Annons
Annons
Uppsala
Student- och doktorandombud Moa Inge svarar på vad du kan kräva som student.
Foto: Redaktionen/Midjourney

Fråga ombudet: Vad kan du kräva?


Ergo har pratat med Uppsala studentkårs student- och doktorandombud Moa Inge för svaren på studenters vanliga frågor som rättigheter och skyldigheter vid högskolestudier.

Nu är höstterminen igång och här kommer lite vanliga frågor som är bra för både nya och gamla studenter att ha koll på. Som tur var finns student- och doktorandombud Moa för att stötta såväl studenter som doktorander vid Uppsala universitet. Till henne kan man alltid vända sig till om man upplever problem under sin utbildning eller vill känna till vad man har för rättigheter och skyldigheter i olika situationer. Ergo har fått ombudets svar på ett par vanliga frågor.

Min lärare lägger till ny kurslitteratur i listan under kursens gång och det gör det stressigt att hinna få tag i litteraturen i tid. Får de göra så?
Nej, en litteraturlista för kursen ska finnas tillgänglig senast 5 veckor innan kursen börjar. Det får alltså inte tillkomma ny litteratur under kursens gång.

Vi har en lärare som ofta ändrar schemat för våra föreläsningar och seminarier kort inpå vilket gör det svårt att planera studier och livet. Får läraren ändra schemat hur som helst?
Det kan alltid uppstå saker som gör att lärare måste ändra tid för undervisning men detta får enbart ske vid oförutsedda händelser. Dessa ändringar ska då skyndsamt meddelas till studenterna för att undvika att det påverkar studierna för mycket. Om det sker vid upprepade tillfällen rekommenderar jag att ta upp detta med den kursansvariga.

Vi har inte fått ett fullständigt schema för min kurs än och det gör det svårt att planera resten av terminen. Vad gäller?
Det ska finnas ett översiktligt schema med obligatorisk undervisning, examination och omexamination samt litteraturlista senast fem veckor före kursstart. Ett definitivt schema ska vara tillgängligt senast en vecka före kursstart. Inom de delar av universitetet där periodindelning tillämpas ska definitivt schema vara tillgängligt senast en vecka före ny period.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-06-05 08:52
Sommaren närmar sig, tiden invånarna tycks halveras och ökenstaden Uppsala går in i en slö vardagslunk. Men visst finns…