Annons
Annons
Kulturnatten Uppsala
Svårt att välja vad du ska göra på lördagens kulturnatt? Ergo tipsar om höjdpunkterna!
Foto: Logga

Guide: Kulturnatten 2023


Nu på lördag, den 9 september, är det återigen dags för Uppsalas största kulturmanifestation. Av de 382 programpunkterna som finns listade på kulturnatten uppsala.se har Ergo plockat russinen ur kakan, så att du har en chans att kunna planera dagen och kvällen.

Kulturnatten i Uppsala är den största i Sverige och erbjuder en oräknelig mängd aktiviteter, konserter, uppvisningar, utställningar och möjlighet att prova nya saker. Att hinna med allt roligt under dagen och kvällen är möjligt, och att gå igenom de 382 programpunkterna är ett tidskrävande jobb, som du härmed inte behöver bemöda med. Här kommer en förenklad lista som kan ge dig en aning och ett hum om vad du inte vill missa. Om du ändå inte får nog av denna lista så finns många fler programpunkter och mer information om vad som händer runt om i Uppsala på kulturnattenuppsala.se.

För den nyfikne

När finns ett bättre tillfälle än Kulturnatten att passa på att prova något nytt? Kanske är det första steget till en nyfunnen hobby. Kanske finner du ett intresse för programmering, parkour eller rollspel? Och om inte så har du i alla fall provat!

Graffitiverkstad, Bror Hjorths Hus, Norbyvägen 26, 17:30 - 19:30
Workshop för vuxna och ungdomar från 14 år. Leds av OLLIO, en välkänd graffitikonstnär bosatt i Göteborg. Oömma kläder rekommenderas och anpassade efter väderleken eftersom spraymålandet kommer ske utomhus. Max 12 pers. Biljett köps via Tickster. Pris: 150 kr/pers.

Prova på foto. Uppsala fotografiska sällskap, Övre Slottsgatan 14A.
Att fotografera människor: 14:30–15:30
Testa studiofoto: 16:00 - 17:30
Ta med din systemkamera och en kompis att fotografera om du vill testa att fotografera med riktiga studioblixtar, bakgrunder, ljusformare i vår fotostudio. (eller “låna en fotomodell” av oss). Vi finns på plats för att hjälpa till med lite tips. Drop-in!

Måla med flytande färger. Kulturens Bildningsverksamhet, Hjalmar Brantingsgatan 1. 12:00 - 16:00
Kom och prova på den Turkiska konstformen Ebru där ett vitt pappersark sänks ned i en balja vatten för att sedan kläs med flytande färger i olika mönster. Passande för både vuxna och barn.

Fantasy, sci-fi & rollspel, Studiefrämjandet Uppsala, Ljusbärargatan 2. 12:00 - 18:00
Intresserad av spel, fantasy och sci-fi? Gargul Spelförening förevisar rollspel, brädspel, kortspel, Warhammer, lajv och airsoft. Här kan du ta en närmare kik på spelhobbyn och dess kultur, prova på och ställa frågor.

Täljning, Upplandsmuseet, S:t Eriks torg 10.15:00–18:00

Prova på drejning eller keramik, ABF i Uppsala län, S:t Persgatan 22 B.
Start varje hel timme.
Drejning 15:00 - 18:00 inträde 120kr
Keramik 10:00 - 14:00 inträde 80 kr

Skapa med Uppsala Makerspace, Stadsbiblioteket, Svartbäcksgatan 17. 11:00 - 19:00
Under Kulturnatten finns Uppsala Makerspace på plats för att lära ut 3D-ritning, digital elektronik och programmering!
Spela ukulele med Ukulikes! Glasgården Uppsala Stadsbibliotek, Svartbäcksgatan 17, Uppsala. 17:30–18:15

Cirkus i Stadsparken, Stadsträdgården. 12:00 - 15:15
Uppsala Ungdomscirkus ger några småshower och möjlighet till prova på.

Argentinsk tango, Uppsala Danspaviljong. 15:00 - 16:30
Har du alltid velat lära dig argentinsk tango?! Nu har du chansen att få ett smakprov under Cambalaches prova på lektion! Ta med bekväma kläder att dansa i samt skor (gärna med glatt sula).

Dansa Linedance Happy Feet, Dansplats resecentrum, Bondens marknad, Stadshusgatan. 11:30 - 13:00
Kom, dansa & upplev glädjen med Linedance. Vi dansar till alla musikstilar. Inga förkunskaper krävs.
Parkour! Slottsbacken, Glunten & magistern, Drottninggatan 55. 13:00 - 15:00
Uppsala Parkour och Katana Parkour visar vad parkour är och betyder för oss. Vi rör oss högt och lågt, med och utan hinder. Möjlighet för prova-på. 

