Annons
Paket
Ergo löser din julklappspanik - billiga, roliga och uppskattade klappar!
Foto: Redaktionen

Den ultimata guiden: Så löser du bra och billiga julklappar


Har ni bestämt inom familjen att ni inte kör julklappar i år? Skönt! Om inte är det hög tid att börja tänka på julklappar till nära och kära. Men med inflationen kan det kännas tungt att köpa en ost till frukostmackan, för att inte tala om presenter. Ergo tipsar om billiga klappar som garanterat kommer uppskattas!

Till mamma
Ska du fixa något till mamma? Grattis, det är förmodligen den enklaste personen i familjen att lösa klapp till! Mamma kommer uppskatta vad du än ger henne, men allra mest något som du lagt ner tid och tanke på. Så det självklara svaret här är förstås *trumvirvel* det hemgjorda! Det går att variera beroende på intresse såklart, här är tre idéer:

- Hemstöpta ljus. Googla, det är inte alls så svårt som det låter! Och du kan använda dig av ljusstumparna du har hemma efter vinkvällen med kompisarna eller glögghänget med kursarna. Kanske ska du gå luciatåg till och med? Istället för att det som är kvar av ljusen slängs kan du samla ihop dem och ta med hem för att smälta ner och göra om.

- En burk med hemgjord ansiktsskrubb. Ekar ovanstående - det är förvånansvärt enkelt att göra en egen sockerskrubb. Grunden är kokosolja och socker. Kanske lite citrus? Toppenalternativ till att köpa någon dyr handkräm på Rituals eller liknande lyxbutik. Recept finns att tillgå lite överallt på www.  

- Det hembakta. Det är hemskt gammalmodigt men det är sant: Vad är mamma på jul? Stressad. Vad gör mamma på jul? Lagar mat, bakar och fixar. Vad kan du göra för att underlätta? Fixa godiset/annandagsfikat/julvörtet så hon slipper. Det är mer än bara det ätbara, du ger henne tid och lite ro i själen! Vem hade inte velat ha det?
 


Till pappa
Pappa är alltid lite klurigare än mamma att lösa klappar till. Särskilt på en budget. Pappa gillar prylar. Prylar är dyra. Eller…? Inte nödvändigtvis. Ja, Black Friday har passerat, men vi är väl ändå måna om miljön och undviker den typ av konsumtionsjippon som Black Friday och andra reor blivit? Såklart vi är. Vi är unga, smarta och miljömedvetna *upprepar som inre mantra*. Idéer på julklappar är förstås det begagnade! Några tips:

- Second hand-fyndet. Originellt? Inte särskilt. Bra? Absolut. Kör din vanliga second hand-runda, men gå in i pappa-mode. Vad skulle han gilla? Något som han skulle dras till bland hyllor och hängare? En snygg fluga eller slips? En gammal kamera från 50-talet? *Think like a dad, be a dad*

- En bok du läst. Läst en bra bok under året som du tror att han skulle gilla? Något som står och samlar damm i bokhyllan som skulle kunna intressera? Slå in tillsammans med en liten lapp där du beskriver varför du tror att just denna skulle vara spännande för vederbörande att läsa. Öppna upp för ett samtal om boken när ni båda läst den! Kanske är det början på en tradition? Mys ändå. Vill fixa dirr.
 


Till partnern
Det kan kännas svårt att ge julklappar till din bättre hälft, oavsett om det är er första eller tionde jul tillsammans. Vilken nivå lägger du dig på i pris när du ska ge något till din partner sedan sex månader tillbaka? Är det egentligen okej att ge sambon porslin eller köksattiraljer som ni båda kommer använda lika mycket? Vad är för lite och vad är för mycket? Lugn! Först och främst så finns det inga regler. Och vill du sätta ett ramverk eller ett pristak så är det såklart bara att ta upp det med din älskling. Men sen kommer ju ändå frågan: Vad ger du? Upplevelsen. Några tips som kan anpassas efter prisnivå:

