Annons
Annons
Valborg
Foto: Unsplash

Hjälp - jag fick inte biljetter till valborg!


Var du en rimlig människa under biljettsläppen som valde att inte sitta under en presenning i snöstorm? Eller var du en (smått) galen person som huttrade i snöstormen men ändå inte fick någon biljett? Frukta ej, valborg kommer fortfarande ske, även utan biljett till de hetaste evenemangen. Ergo guidar dig runt nationsevenemangen och delar hemligheterna för att lyckas komma in under dagen.

Till majoriteten av evenemangen går det att köpa biljett i dörren - frågan är hur man bäst går tillväga för att inte fastna i en kö under firandet? Kanske gäller det bara att ha en överlagd taktik för att få ta del av det roliga innanför nationsstaketen. Gästrike-Hälsinge nations tredje kurator Ebba tipsar om att smyga iväg till kön under mösspåtagningen för att ha större chans att komma in på deras “GHlassborg” där det bjuds på glass i stora lass.

- Ibland är det mer tryck på kvalborg än på valborg. Om kön är lång, kom tillbaka lite senare. Det går i vågor men in kommer man, säger Ebba.

För nattugglor är Värmlands nation vägen att gå, de bjuder in till klubb med tre dansgolv tre dagar i rad. Förste kurator Jan berättar att det finns några förköpsbiljetter kvar att köpa som bryter kön fram till 21 på skvalborg och kvalborg, och 19 på valborg. Majoriteten av biljetterna kommer dock att säljas i dörren.

Om du helt vill trotsa köandet men inte kan släppa sukten efter ett nationsfirande är Smålands nation ett alternativ för dig. Förste kurator Jonatan berättar bland annat om deras kvalborgsfirande “Smålands bakgårdsfest“ som endast kräver närvaro.

- Det är bara att dyka upp, säger han. På valborg råder han dock till bordsbokning till deras lite mer sofistikerade “ChampagneLYX”, även om inträdet är gratis.

På andra sidan ån håller Gotlands “Shotlands” under skvalborg mellan 17-01, till skillnad från flera av nationerna har de också fritt inträde. Vilket antagligen också kan innebära ett högre tryck i kön. Förste kurator Edvin skriver att det antagligen är högst tryck i början av kvällen, då det är tänkt som en förfestpub. Så kom i god tid för att säkra de fyra B:na - beerpong, burgare, biljard och balkong.

Inför Stockholms nations festival Stocken Garden var det högt tryck i kön för att få biljett till festivalband och champagnegaloppen. Det kanske inte är så konstigt med tanke på vilka artister de har lyckats boka i år. Frågan är om folk helst vill tippa på sin tå eller vråla till Anna Book? Förste kurator Joakim Elmström tror att ODZ kommer dra mest publik, men nämner att de är självsäkra på alla artister bokade för i år.

- Mitt tips är att hoppa över förkröket och komma och köa istället. Det är värt att missa någon timme för att vara inne på festivalområdet hela dagen, menar han.


Insläppet för Stocken garden börjar 14:00 på skvalborg och kvalborg och klockan 12:00 på champagnegaloppen.


Annons

Annons

I samma anda som Stocken har ÖG satsat på att boka heta artister för att locka folk. Att sjunga med i “Välkommen hem” av Labyrint under valborg i Uppsala - är något man som student nästan är skyldig att delta i. Dörren på Östgöta nation är dock stängd för att köpa biljetter under valborgshelgen, det är endast förköp som gäller. På grund av förköpet kan det dock innebära att kön går snabbare, enligt 1Q Beatrice. Enligt nationens facebook verkar det som att man fortfarande kan köpa biljetter online.

Vill du kickstarta Valborg extra tidigt så bjuder Göteborgs nation in på en supermegamimosabrunch med Coachella-tema redan den 25:e april. Det finns fortfarande biljetter kvar till “super-mega-paketet” och dagsfestpass, som går att köpa under expeditionstid. Det finns också möjlighet att köpa biljetter i dörren. Förste kurator Alve säger att trycket på försäljningen kommer bero på vädret, men att de har “pangartister” och det nog kommer vara folk som inser att de vill börja valborg lite tidigare.

Västgöta nation bjuder in till Tirolborg efter två års uppehåll. Släng på dig dina bästa lederhosen och fira Valborg i sann oktoberfest-anda. Förköpsbiljetterna har sålt slut men det går att köpa i dörren, 190 kr för medlemmar och 250 kr för icke-medlemmar, enligt förste kurator Sandra. Hur säkrar man bäst plats då? Gällande hur högt tryck det kommer vara svarar Sandra:

- Varje år är det som mest tryck vid öppning och sen en andra våg lite senare, så om du inte har biljett eller kk-kort sen innan, se till att vara i kön tidigt så du får en garanterad plats tidigt!

Populära poplands drog mycket folk förra året, blandningen av trädgårdsdisco och konstinstallation har gjort att över 1000 personer har svarat på årets Facebook-evenemang. För Poplands är dessvärre alla förköpsbiljetter slut. Det kommer finnas ett begränsat antal att köpa varje dag innan 19, och enligt förra årets beräkning var det flest som dök upp kl 18. Förra veckan annonserade Uplands nation att pass finns lediga för att jobba under Poplands, så varför inte skippa köandet helt och starta Valborg på andra sidan stängslet direkt?

Har du kanske någon kompis som ska vara med och inte kommer in på nation? Gå in på valborgiuppsala.se för att hitta evenemang du inte behöver nationskort till.
 

Samtliga nationer har sökts för kommentar.

Det här händer på nation under valborgsfirandet 2023

25/4

Göteborgs: Supermegamimosabrunchen
 

26/4

Norrlands: Hexaborg
 

27/4

V-Dala: Brunch

Kalmar: Kalmar LIVE

Göteborgs: Storpub 18-01

Norrlands: Valborgslounge
 

Skvalborg 28/4

Smålands: Festival Gasque

Värmlands: Klubb 20-02

V-Dala: Klubb

Kalmar: VINGÅRDEN och Folkets Techno

Stocken: Stocken garden 16-22

Gotlands: Shotlands

Snerikes: Festival

Väsgöta: Tirolborg

Uplands: Poplands 15-01

Norrlands: Beerpongturnering


Kvalborg 29/4

Gästrike-Hälsingland: GHlassborg

Smålands: Bakgårdsfest

Värmlands: Klubb 20-02

Kalmar: Kollektivets Indie

Stocken: Stocken garden 16-22

Östgöta: Festikvalborg

Snerikes: Festival

Upland: Poplands 15-01

Norrlands: Livespelning och 02-släpp
 

Valborg 30/4

Gästrike-Hälsingland: GHlassborg

Smålands: ChampagneLYX

Värmlands: Klubb 18-04

Kalmar: Sillunch och Champagnegalopp

Stocken: Champagnegalopp

Gotlands: Sillunch och valborgslounge

Östgöta: Champagnegalopp och sillunchsläpp 22-04

Göteborgs: Sillunch

Snerikes: Champagnegalopp

Norrlands: Sillunch och 04-släpp

Läs mer

2024-05-23 12:31
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-05-21 10:37
Vilka är de bästa tilltuggen för att hålla energin uppe under tentaskrivandet? Packar du med dig åtta red bull till…
2024-05-16 23:35
Jordens undergång känns närmare än någonsin med klimatkris, konflikter och hotande krig, och innevarande tema kan…