Annons
Ergo testar
Ergo testar mellisbars - vilken brukar du köpa?
Foto: Redaktionen

Ergo testar: Mellisbars


Långa pluggsittningar, tenta-P eller kanske ett svettigt pass innan föreläsningen? Glöm inte att fylla på med energi innan hungern blir för påtryckande, blodsockret blir för lågt eller hjärnan blir så trött så att du frustrerat sular iväg kursboken du förgäves försöker ta dig igenom. Ofta blir det en mellisbar när läget är akut. Men vilka är bra och vilka är mindre bra? Ergo testar!

Metod: Vi har på måfå valt ut sju bars som finns tillgängliga i någon av de matbutiker studenter i Uppsala ofta handlar på. Några av de mest bekanta märkena har plockats, och ambitionen har varit att testa olika smaker och kostpreferenser. (Observera att detta test inte på något sätt är vetenskapligt genomfört och bör inte heller läsas så.)
 

Dalblads Swebar Cocos
 SMAK OCH UTSEENDE: Bra konsistens och ett lagomt tuggmotstånd. Smakar kokos men för kokosälskaren hade den fått smaka mer! Framförallt god, men - fastnar lite i tänderna. Enkel och stilren, “sportig” design på förpackningen och själva biten ser inbjudande ut.  
INNEHÅLL: 28 procent protein vilket i en bar är 15 gram. Innehåller socker och palmolja.
PRIS: 23.95 kr


Gainomax Protein Bar Toffee
 SMAK OCH UTSEENDE: Seg-mjuk härlig konsistens. Har ett överdrag av mörk choklad som tar över toffee-smaken något, men smakerna funkar toppen ihop så det upplevs inte som något problem. Smaken är väldigt god! Denna skulle även funka bra som substitut till fikabrödet. Snygg design på förpackningen, ser ut som en “vanlig” styckbit snarare än en proteinbar. Själva biten ser även den ut ungefär som en annan japp, som man genast vill sätta tänderna i.
INNEHÅLL: 18 gram protein finns här i (28 procent). Innehåller socker.
PRIS: 21.95 kr


ProBrands Protein Bar Strawberry & Youghurt
 SMAK OCH UTSEENDE: Lite grynig konsistens och en mer “traditionell” proteinbar-känsla både i smak och utseende. Snygg och “sportig” i förpackningens design och själva biten uppvisar innanför chokladöverdraget en ljusrosa ihoppressad massa. God, tydlig smak av jordgubb och youghurt/ vit choklad. Passar den som vill ha något fräscht och mindre chokladigt!
INNEHÅLL: Har hela 38%protein vilket gör att den hamnar på en tvådelad prispall i protein-klassen i detta test. Innehåller sötningsmedel. Glutenfri.
PRIS: 15.95 kr

 

ProPud Protein Bar Cookies N`dream
 SMAK OCH UTSEENDE: Här har vi en riktig fika-bar! Segmjuk brownie-liknande botten och tydliga kakbitar på toppen, så texten “loaded with cookies” på förpackningen ljuger inte! För övrigt snygg, “lyxig” design på förpackningen och en visuellt tilltalande bar med kontrast mellan mörka browniebotten och kakbitar som drunknar i vit choklad. Funkar utmärkt som substitut till fikabrödet för den som inte vill kompromissa med proteinet.
INNEHÅLL: Här finns hela 18 gram protein (32 procent). Innehåller sötningsmedel.
PRIS: 21.50 kr


Barbells Protein Bar Caramel Cashew
 SMAK OCH UTSEENDE: Även här en segmjuk bar med ett härligt chokladöverdrag. Smakar caramel, visst, men cashew? Inte så mycket. Den är ändå väldigt god, mättar hunger och sötsug. Förpackningen har en snygg, lyxig design och biten i sig ser även ut som ett helt bakverk med en ljusbrun brownie-liknande mitt och de små choklad-indränkta bitarna cashewnötter på toppen, även om de som sagt inte ger så mycket smak. Även denna bar funkar utmärkt som godbit till eftermiddagskaffet.
INNEHÅLL: Ett plus är också hela 20 gram protein i denna lilla biten, (38 procent) vilket tillsammans med ProBrands bar uppnår högst proteininnehåll av barsen i detta test. Innehåller sötningsmedel.
PRIS: 25.50 kr. Högst pris i testet!


Raw Bite Cacao
 SMAK OCH UTSEENDE: Här har vi ett alternativ för dem som gillar idén och smaken av rawfood. Smakar som utlovat kakao, men också dadlar och nötter. God om det också är den smaken man förväntar sig, men med andra ord inget för den som inte är ett fan av dadlar. Förpackningen är rustikt snygg, och både pappret och biten känns “naturlig”. Biten är mörkt brun som kakao med tydliga ljusa bitar av mandel och cashewnötter som bryter av.
INNEHÅLL: Trots att det inte är en proteinbar per se uppnår proteinhalten i näringsinnehållet ändå 11g per 100g (11 procent). Innehåller inget socker eller sötningsmedel utan sötman kommer naturligt från dadlar och russin. Innehållslistan är också den kortaste av alla i detta test vilket tolkas som ett gott tecken.
Vegansk och glutenfri!
PRIS: 21.95 kr


Corny Big Coconut Müslibar
 SMAK OCH UTSEENDE: God muslibar med härligt seg-krispiga majsflingor i den övre delen. Smakar söt kokos som utlovat! Smaken är söt och väldigt god. Fin design på förpackningen och i biten ser man tydligt rispuffar och andra gryn, som ger ett intryck av en nyttigare bar än vad som kanske är fallet.
INNEHÅLL: Denna bar hör nog egentligen hemma på fikarasten och bör ses så, då den inte är en proteinbar per se och innehåller mycket socker och även E-ämnen. Proteininnehållet uppnår ynka 4.6g protein per 100g (4,6 procent), vilket gör denna bar till den med minst proteininnehåll i testet.
PRIS: 9.50. Lägst pris i testet!

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…