Annons
Annons
Elljusspår
Längdskidor kan både vara ett svettigt träningspass eller en fridfull stund i skogens tystnad
Foto: Emma Tapper

Ergo testar billiga vinteraktiviteter


När alla klappar är införskaffade känner många att plånboken gapar tom. De slantar som finns kvar måste vändas noga, men inte ska du behöva avvara roligheter när du till sist unnar dig en paus i plugget. Ergo har testat ett gäng vintriga aktiviteter som går att göra på budget och delar med sig av lärdomarna. Läs och se vilka som passar dig!

Klädbytardag 

Det pirrar i fingrarna när det dyker upp reklam på kläder från din favoritbutik, men kontot säger bestämt ifrån (om du vill äta något annat än pasta med ketchup resten av månaden). Genom att anordna ett tillfälle för dig och dina vänner att byta kläder kan du få flera flugor i en smäll. 1. Rensa ur kläder du inte använder längre, 2. Få nya kläder som din kompis tröttnat på men som du kommer att älska, och 3. en rolig och trevlig aktivitet tillsammans med gänget. 

Undertecknad råkar ha ett helt gäng systrar och denna aktivitet är något som har återkommit genom åren när alla tycks ha tröttnat på sina egna garderober. Lärdomar att ta med sig: Bestäm i förväg lite förhållningsregler. Kan man plocka på sig från de andras klädpåsar som man vill eller ska det finnas ett system - ett plagg mot ett annat eller traditionell byteshandel med prutning och övertalning kanske? Några förhållningsregler kan vara bra så att dagen inte slutar med sura miner. 
Detta är roligt att göra ihop med kompisarna som förutom !!gratis kläder!! blir en trevlig aktivitet att samlas kring och umgås.
 

Skridskoåkning

Runtom i Uppsala finns en mängd olika isar som får beträdas helt gratis! Kolla upp närmaste rink eller sjö och snöra på dig rören så har du en heldagsaktivitet för familjen eller kompisgänget. Bland annat finns isar vid skolor och parker, se Uppsala kommuns hemsida för uppdaterad info. En strålande is finns även vid Studenternas IP som finns på gångavstånd från centrum eller med busslinje 3, 4, 8 och 100 till hållplatsen “Akademiska sjukhuset“. 

Du kan inte hyra skridskor här, men ett stenkast härifrån i Industristaden finns fritidsbanken där alla får hyra fritidsutrustning gratis i 14 dagar. Fritidsbanken finns även i Gottsunda och Uppsalabor kan även hyra utrustning på fritidsbanken på annan ort. 

Vid niotiden på morgonen en vardag i december har några första isåkare satt skär på den enorma isplanen vid Studenternas IP. Isen är blank och har ännu inte hunnit slitas ut av skridskor. Mål står uppradade längs kanterna som kan användas till spel, i samråd med andra åkare. Själv har jag inte sällskap eller någon ytterligare utrustning med mig, så efter några varv känner jag mig rätt nöjd. Nästa gång tar jag med mig fler skridskoåkare och några lekar att roa oss med på isen. Absolut en rolig aktivitet ihop med andra!

Skridskobanan vid studenternas IP.


Grillutflykt

Varför inte ta med familjen eller kompisarna på en utflykt till skogen? Packa matsäcken och något att grilla över öppen eld och ge er ut till någon av alla grillplatser som finns runtom Uppsala. Kom ihåg tändstickor och något att tända med! Enligt allemansrätten får man göra upp eld i naturen enligt säkra förhållanden. Man bör alltid kolla upp att inte eldningsförbud gäller, och ansvara för att elden är helt släckt och inte sprider sig när man har eldat klart. Är du osäker på vad som gäller kan du läsa mer på naturvårdsverkets hemsida. Enklast är att använda fasta grillplatser som är avsedda för att tända eld i. 
Sådana grillplatser finns nära centrala Uppsala bland annat på Kronåsen, i Stabbyskogen och i Stadsskogen. 

Det är alltid lika mysigt att tända en eld att samlas kring. Intill en liten pöl vid namn Valltjärn i Stadsskogens naturreservat hittade vi en trevlig grillplats. Tack och lov hade tändstickor och tidningspapper packats med, och lite ved fanns på plats. Sällskapet hjälptes åt att samla mer ved i skogen. Viktigt att tänka på är att inte skada något levande utan bara plocka sådant som ligger på marken! 

Något som diskuterades var frågan varför röken från elden alltid tycks flytta sig i den riktning som man står? Är det någon av Ergos läsare kan svara på?, för vi kom nämligen inte fram till en logisk förklaring. När projektet “göra eld” var avklarat, korven uppäten och chokladen i termosen slut så hade mörkret redan krupit sig på, och elden kunde släckas genom att ösa snö på glöden. Som med alla aktiviteter utomhus råder kläder efter väder! Slutsatsen blir att det är en trevlig utflykt som förblir trevlig om man gillar friluftsliv, har vett nog att ha klätt sig ordentligt varmt och inte har något emot att få rök i ögonen ibland.


