till slut hamnade i Uppsala efter de där sabbatsåren med otaliga timmar på Ica som bekostade den efterföljande tågluffen. Det kan vara svårt att koncentrera sig på studierna när din persona egentligen är skapad för större äventyr, men då gäller det att ta vara på den internationella stämningen som går att hitta även i Uppsalas studentliv. Varför stanna i ett land när det finns så många, så varför bestämma sig för en nation när det finns tretton?

Börja med en billig sopplunch på VG eftersom du har så lite pengar kvar efter alla resor runt jorden. Sedan är det dags för powerwalk till Uplands, där alla internationals brukar befinna sig. Där kan du låtsas vara någonstans som inte är tråkiga Sverige genom att skapa nya bekantskaper med utbytesstudenter. De passar dig också perfekt eftersom de åker hem efter ett tag och du då slipper hålla kontakten, rastlös som du är. 

Stenbocken (22 december - 19 januari)
Stenbocken är zodiakens allra mest driftiga och arbetsamma tecken, men till skillnad mot jungfrun är du också tävlingsinriktad. Det kan vara kul ibland men att vara en individualist lönar sig inte alltid på universitetet, i alla fall inte om du vill bli omtyckt. Du ser till att få klart allt plugg i god tid så att du kan slappna av med en öl på Norrlands efteråt, din perfekta match till nation. Det är även här du kan göra dig omtyckt av kursarna tack vare din sköna humor.

Då kanske de eventuellt glömmer bort att du vägrade dela med dig av dina anteckningar dagen innan. Du smälter in perfekt bland de overallklädda klubbstammisarna som varje onsdag dansar till samma maggio/house-remixer. Här är det aldrig heller för lång kö så du istället kan spendera den tiden på något mer produktivt, som din egna startup.

Vattumannen (20 januari - 18 februari)
Vattumannen, du är inte som andra tecken. Det är åtminstone hur du vill se dig själv. Det finns en nation som har lite samma tendens, som heter Kalmar. Du gör allt vad du kan för att sticka ut från mängden, och lyckas för det mesta! Det är dock med risken att resterande stjärntecken och nationer finner er två en smula pretentiösa. Hur som helst. På Kalmar dömer man ingen, du kan lika gärna gå läkarlinjen som du kan läsa Dinosauriernas tidsålder, 7,5 hp.

Och som vattuman är du precis likadan, för du är så pass intellektuell att du klarar av vad du vill - förutsatt att du tycker det är kul. Om inte finns det en risk att seminarium blir ett forum för dagdrömmande snarare än diskussion. Ses på nästa Indieklubb! 

 

Sofia Engelbrektson har dokumenterad erfarenhet av att spå i stjärnorna (ett mot alla odds godkänt gymnasiearbete på temat astrologi) och pluggar för närvarande en Politices kandidat i brist på en Astrologi kandidat från UU. Som ett typiskt lejon var det inte konstigt att Sofia fastnade för astrologi, eftersom lejon älskar att få prata om sig själva. Nu hoppas hon kunna använda sina förvärvade kunskaper för att hjälpa Uppsalas studenter att komma underfund med sig själva och varandra. Gör er redo för magiska sanningar från kosmos!

Läs mer

2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…
2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…