Prova på improteater med Teater Prego, Uppsala stadsteater, Kungsgatan 53. 15.30 – 16.30
Improvisation är konsten att göra utan att förbereda sig. Under en timme prövar vi vad som händer om vi släpper förberedelserna, planeringen och kontrollen och bara gör! Du som deltar får prova på olika improvisationsteater-övningar och lekar. Allt sker i grupp, under ledning av erfarna improvisatörer från Teater Prego. Inga krav på tidigare erfarenhet, kom som du är! Biljetter hämtas i kassan, först till kvarn. Det finns 15 platser. 
 

För den sinnesnärvarande (eller den som vill bli det)

Kulturnatten 2023 har en hel del aktiviteter som kittlar dina sinnen på olika sätt. Upplev Zenmeditation, besök en djungel eller se kanske en stumfilm med livemusik? Vilka av dessa aktiviteter hamnar på din lista?

Soundhealing med trumma och kristallskålar. Kålsängsgränd 10A, Uppsala 17-21.
Varmt välkommen att prova på soundhealing i form av shamansk trumma och klangskålar i kristall, för dig som vill ha mer energi, balans och harmoni i ditt liv. Eller till dig som bara är nyfiken på healing och behöver en paus i vardagen.  

Meditativ yoga, Acem Meditation Uppsala, Odensgatan 16.12-12.45

Zenmeditation, Uppsala Soto-Zen dojo, Torkelsgatan 24. 15:00 -17:00.
Välkommen till en introduktion till zenmeditation. Du får en liten inblick i zens historia och tradition, men framför allt visar vi hur det går till.

Jag tänker på dig, Stadsbiblioteket, Svartbäcksgatan 17. 18:00 - 18:30.
Lyssna på hörlursupplevelsen “Jag tänker på dig” på Stadsbiblioteket. Med en touch av magisk realism får du uppleva glimtar ur böckernas mångtusenåriga historia och upptäcka dolda budskap, mitt i det offentliga rummet. Vi samlas utanför Molnet och går tillsammans. Ta med egen mobil och hörlurar.

Regnskogens ljud, Tropiska växthuset, Villavägen Uppsala. 12:00 - 20:00
Gratis för barn under 18, vuxen 50 kr. Tropiska växthuset finns Uppsalas enda regnskog, med palmer, jättenäckros, bananplantor och pilgiftsgrodor. Gå på upptäcktsfärd längs snirklande gångar. Lyssna på regnskogens ljud och njut av värmen i växthuset. Med lite tur får du se jättenäckrosen blomma. 

Stumfilm med levande musik, Slottsbiografen, Nedre Slottsgatan 6d. 17:00 - 23.45
Inträdesavgift: 140 kr. Stumfilmspianisten Edward von Past spelar live till vansinnigt roliga stumfilmskomedier från 1910-talet. Föreställning varje heltimme med start kl. 17.00, varje föreställning är ca. 40 minuter lång. 

Prova på Falun Dafa, Gunnar Leches Park. 12:00 - 17:00
Kom och prova på Falun Dafa Qigong-övningar på Kulturnatten! Falun Dafa (kallas även Falun Gong) är en uråldrig kinesisk Qigong-metod för att kultivera kropp och sinne och övningarna är lämpliga för alla, oavsett ålder och tidigare erfarenhet, och är alltid gratis.

Ljusmanifestation, Odinslund. 17:00 - 23.00
Till minne av alla som gick bort i självmord 2022 tänds cirka 1500 ljus längs hela Odinslund.  Vi börjar tända kl 17 ifall du vill hjälpa till. Personer från de olika organisationerna finns på plats om du vill höra vad du kan göra för att förebygga självmord. Arrangör: SPES, Suicide Zero, Hjärnkoll, Uppsala kommun, Svenska kyrkan

För den tillbakadragne äventyraren 

Kulturnatten handlar mycket om upplevelser, men för detta behöver du nödvändigtvis inte vara aktiv själv. När du provat en ny hobby och varvat ner i sinnesnärvaro kanske du är på jakt efter något spännande, men där du kan luta dig tillbaka en stund och bara titta. Här är några av de fartfyllda och spännande upplevelserna som kulturnatten har att erbjuda - där det räcker att du hänförs som åskådare. 

Kyudouppvisning, Botaniska trädgården, Villavägen 6-7. 10:00 - 16:00
Issha Kyudo Kai - Uppsala Kyudoklubb visar kyudo, Japanskt bågskytte.


Waldorfskolans eldshow, Botaniska trädgården. 21:00 - 21:30
Inträdesavgift: Frivillig entré via swish. Rekommenderat pris för person över 12 år: 30 kr. Magisk eldshow med Uppsala Waldorfskola som firar 30 år. Årets tema är Persikoblom - inspirerat av det antika Kina.

