Annons
Annons
Föreningar
Ergo har pratat med några av de många studentföreningar som finns i Uppsala.
Foto: Emma Tapper

Guide: Varför studentföreningar?


Som ny student kanske man har hört talas om studentföreningar och mottagnings- eller insparksperioden. Men vad är en studentförening egentligen - och vad gör de? Varför ska man vara med i en studentförening? Ergo reder ut i denna guide, där vi också får höra om några av föreningarna på Uppsala studentkår. 

Vad är en studentförening?

Alla studentföreningar ser lite olika ut, men grunden är samma; studentföreningar finns för studenter av studenter. Många studentföreningar är kopplade till studenter som går en viss utbildning, men det finns även en mängd andra föreningar som inriktar sig på ett intresseområde eller påverkan. 

På Uppsala studentkår finns kårföreningar, som är studentföreningar som samarbetar med kåren. Flera av kårföreningarna som hör ihop med studieprogram är knutna till Uppsala studentkårs sektioner; Humanistiska sektionen, Medicinska sektionen, Samhällsvetenskapliga sektionen eller Sektion Lära. Om du börjar plugga ett program så finns det med säkerhet en inspark som ordnas av föreningen för ditt program. Detta gäller även om du tillhör någon av de andra kårerna på Uppsala universitet. 

I föreningen är det en styrelse som leder arbetet, och syftet är att skapa gemenskap och studieinflytande inom ett eller fler program. Som medlem kan man välja hur mycket man vill delta och om man vill engagera sig i någon del av föreningen. Hur mycket aktiviteter som erbjuds varierar mellan olika föreningar. Under insparken får du lära dig mer om studentlivet i Uppsala och olika traditioner som finns, både inom föreningen och inom studentlivet i stort. Bland annat brukar man få lära sig om hur en sittning går till och de olika sånger som sjungs. 

På Uppsala studentkår finns även andra andra föreningar som inte är knutna till en viss utbildning, som Klimatstudenterna Uppsala universitet, Uppsala studenter ishockeyförening och Uppsalastudenter för psykedelisk vetenskap. Även nationerna har många egna studentföreningar som knyter an till allt från sport, musikutövande, kultur, film och hantverk. Om du saknar en specifik studentförening kan du alltid starta en egen! Kontakta din kår eller nation med din idé så berättar de hur du kan gå vidare. 

Ergo har pratat med några av Uppsala studentkårs studentföreningar som berättar om sin verksamhet och insparkerna som hålls vid terminsstart.

 


Föreningen Samhällsvetarna Uppsala 

Föreningen Samhällsvetarna Uppsala är en studentförening för alla samhällsvetarstudenter vid Uppsala universitet, främst de som studerar på Samhällsvetar- och Samhällsplaneringsprogrammet. Föreningen har nästan 1 000 medlemmar från alla olika typer av utbildningar. 
– Vi finns för att förbereda våra medlemmarna för arbetslivet och för att ge de en oförglömlig studietid här i Uppsala, skriver Emelie Schlyter, ordförande i Föreningen Samhällsvetarna Uppsala.

Varför ska man vara med i er studentförening? 
– Man ska vara med i vår förening för att vi har en otrolig blandning av studenter och massa roliga aktiviteter, något som passar alla. Föreningen är fylld av medlemmar med engagemang och idéer, något som varmt tas emot. Det är något som gör oss till en händelserik och välkomnande förening där vi har roligt tillsammans, skriver Emelie Schlyter, Ordförande i föreningen Samhällsvetarna Uppsala i ett mejl. 


Hur mycket tid behöver man lägga ner om man är medlem i föreningen?
– Som medlem behöver du inte lägga ner någon tid alls, men om du vill kan du välja att lägga hur mycket som helst - du väljer själv! Du kanske vill arrangera en sittning och resa eller så är det lagom med att gå på en sittning eller fotbollsträning?, skriver Emelie Schlyter.


Som medlem får man ta del av gemenskap och alla evenemang, allt från sittningar och resor till idrottsevenemang och politiska debatter. Om man vill engagera sig i föreningen så finns det många möjligheter. De har en stor styrelse med många projekt och projektgrupper. Bland annat ett Aktivitetsutskott som planerar sittningar och resor samt ett kultur- och utbildningsutskott som arrangerar gästföreläsningar och förbundsdebatter. Förutom alla dessa projekt har man även möjlighet att ta egna initiativ och driva det man själv vill.