Pulkaåkning

Även i mer eller mindre vuxen ålder är pulkaåkning en aktivitet som kan locka fram barnet inom en. Kanske får du se andra sidor hos dina kursare om du föreslår denna aktivitet? Se bara till att ni klär på er ordentligt och leta sedan upp närmsta backe! Enligt spridda källor ska det finnas bra backar i  Årstaparken, Hammarskog, Sunnerstabacken, vid Hågadalsskolan i Eriksberg och så klart klassikern Slottsbacken! Vissa verkar även åka pulka på Gamla Uppsala högar vilket sker på egen risk att åka in i staketen som satts upp runt dem. Ergo kollar in slottsbacken som är en klassisk och populär backe som många Uppsalabor har minnen från. 

I brist på pulka används en sopsäck med en sittdyna i, vilket är ett riktigt lifehack om man inte vill bli helt gul och blå. Kom bara ihåg att ta med sopsäcken hem igen eller släng i en soptunna!
Det kan också vara värt att kika second hand först för att fynda en stjärtlapp eller pulka billigt. Visst funkade sopsäck alldeles utmärkt! Några åk blir det innan energin att orka gå uppför backen igen tar slut. Och “Tack och lov!” - säger jag och säkert många föräldrar för däcken som ställts upp i en vall mot Nedre Slottsgatan samt som skydd för träd och stubbar i backen. 

Den brantaste delen av pulkabacken, med slottets ståtliga torn ovanför. 


Längdskidor

Runtomkring Uppsala finns det gott om skidspår för allmänheten att njuta av. Närmast stan har vi en kortare spårslinga i kapområdet bortanför Studenternas IP, elljusspår i Stadsskogen samt skidspår i Ekebydalen, Årstaparken och Röbospåret mellan Bärby Hage och Gamla Uppsala. Med andra ord goda möjligheter att promenera eller ta bussen till spåret. För att kolla uppdaterad status på spåren kan man besöka Uppsala kommuns webbplats eller skidspår.se. Sen är det bara att klicka pjäxorna i bindningarna  och bege sig ut!

Har man inga egna skidor finns längdskidutrustning att hyra gratis i upp till 14 dagar på fritidsbanken i Industristaden och i Gottsunda. Man kan även ta en titt på andrahandsmarknaden för att fynda utrustning till ett bra pris. 

Ergo har kollat in spåren i Stadsskogen och kan konstatera att de vid tillfället för publicering av detta test är lite sliriga av alla tidigare längdskidor, men att de ändå uppnår godkänt skick. Stort plus att spåret är belyst vilket gör det lättare att ta en tur innan solen hunnit upp eller efter jobbet när det redan hunnit bli mörkt ute. Rolig och rogivande aktivitet som kan göras både ensam eller i sällskap.

Utflyktsmål Gamla Uppsala 

Visst finns det många kulturrika besöksmål runt om i Uppsala! Många kanske tänker på besöksmål som en aktivitet för sommaren, men tänk vad magiskt att besöka Gamla Uppsala högar en solig snökrispig vinterdag! Du tar dig hit med busslinje 2 och hoppar av på sista hållplatsen. Att betrakta de mäktiga gravhögarna som upprättades som sista viloplats för gamla kungar från vikingatiden är en helt gratis upplevelse, men är man inte nöjd där finns även mer saker att göra. Här finns även friluftsmuseet Disagården och Gamla Uppsala kyrka att titta på. Gamla Uppsala är ett perfekt besöksmål där man också har möjlighet att gå in och värma sig när man inspekterat gravhögar och tårna börjar domna bort av kyla. Ett alternativ är att besöka Gamla Uppsala museum (studentpris 100 kr inträde), eller varför inte värma sig med en fika i den historiska byggnaden Odinsborg?

Ergos testare med sällskap nöjde sig med att ta en promenad runt och betrakta de stora gravhögarna och läsa om dem på de skyltar som satts upp. Därefter unnade vi oss en fika i det mysiga Odinsborg. 

Spelkväll 

Vad har inte en bättre effort-to-reward ratio än en spelkväll med nära och kära? I gott sällskap behöver du inte ens ha något speciellt spel, anything goes! Denna aktivitet har Ergos skribent testat flera gånger och slutar nästan alltid i succé. Och det bästa är att det inte behöver kosta någonting alls. Denna testomgång blev den totala kostnaden för värdinnan 0 kr och här är knepen:
Spel? Du behöver inte köpa nytt! Be dina gäster ta med något spel de har hemma så kan ni välja det som verkar roligast eller prova flera olika. Eller varför inte börja kvällen med att gemensamt skapa det bästa spelet? Börja med ett större papper eller kartong från flingpaketet, ett litet föremål var som spelpjäs och lite färgpennor och se vad ni kan hitta på. Bara fantasin sätter stopp!

Snacks? Om du vill ha snacks och dricka kan du som värd till och med göra det smarta draget att låta dina gäster köpa med något på vägen. Delegerar du chips-inköp till någon och läsk eller annan dryck till en annan behöver det inte bli speciellt dyrt för någon, även om du skulle (råka) glömma att swisha. Om uteaktiviteterna som testats ovan inte lockar kan detta absolut vara en rolig aktivitet för dig!

Spelkväll med lite snacks och gott sällskap? Ja tack!! 

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-23 12:31
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-05-21 10:37
Vilka är de bästa tilltuggen för att hålla energin uppe under tentaskrivandet? Packar du med dig åtta red bull till…
2024-05-16 23:35
Jordens undergång känns närmare än någonsin med klimatkris, konflikter och hotande krig, och innevarande tema kan…