Uppvisning av Capoeira, Stora torget, Uppsala. 19:15 - 20:15
Capoeira är en afrobrasiliansk kampkonst som kombinerar dans, akrobatik och musik med kamptekniker. Vi kommer att visa upp capoeira-rodan, det traditionella utövandet av Capoeira. Vid intresse har vi även en kort prova-på lektion.
Magdans show på Kulturnatten, Orangeriet, Linnéträdgården. 20:15 - 20:45

Historisk fäktning, HEMA, Riddartorget, Biskopsgatan. 13:00 - 16:00
Uppvisning av historisk fäktning, HEMA. Det blir sabel, rapir, svärd och bucklare, dolk, montante, långsvärd med mera.


Bollywood Dance Show - Sony, Orangeriet, Linnéträdgården. 15:00 - 15:30
Salaam Namaste!
Come with family & friends to enjoy a vibrant and colorful Bollywood Dance show by none other than the professional Bollywood dancer/choreographer, Sony Talukder!

FCBD Style med Aizume!Dansplats Resecentrum, Bondens marknad, Stadshusgatan. 20:15 - 20:45
Färgstarkt, dynamiskt och kan hända också överraskande! Följ med på vårt dansäventyr och låt dig hänföras av denna improviserade dans som skapas direkt på plats. Inspirerad av danser från mellanöstern, Indien och Spanien har den sin alldeles unika stil och uttryck med vida kjolar, fingercymbaler och andra spännande tillbehör.

För den musiktörstige

Som bekant finns det en hel uppsjö av spelningar och konserter. Här är ett axplock av allt som erbjuds under kulturnatten. 

St:Eriks torg. Scen utomhus med fullspäckat program med musiker under dagen och kvällen.

Linnéträdgårdens Orangeri. Scen inomhus med framträdanden under dagen och kvällen.

Kör- och orgelkonserter i uppsala domkyrka, Domkyrkoplan, 753 10 Uppsala
Flera olika konserter under kvällen från 19.00. 
Se https://www.svenskakyrkan.se för fullständigt program.

Kammarmusik i Botan, Botaniska trädgården, Linnésalen.15.30–16.10
En blåskvintett ur Kungliga Akademiska kapellet underhåller med en stunds avkopplande kammarmusik. Fri entré, men biljett krävs. Biljetter börjar delas ut vid ingången till Orangeriet, kl.14.30. Insläpp kl. 15.00. Obs! Begränsat antal platser.

Mama Killa & Vänner, Stora torget, Uppsala 11:00 - 13:00
Välkommen att se Mama Killas 7-åriga tillväxt kulturellt i Uppsala. Vi blandar bolivianska rytmer och toner med orientaliska och afrikanska rötter.

Innergården sjuder, S:t Olofsgatan 32E. 12:00 - 22:00
Studieförbundet Bilda Öst hälsar er varmt välkomna till årets Kulturnatt där vi levererar en fullspäckad eftermiddag och kväll på innergården. 

Livemusik på Fyriskällan, Fyriskällan, S:t Olofsgatan 15. 18:30 - 23:00

Folkmusik med Kviga, Upplandsmuseet, S:t Eriks torg 10, 18:00 - 18:20
Kviga är en folkmusiktrio som utforskar udda och bortglömd musik. Med fokus på historisk skandinavisk folkmusik gestaltar de livsöden från förr. 

Leif Alpsjö spelar-berättar, Uplands Nation, S:t Larsgatan 11, 19:00 - 20:00

Svensk säckpipa på Uplands, Uplands nation, S:t Larsgatan 11, 20:00–21:00

För den kunskapssökande

Om du är en obotlig nörd med förkärlek för kunskap i både allmän och udda form så erbjuder kulturnatten 2023 på en hel del möjligheter. 

Norrsken och livets LEGO, Universitetshuset, Biskopsgatan 3, 16:00 - 18:45
Genom experiment kommer vi att visa vad norrsken, magnetisk levitation och supraledning är och hur de hänger ihop. Du kan också bygga dina egna aminosyror med molekylmodeller och får veta i vilken mat de finns, vad de gör i människokroppen och varför de är viktiga.

Unga lär dig e-kultur, Svartbäcksgatan vid Stadsbiblioteket, 13:30 - 18:00
På ULVIS vill vi ge människor makt över sina liv i vårt alltmer digitala samhälle. Vi ungdomar här på ULVIS har inte bara erfarenhet av att använda teknik, vi har erfarenhet av att lära ut den till människor från livets alla skeden. Med din mobil kan du enkelt nå olika kultur. Kom och diskutera med oss e-kultur. Vi bjuder på kaffe!

Psykologi, Musik och Uppsala, Humanistiska Teatern, Thunbergsvägen 3c. 15:00 - 17:00
Ett arrangemang med flera kunniga talare - om psykologi, musik och Uppsala stad.

