Annons
Prestationsångest
Varannan vecka svarar Ergos psykologstudentpanel på frågor som rör studenthälsa och mående.
Foto: Illustrationer av Johanna Hagström

Psykologstudenten svarar: Hur slipper jag prestationsångest?


Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade frågor. Veckans fråga och svar handlar om prestationsångest i studierna, och vad man kan göra för att hantera den.

Studenten frågar: Min prestationsångest börjar bli ett problem, vad kan jag göra?

Hej!

Ända sedan jag började plugga har jag känt sån prestationsångest i allt när det kommer till tentor och inlämningar. Inför varje uppgift blir jag superstressad och tänker att jag aldrig kommer klara det, vilket jag hanterar genom att plugga mycket. Det är samma visa varje gång, att jag blir sjukt nervös och tror att det är kört, fast jag nästan alltid får högsta betyg. Jag är avundsjuk på flera i min kurs som också pluggar en del men kan unna sig en kväll på nation helgen innan tentaveckan, medan jag redan två veckor innan sitter bänkad med plugg nästan alla vakna timmar. Jag förstår att mitt beteende är konstigt men att kugga på en tenta känns som det värsta som skulle kunna hända! Jag pluggar säkert mycket mer än vad jag behöver, men låter jag mig själv vara ledig blir jag stressad istället.


Under skoltiden pluggade jag också mycket men hade ganska lätt för mig och ändå tid för aktiviteter utanför skolan. Det är först nu, två år in på universitetsstudier som jag känner att det här börjar bli ett problem. Vad ska jag göra för att slippa denna orimliga prestationsångest?


Psykologstudenten svarar:

Hej, 

Du ställer en väldigt relevant fråga kring ett problem som jag tror att många studenter känner igen sig i. Att prestera på topp är något många av oss, redan från barnsben, konstant uppmuntras till att göra. När omgivningen uppmärksammar våra prestationer känns det bra inom oss, och vi vill göra mer. Problemet blir, som du själv skriver, när fokus på prestation går till en överdrift och vi behöver göra avkall på annat i livet som känns viktigt för oss. Att plugga mycket blir ett fullt rimligt sätt att hantera oron och stressen som kravens närvaro skapar. Kraven vi ställer på oss själva kan dock vara svåra att nå. Om vi väl gör det är det lätt att avfärda lyckan som tillfällig, kanske var läraren extra snäll med rättningen denna gången? Vi är själva vår största kritiker, och på fråga om vi inte kunde gjort något bättre blir svaret oftast ett rungande JA! Mitt första tips är därför att börja kika på vilka krav du ställer på dig själv och jämföra dem med hur du bedömer andra. Vad säger du om en vän inte klarar tentan? Dessutom är våra krav oftast svartvita i sin natur. "Om jag inte klarar tentan är jag värdelös". Men alla gånger du faktiskt har klarat dig, och alla dina andra fantastiska egenskaper, är inte de värda något alls då? Att skriva ner sina tankar på papper kan vara ett sätt att uppmärksamma sådana mönster.

Pluggandet hjälper dig, liksom många andra, att hantera oron. Forskning har dock visat att hur många timmar man lägger ner på något inte står i exakt proportion till resultatet. Precis som elitidrottare behöver vi hitta en balans mellan träning och återhämtning. Därför skulle jag tipsa dig om att skriva ner vad du värderar högt, vad som är återhämtande för dig och vilka steg du skulle kunna ta i den riktningen. Du skriver att du redan testat att vara ledig, kanske skulle det kännas bättre om du gjorde upp ett schema från början som innehöll både återhämtande och studierelaterade aktiviteter? Om den inre kritikern säger att du borde plugga mer kan du stolt vifta med detta schema och påpeka att återhämtning är minst lika viktigt för lärandet! 

I frågan nämner du också oron som en central del. Ibland kan man bli riktigt avundsjuk på den där sköna, hakuna matata-typen, som glider in på alla omtentor men ändå verkar må hur bra som helst. Hur gör personen? Den har troligtvis varit med om att misslyckas och upptäckt att livet oftast går vidare ändå. Ibland kan vi behöva just det, att testa på att misslyckas. Jag uppmanar dig inte till att medvetet kugga en tenta (om du inte vill), men att ibland testa på att prestera lite sämre kan vara ett bra sätt att utmana oron på. Kanske kan du öva på att medvetet komma sent eller göra något litet fel? Vad händer då?

Jag önskar dig stort lycka till och hoppas att du får njuta av lite fler kvällar på nation i framtiden! 

 

Vill du också ställa en fråga till studentpanelen? Skicka din fråga till journalist@uskar.se i ett mejl märkt med “Fråga till psykologstudenten svarar”.

 


Annons

Annons

De frågor som skickas in besvaras av någon ur studentpanelen. Panelen består av Ellen Falck, Tilda Larsson, José Sepulveda och Fanni Sarkadi Kristiansson, som alla går termin 9 på psykologprogrammet och är verksamma vid Psykologmottagningen.

Psykologmottagningen ligger i Blåsenhus och erbjuder kostnadsfri psykologisk behandling hos studenter som går termin 7-9 på psykologprogrammet samt studenter med utländsk psykologutbildning som kompletterar för att få svensk psykologlegitimation. Studenterna har regelbunden handledning av handledare som är legitimerade psykologer och legitimerade psykoterapeuter. Till mottagningen kan du vända dig om du har avgränsade psykologiska besvär, exempelvis specifik fobi, social ångest, oro, nedstämdhet, stress, låg självkänsla eller sömnproblem. På www.psyk.uu.se/psykologmottagning kan du läsa mer om verksamheten och göra intresseanmälan.
 

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…