- Heldagen. Kvalitetstid tillsammans är värt mer än något pengar kan köpa! Och det är enkelt att lägga på en nivå som passar plånboken. Det kan vara allt från en spaweekend till en noga planerad hemmadag tillsammans. Om du väljer det senare alternativet är tipset att ge dem ett datum i julklapp. På datumet, förslagsvis en lördag, kan ni ha en heldag tillsammans. Fixa din partners favoriter till frukost, lunch och middag. Frukost på sängen är alltid populärt, men frukost i soffan går ju minst lika bra. Gillar din partner att spela musik eller spela tv-spel? Låt hen hålla på med det medan du pysslar i köket för att preppa kvällens mat. Tycker ni om att vara ute i skogen? Gå en långpromenad och se till att ha preppat med snacks och mellanmål som din partner gillar. Ett cafébesök är alltid trevligt om vädret inte tillåter utomhushäng. På kvällen kan det bli favoritfilmen eller sällskapsspelet som din partner velat köra hur länge som helst. Temaenliga snacks till Lord of the Rings? Bara fantasin sätter gränser!

- Utställningen/konserten. Kanske är din partner kulturintresserad? Det finns fullt med gratiskonserter, vernissager och liknande att planera in. Detta kan såklart vara en del av en heldag, som beskrivet i punkten ovanför. Det kan också handla om en konsert följt ett cafébesök eller en öl på närmsta sunkhak. Det viktigaste är som alltid tanken snarare än de pengar som läggs.

- Sparkontot. Okej, hear me out. Kanske har ni pratat om en resa ner till kontinenten i sommar? En finrestaurang ni gärna skulle prova eller en ny soffa ni spanat in på nätet? Oavsett kanske det är en större summa det rör sig om. Men starta ett gemensamt sparkonto och lägg in en för dig rimlig summa pengar för att starta igång sparandet. Det är alltid roligare att börja spara när det redan finns någon krona på kontot, oavsett om det är 20 eller 2000 kronor. Sparandet kan vara satt till ett år eller tio, det spelar ingen roll. Drömmer ni om hus i framtiden? Döp kontot till “Husdrömmar” och lägg in en slant. Vill ni åka på weekend till Stockholm? Löka till det med “Helg med älsklingen” och börja spara. Kom ihåg att det du visar är att du investerar i en framtid tillsammans med den du älskar. Finns det något sexigare?
 


Till syskonet som fortfarande bor hemma
Yngre syskon som fortfarande bor hemma hos föräldrarna? Oavsett ålder och könstillhörighet kan vi nog enas om en sak: Småsyskon som “lånar” ens grejer är fruktansvärt irriterande. Men  ~this christmas season~ kanske kan du vända detta till din fördel? Låt mig presentera: Fripasset! Helt ärligt nu, hur ofta använder du kläderna som hänger kvar i garderoben i barndomsrummet? Eller spelar på den där Playstation-konsolen som du inte fick plats med när du flyttade till korridor i Flogsta? Nej, jag tänkte väl det. Så varför inte vara lite bjussig och låta ditt småsyskon gå loss bland gamla blusar och Mariospel? Det viktigaste kan du alltid lägga ihop i en liten låda och gömma undan om det verkligen skulle knipa.
 


Till syskonet som flyttat hemifrån
Okej, här har vi lite mer av en utmaning. Vad behöver ett syskon som är utflugen? Svårt att säga såklart, men här kan du anpassa någon av ovanstående tips efter intresse eller kanske lägga en 50-lapp i en Musikhjälpenbössa åt hen? Mitt personliga favorittips dock: Skippa klapparna till varandra. Ni sitter förmodligen i liknande båt och vill hellre lägga pengarna på veckohandlingen på Ica eller nationsölen än på onödigt krafs till varandra. Var ärliga med varandra och säg det. Tro mig, det uppskattas! Du ger ditt syskon en person mindre att ordna klapp till och slipper själv rafsa i både plånboken och bakhuvudet för att lösa presentidé. Win win!

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…