Annons
Kvinna med hörlurar
Vad har du på skärmen och i lurarna i sommar?
Foto: Midjourney

Kulturtips för soliga stränder och regniga dagar


Ergoredaktionen listar streamingfavoriter för både de lata timmarna på stranden och de regniga dagarna i soffan. Idag med fokus på serier, film och poddar.

PÅ SKÄRMEN

 

Normala människor
Irlänsk dramaserie, SVT Play

Den här pärlan till serie, först sänd 2020, är äntligen tillbaka på SVT Play. Och det precis lagom till högsommarens antågande. I Normala människor får vi följa Connell och  Marianne, två irländska ungdomar från Galway som på gymnasiet inleder en hemlig affär, för att sedan ha ett djupt mänskligt  av- och påförhållande under många år. En serie där tystnaden tillåts ta plats. Lågmält, sällsamt och vackert.

Our Planet II
Naturdokumentär, Netflix

Älskare av Sir David Attenboroughs storslagna Planet Earth fick redan 2019 njuta av den legendariska filmskaparens nya projekt på Netflix - Our Planet. Fyra år senare har fyra sprillans nya avsnitt om vår vackra, fascinerande planet och klimatförändringarna som hotar den. Som alltid med Attenborough visar serien det storslagna i det ömtåliga och det ömtåliga i det storslagna. Fantastiskt vackert, tänkvärt och spännande.

Testament of Youth
Historiskt drama, Viaplay

Den snart tio år gamla filmen är baserad på memoarerna av Vera Brittain, en brittisk skribent och författare som beskriver vedermödorna av sin generation, generationen vars första stapplande steg in i vuxenlivet präglades av ett brinnande första världskrig. Filmen, liksom memoarerna den baserats på, porträtterar en förlorad generation, livet som krigssjuksköterska och känslan att se män i startfasen av sina liv bege sig ut till fronten för att möta sitt slut. Finstämt kostymdrama med Alicia Vikander och Kit Harrington i huvudrollerna.

Avatar: The Last Airbender
Tecknad serie, Viaplay

Tillhör du en av de vars hjärta bankar lite extra hårt för den tecknade gamla klassikern Avatar: The Last Airbender som gick på Nickelodeon under 00-talet? Om ja: Glada nyheter! Serien finns nu att se i sin helhet på Viaplay. Om nej: Glada nyheter! Serien finns nu att se i sin helhet på Viaplay. Oavsett om det är nostalgi och eller nyfikenhet som drar dig till berättelsen om luftbändaren Aang som måste återställa världsordningen, så är det väl värt tiden. Storytelling när den är som bäst.

 
I LURARNA

 

Oförskämt att anta
Populärkultur, humor

Beskrivs av skaparna själva som en podd om fulkultur. Journalist Ann Edliden och fotograf/modevetarare Emily Dahl fokuserar varje avsnitt på ett specifikt fulkulturellt fenomen, ofta från sent 90- eller tidigt 00-tal. Granskande och fördjupande journalistik om sådant som egentligen är helt ointressant. Gravt underhållande och drypande av uppskattning till det som inte hör finrummen till.

Svenska brott
True crime

Om du mot förmodan missat denna true crime-pärla så är sommarpromenaden det perfekta tillfället att ge den en chans. Med högt produktionsvärde och välskrivet manus berättas historierna om några av Sveriges mest kända rättsfall. Med en beroendeframkallande kombination av intervjuer, förhörsinspelningar och journalistiskt berättande navigeras lyssnaren fram genom snåriga, sorgliga och ofattbara brottmål. Är du en P3 dokumentär-nörd som fått slut på avsnitt så är det här ett välproducerat och fängslande alternativ.

Politiken
Samhällskritik, politik

I SvDs relativt nystartade podd avhandlas inrikespolitik på ett seriöst men lättillgängligt sätt av journalisterna Maggie Strömberg, Torbjörn Nilsson och Henrik Torehammar. Perfekta podden för dig som vill spendera sommaren med att sätta dig in i det politiska läget och höra skarpa, men ofta humoristiska analyser av de senaste utvecklingarna. Varför inte börja med avsnitten från Almedalen?  

Ologies
Populärvetenskap

En amerikansk podd som varje vecka behandlar en ny “-ologi” (vetenskap). Programledare Alice Ward tar varje vecka in en expert, ofta någon som doktorerar eller har doktorerat, i ett ämne för att grotta ner sig. Det kan handla om allt från vetenskapen bakom emojis fästingar och borrelia. Med humor och nyfikenhet guidas lyssnaren genom olika typer av vetenskap, helt utan att det känns som en föreläsning i Hörsal 4 på Ekonomikum.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…