Annons
Annons
Horskopsillustration Ida Björkbäck
Sofia Engelbrektson guidar dig genom valborgssnåren i månadens studenthorskop.
Foto: Ida Björkbäck

Studenthoroskop: Vem är du på valborg?


Våren är här och tillika anledningen till varför vi alla valde att plugga i Uppsala - Valborg! Vare sig du är novis eller har hunnit bli expert kan det alltid vara lite överväldigande att planera schemat för veckan. I år har dessutom Merkurius lägligt nog bestämt sig för att gå in i retrograd vilket mer eller mindre innebär att du är garanterad några missöden under dagarna som kommer. Men frukta ej, astrologins högst vetenskapliga insikter har som vanligt makten att vägleda dig genom Uppsalas mest hypeade vecka.

​​​

Väduren (21 mars - 19 april)
Du måste aggressivt vara i centrum av varje Valborgshändelse. Man hittar dig på champagnefrukost på Rackarbergets största takterrass, med bäst platser och de högst ekande högtalarna i Eko, och dansande på borden i Stocken Garden. Självklart sitter du även på en inbjudan till den mest exklusiva, omtalade korridorsfesten i hela Uppis, enligt ryktet även efterfest för ODZ. Allt detta krävde sannolikt noll planering från din sida. Som vädur är du personifikationen av “det löser sig” - någon annan köade åt dig, någon annan påminde dig om att ta med studentmössan och någon annan kom ihåg att ta med picknickfilt till eko.

Men i år får du se upp för retrograden så planerna inte går i kras och du plågsamt tvingas avsluta Valborg på Birger Jarl.

​​​​​​Oxen (20 april - 20 maj)
Obrydd av vad din umgängeskrets vill göra, gör du precis som du vill. Om din favoritartist Kate Ryan kommer till Snerikes kommer du vara där oavsett vem som hänger på, inte en chans att du missar Elle Ella! Du kan vara en individualist om du vill och då spelar det ingen roll hur många som blir sura över att du vägrar kompromissa. Dina måsten må vara starka men de är däremot inte så många. När du väl checkat av det du vill kan du obekymrat glida med på resten.

Som oxe behöver du även rikligt med sofftid så det är möjligt att en kort period i rehab kan komma att behövas efter den här veckan, så se till att ladda upp med gott om hö och foder hemma i skafferiet.

Tvillingarna (21 maj - 20 juni)
Tyska tvillingar festar på Berghain i Berlin hela helgen för att sedan gå till jobbet på måndag. Svenska tvillingar festar hela Valborgshelgen för att sedan hjälpa till med skräpplockningen kl 08 dagen efter. Du är i princip första kuratorn av Valborg, alltid där och med på allt. Tricket är att du är expert på kallprat och har bemästrat konsten att trots fysisk närvaro ändå inte alltid vara närvarande mentalt.

Medan du skrattar åt vännerna som sänker tredje flaskan kir sitter du egentligen och funderar över om Kylie Jenner och Timothée Chalamet faktiskt dejtar på riktigt eller inte.

Kräftan (21 juni - 22 juli)
Du är en äkta Valborgstraditionalist! Studentmössan sitter på hela cykelresan till champagnefrukosten och du har lärt dig flera körverser för att kunna sjunga med under mösspåtagningen i Carolinabacken. Om någon råkar sätta på Studentsången - Bass remix under Ekohänget blir det dålig stämning. När det kommer till Valborg gäller det att tänka rätt och inte fritt!

Själva Valborgskvällen spelar inte så stor roll så länge dagen har fyllts av varje sedvänja möjlig. Huvudsaken är att det inte blir allt för sent eller galet så att sillunchen inte kommer upp igen och kroppen orkar med Majmiddag dagen efter.

Lejonet (23 juli - 22 augusti)
Life of the party, här har du en hel vecka att vara ditt bästa jag! Du lever för Valborg och dess inofficiella roll som enda semestervecka från universitetet på typ hela året. Men det är lätt att gå ut för hårt för tidigt. Spara dig lite i början så du inte blir den som får bäras hem redan på Skvalborg. Det många missar med lejon är att du i slutet av dagen trots allt är ett kattdjur som också behöver tid för att slicka tassarna och lata dig på savannen (soffan).

Därför är det viktigt att dagarna före dagarna V fylls av self-care för mental och fysisk förberedelse - se det som dagarna innan ditt bröllop eller födseln av ditt första barn. Med rätt balans blir det här your time to shine.

Jungfrun (23 augusti - 22 september)
Här gäller rigorös planering, för du tolererar inte kaoset som är Valborg. I dina böcker finns inget som “vi får se vad vi känner för” eller “det löser sig vi hittar nån korridorsfest”. Nej! Det är att köpa biljetter i god tid, dricka vatten i kön och kanske till och med att ta en vilodag som gäller. Dina vänner kanske tycker det känns lite väl minutiöst men de tackar dig när veckan flyter på lika smidigt som absolut ingen flotte under forsränningen.

Se bara till att inte stressa upp dig allt för mycket kära jungfru, så du också hinner njuta av frukten av ditt arbete.