Panelsamtal om framtiden, Uppsala Konsert & Kongress, Vaksalagatan 1. 19:00 - 21:30

Uppsala fortsätter utvecklas, Uppsalarummet i Stadshuset, Stadshuset Uppsala, Stadshusgatan 2, 14:00 - 18:00
Just nu händer det spännande saker i Uppsala. Vill du veta mer, besök Uppsalarummet i Stadshuset.

Prisutdelning och föreläsning med årets Disapristagare Sofia Häggman, Tidskriftsläsesalen, TLS, plan 6, Carolina Rediviva, Dag Hammarskjölds Väg 1. 15.30–16.30
I samband med prisutdelningen håller egyptolog Sofia Häggman den öppna föreläsningen “Mumier – från Egyptens gravar till Sveriges naturaliekammare”. Priset delas ut av rektor vid Uppsala universitet, Anders Hagfeldt.

Förlossning i folktro, Upplandsmuseet, S:t Eriks torg 10, 13:00 - 13:45
Få händelser i kvinnors liv under bondesamhället var så laddade – och så farliga – som då de födde barn. Graviditeten och förlossningen var därför omgärdade med magiska föreställningar och ritualer, med syfte att underlätta födandet och garantera att barnet föddes friskt och välskapt. Föreläsning av Tora Wall, folklorist och författare med folktro som specialområde.

Sex på Zoologen, Evolutionsmuseet Zoologi, Villavägen 9, 18:00 - 22:00
Vad är kön och varför finns sex? Vi berättar om sexuella beteenden i naturen med exempel från våra samlingar. Möt hanar, honor och hermafroditer; monogama, polygama och asexuella; homosexuella, könsbytare och sexuella kannibaler.

Gustav Vasa 500 år, Uppsala domkyrka, Domkyrkoplan, 13:15 - 14:00
Möt drottning Margareta och kung Gustav. Sittande visning i domkyrkans högkor.

Erik XIV:s kröning, Uppsala Domkyrka, Södra porten, 20:25 - 20:35 och 21:25 - 21:35
Uppsala Krönikespel ger Erik XIV:s kröningsscen. Ett gästabud med fantastiska dräkter, fackeldans och folkets jubel.

För den som behöver en fikapaus.

Behöver du en fikapaus - men inte kan förmå dig att gå till ett av de vanliga caféerna, nu när det finns andra exklusiva fika-upplevelser? Här har du två i en-paketen.

Guidad stadsvandring - “Kaffetåren den bästa är”, Korsningen Linnégatan / Svartbäcksgatan, utanför Linneträdgården, 11:00 - 12:15
Inträdesavgift: 75 kr. Följ med på en guidad kafévandring med berättelser om kaféer, konditorier från förr och nu samt om en dag på Kafé 7:an. Hör om vilken betydelse kaffehus och kafferep hade för kaféernas bildande,
hur kaffet smakade på 1700-talet och hur myndigheterna periodvis förbjöd kaffedrickande.

Kung Fu Te, Yocha Studio, Kungsängsgatan 5B. 11:00 - 18:00
Se hur te har bryggts, serverats och avnjuts i Kina i århundraden, till en bakgrund av live, traditionell kinesisk musik som spelas på den antika guzheng.

Våga prova EKO! Uppsala Slott, Borggården. 11:00 - 15:00
Evenemanget är en aktivitet i Länsstyrelsen Uppsala läns samarbetsprojekt EKO som finansieras av EU:s landsbygdsprogram och Ekologiska Lantbrukarnas kampanjmånad EKO-september vilken finansieras av Jordbruksverket inom ramen för livsmedelsstrategin. Vi bjuder på ekologiska pannkakor och gröt gjord på ekologiskt odlade kulturspannmål och berättar om allt ifrån matkultur till kulturspannmål och biologisk mångfald. 

Fika med underhållning, Drabanten, Bangårdsgatan 13. 13:00 - 20:00
Kaffe/Te/Saft med Smörgås/Fikabröd!
14:00-15:30 Musik Drabantens Husband
16:00-16:30 Allen Storm leker med dragspelet

Möt Upplandskubben, Upplandsmuseets gård, S:t Eriks torg 10, 13:00 - 22:00
Föreningen Upplandskubbens vänner berättar om Upplandskubben, Upplands eget unika och ursprungsskyddade bröd. Historia, smakprov och försäljning.
 


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-23 12:31
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-05-21 10:37
Vilka är de bästa tilltuggen för att hålla energin uppe under tentaskrivandet? Packar du med dig åtta red bull till…
2024-05-16 23:35
Jordens undergång känns närmare än någonsin med klimatkris, konflikter och hotande krig, och innevarande tema kan…