Annons
Boktrave och Ellen Cavallin
Foto: Florencia Viadana/Unsplash

Så lyckas du med nöjesläsningen under studietiden


Under december listar Barack Obama sina favoritböcker, filmer och låtar för året som gått. En lista som jag förundras över varje år berör böckerna. För 2022 listade han tretton böcker, vilket enligt honom bara är ett axplock av de han läst under årets gång. Det är liksom bara de böcker som Obama tyckt varit bra, listan måste alltså sträcka sig mycket längre än så. Den här upptagna mannen finner alltså en hel del tid för sin läsning, varför ska det då vara så svårt att hitta den tiden som student?

Det finns alltid någonting mer att göra. Även om man tragglat sig igenom hela kurslitteraturen finns det alltid extra läsning man kan ta sig an för att fördjupa sin kunskap. Detta gör att man ofta känner skuldkänslor då man läser något annat än kurslitteratur, för egentligen finns det några fler kapitel av Platon man skulle ta sig an. Man kan också känna sig ganska trött på läsning efter att läsa sådant som man *måste* läsa. Vissa vill hävda att läsningen är på väg att dö ut, vår koncentrationsförmåga klarar inte av mer än sekundlånga videor på TikTok. När lustfyllda känslor kan uppnås på andra håll blir läsningen mer av en ansträngning än ett nöje. Detta vill vi hjälpa er att få bukt med. Ergo har frågat studenter som lyckats med ekvationen av att läsa för nöjes skull under studietiden och bett dem att lista sina bästa tips. 

En tid som passar sig bra för den med hektiskt schema är då man väntar, i väntan på bussen eller på en kompis går det ofta att hinna med någon sida av boken. Ta med det du läser överallt.

  1. Du är inte ensam. 
    Det finns otaligt många fler bokälskare som mer än gärna vill diskutera böcker med andra. Att gå med i en bokcirkel kan få igång rutinen av att läsa samt skapa mer av ett sammanhang till läsningen. Om du inte hittar någon cirkel att gå med i, starta en egen! 

  2. Sätt upp mål med din läsning
    Att sätta upp mål för hur många böcker man skulle vilja läsa på ett år kan motivera en att läsa mer. Studenten Ida tipsar om appen Story Graph för att hålla koll på sin egen läsning, medan andra populära appar innefattar exempelvis Goodreads och Book tracker. Ta heller inte målen på allt för stort allvar, såsom studenten Elsa uttrycker det: “Lägg inte något värde i själva målet annat än vad det har för betydelse för dig själv om du skulle lyckas!”

  3. Sluta försöka imponera på andra
    Det finns en idé om att det finns ett axplock av böcker som alla “borde läsa”. Ofta är det av en anledning som “alla” läst Dostojevskij eller Hemingway, men om du inte tror att klassikerna är för dig, läs dem inte! Det finns verkligen ingen anledning att läsa något utan att man tycker det är kul. Börjar boken kännas som ett “måste”—sluta bara läsa den. Ett tips för den som gärna tar sig igenom tunga böcker är att variera läsningen. Läser du Odysseus kan det vara trevligt att plocka upp typ Da Vinci-koden efteråt.

  4. Använd olika medier

    Sociala medier behöver inte vara en distraktion som hindrar dig från läsningen, tvärtom! #Booktok har fött fram virala böcker och är fullt av personer som delar med sig av enklare såväl som svårare läsning. Om du hittar någon som rekommenderar böcker du tidigare läst och tyckt om kan det vara bra att hänga på dennes konto och se vad hen mer har att rekommendera. Att lyssna på ljudböcker måste såklart också få en plats på listan. Särskilt då Uppsala blir mer cykelvänligt, är det perfekt att ha en ljudbok i lurarna utan att bli distraherad av annat på telefonen. Olika former kan också passa olika medieformat, är du ett fan av kriminalpoddar kanske en deckare fungerar i ljudboksformat till exempel! Se bara till att uppläsaren inte har en röst som du blir irriterad av. 

  5. Skapa tid 

    Detta är det största problemet för studenter. Plugget, jobbet, kompisar, partners, familjen, handla, volontära, tvätta, festa, allt ska hinnas med! Och helst inom loppet av en dag. Detta blir varför sommaren är den läsvänligaste av årstider, ledighet är en tid för läsning. Såsom med mycket annat handlar det dock om att skapa en rutin och att längta till läsningen istället för att våndas den. En tid som passar sig bra för den med hektiskt schema är då man väntar, i väntan på bussen eller på en kompis går det ofta att hinna med någon sida av boken. Ta med det du läser överallt. Något av det bästa med sommarläsningen är dock då man slukar en hel bok på en sittning. Att avsätta tid för detta istället för att se en serie eller liknande är också ett alternativ. Romantisera lässtunden genom tända ljus, kanske typ lite jazz och ett gigantiskt glas rödvin. Som med pluggläsningen: ställ in mobilen på stör ej. 

     

     


Annons

Annons

För att verkligen få er startade med läsningen kommer några boktips för er att lägga till i läslistan: 

  • Bunny av Mona Awad
  • De dödas sång av Jesmyn Ward
  • Ett litet liv av Hanya Yanagihara
  • Exciting times av Naoise Dolan
  • Hjärtats osynliga raseri av John Boyne
  • Klara och solen av Kazuo Ishiguro
  • Lie with me av Phillippe Besson
  • Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie
  • Mjölkbudet av Anna Burns
  • Normal People av Sally Rooney
  • Red white and royal blue av Casey McQuiston
  • Shuggie Bain av Douglas Stuart
  • Six of crows av Leigh Bardugo
  • The song of Achilles av Madeline Miller
  • Vindens skugga av Carlos Ruiz

Romantisera lässtunden genom tända ljus, kanske typ lite jazz och ett gigantiskt glas rödvin. Som med pluggläsningen: ställ in mobilen på stör ej.

Läs mer

2024-03-27 12:46
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-03-21 14:59
Såhär mot slutet av mars kan man se uppsalastudenterna sakteligen krypa fram, ut ur sina grottliknande studentrum, för…
2024-03-21 10:55
KONSUMENTKOLLEN: Mycket gasquer och sittningar under våren? Kostnaderna rinner gärna iväg under april och maj. Konsument…