 


Annons

Annons

Fisken (19 februari - 20 mars)
Du simmar runt lite och tar inget på för stort allvar. Kul att se lite forsränning, och någon slags -borg ska väl firas, men du har också en himla god kladdkaka hemma i kylskåpet och känner dig lite överväldigad av alla som vallfärdat till ditt annars lite sömniga Uppsala. Som intuitiv känslomänniska ser du till att prioritera dig själv även under årets händelse för 50 000 pluggtrötta studenter och om det inte känns rätt inombords kanske det blir att skippa mösspåtagningen för att stanna hemma och läsa istället.

Fear of missing out är inget som existerar i fiskens lilla damm.

Vågen (23 september - 22 oktober)
Om du kunde gått på Coachella hade du, men nu bor vi i norra Europa och inte i LA. Som våg får du helt enkelt göra det bästa av situationen. För dig är det därför utan tvekan någon av The Big Two som gäller this festival season - Stocken eller Snerikes. Faktum är att hade man gjort en undersökning av vilka stjärntecken som köade under snöstormen för biljetter hade vågar dominerat. Valborgsmödan slutade dock inte med 26 timmars väntan och urinvägsinfektion, utan självklart har de senaste veckorna även kantats av planering och inköp av outfits.

Bikinitopp och virkade shorts kanske inte funkar lika bra i Uppis som det gör i öknen men den våg som vill vara fin får lida pin, det är värt det för instagramdumpsen.

Skorpionen (23 oktober - 21 november)
Sju missade samtal för du kände inte att det var nödvändigt att säga att du gick hem för en nap under champagnegaloppen. Väl utvilad och tillbaka i galoppen är du på spaning efter vilka nya fynd som har immigrerat till Uppsala över helgen. Du ställer dig taktiskt och flashar campuskortet framför Ekos entré för att locka till dig kissnödiga själar från Sveriges övriga icke-relevanta studentstäder. Deras korta visit är perfekt för en flyktig men het Valborgsromans. Tinder exploderar också med nya ansikten och ända sen PH lades ner har du känt det där tomrummet i ditt liv.

Som Valborgs casanova fungerar den här veckan därför som ditt alldeles egna realitydejtingprogram.

Skytten (22 november - 21 december)
Under Valborg är du överallt och ingenstans. Du lär inte vara den som bestämmer sig för en nation och håller sig till den, utan du testar runt lite för att se till att du inte missar något. Vilken nation, park eller studentrum det innebär vet varken dina kompisar eller du själv, men det löser sig nog. Målet med veckan är att kunna säga att du har varit på så många ställen som möjligt och missat så lite som möjligt. Även om Markoolio och AKI råkar uppträda samtidigt fixar du en lösning för att vara där samtidigt.

Har man tur kan man få en glimt av skytten i sin fart på cykeln från ena nationen till andra.

Stenbocken (22 december - 19 januari)
Du gör inte så stort väsen av Valborg men det innebär inte att du inte gärna tar varje -borg i akt, det finns ju oändligt många. Om inte katastrofalborg räcker till går det säkert att hitta på något nytt, typ transcendentalborg, intergalaxialborg, orientalborg. Som praktisk stenbock kollar du mer på priset av inträdet än statusen av evenemanget; så länge det finns bord, stol, bar och gott sällskap är du nöjd. Du hade nästan lika gärna kunnat fira Valborg i Lund, om det inte hade lett till omedelbar bannlysning från Uppsala.

Du hade nästan lika gärna kunnat fira Valborg i Lund, om det inte hade lett till omedelbar bannlysning från Uppsala.

Vattumannen (20 januari - 18 februari)
Naturvin och techno är ett alldeles för enkelt svar på hur du firar Valborg. I år finns det risk att du som vattuman väljer att helt och hållet avsäga dig institutionen som är Valborg. Varför inte hedra någon annan marginaliserad högtid istället, typ internationella jazzdagen? Att packa in sig med sardinerna i någon nationsinnergård för att lyssna på svensk pop går emot hela din identitet, även om du innerst inne vet att det är exakt vad du vill.

Men Markoolio och euforin som kommer av att få vaska en hel flaska prosecco (värde 79 kr) får vänta.

 

Sofia Engelbrektson har dokumenterad erfarenhet av att spå i stjärnorna (ett mot alla odds godkänt gymnasiearbete på temat astrologi) och pluggar för närvarande en Politices kandidat i brist på en Astrologi kandidat från UU. Som ett typiskt lejon var det inte konstigt att Sofia fastnade för astrologi, eftersom lejon älskar att få prata om sig själva. Nu hoppas hon kunna använda sina förvärvade kunskaper för att hjälpa Uppsalas studenter att komma underfund med sig själva och varandra. Gör er redo för magiska sanningar från kosmos!

Läs mer

2024-05-23 12:31
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-05-21 10:37
Vilka är de bästa tilltuggen för att hålla energin uppe under tentaskrivandet? Packar du med dig åtta red bull till…
2024-05-16 23:35
Jordens undergång känns närmare än någonsin med klimatkris, konflikter och hotande krig, och innevarande tema kan…