Under höstens inspark, som pågår från 2 september och 3 oktober, är alla samhällsvetarstudenter vid Uppsala universitet, både frikurs- och programstudenter välkomna att delta. Under insparken anordnas en mängd aktiviteter, allt från pubrundor, bäst i test och idrottsevenemang till ful- och finsittning. Temat på insparken 2024 är Swedish ICONS.
– Vi är en förening med mycket engagemang och stora möjligheter för dig som student att ta initiativ till det du vill ska vara en del av ditt studentliv. Varmt välkommen till vår förening! 

 


Litteraterna

Litteraterna är en kårförening för studenter vid Litteraturvetenskapliga och retoriska institutionen. 
– Vi ser till att folk som pluggar litteratur och retorik har en plats att samlas, träffa kompisar och engagera sig i studentlivet, skriver Litteraternas ordförande Olivia Norling. 

Till Litteraterna är alla studenter välkomna. Föreningen riktar sig främst till studenter som studerar vid institutionen för litteratur och retorik men även studenter som inte studerar där men är intresserade av deras evenemang, eller för att hitta trevliga litteraturvetare och retoriker att hänga med.

Flera av tillställningarna kretsar kring litteratur och retorik men många är rent sociala träffar som går ut på att ha kul och träffa kompisar. 

Varför ska man vara med i er studentförening? 
– Humanister är väldigt utspridda och ges lite chans att träffa varandra genom universitetet vilket gör föreningar till en viktig knutpunkt för alla att kunna bilda gemenskap med sina kursare. Man ska även vara medlem i Litteraterna för att ta del av alla de roliga traditioner som kommer med att vara litteraturvetare och retorikerstudent i Uppsala. 

Som medlem i Litteraterna kan man lägga ner så mycket tid som man känner för. Alla evenemang är frivilliga men för de som vill finns det alltid möjlighet att engagera sig mer och hjälpa till att organisera evenemang.

Nästan alla av Litteraternas evenemang är öppna för alla, oavsett om man är medlem eller inte. Genom att bli medlem får man dock vissa förmåner, som billigare biljetter och månatligt nyhetsbrev. 

– Blir man medlem har man också möjlighet att engagera sig! Man kan söka till att gå med i styrelsen, där man både kan påverka föreningen men också knyta nya kontakter till andra föreningar och studenter. Litteraterna är en bra startpunkt för de studenter som vill engagera sig i studentlivet men som vill testa på lite lätt i en trygg miljö utan några som helst förkunskaper, skriver Olivia Norling.

Litteraternas inspark hösten 2024 pågår i två veckor med start den 2 september. Under insparken anordnas en stor blandning av aktiviteter, allt från pubrundor, sittningar, grillkvällar, tävlingar, poängjakt och mycket mer.

– Insparken är en väldigt bra möjlighet för alla studenter att börja skapa kontakter, träffa kompisar och den kommer att bli starten till ett fantastiskt studentliv. Alla är välkomna men insparken riktar sig främst till nya studenter vid institutionen för litteratur och retorik. 

 


Sjuksköterskornas studentförening

Sjuksköterskornas studentförening finns för att skapa en samhörighet och skapa en mer givande studietid för samtliga medlemmar. SSiU finns för studenterna för att se till att studietiden är något man ser tillbaka på som något fantastiskt roligt och för att göra alla medlemmars röster hörda.

Hur mycket tid behöver man lägga ner om man är medlem i föreningen?
– Det finns inga måsten utan tid läggs utifrån ambition. Det finns möjligheter att sitta i styrelsen, utskott eller endast vara medlem för att ta del av föreningens förmåner! Sen är det olika beroende på vilken post man väljer att ta sig an, men tar man en post så innebär det att man behöver närvara på möten, skriver Kelly Nguyen Le, ordförande i SSiU. 

Föreningen riktar sig till studenter som läser till sjuksköterska eller röntgensjuksköterska vid Uppsala universitet. Som medlem kan man ta del av pluggfikor, sittningar och andra aktiviteter som arrangeras av föreningen. Man har dessutom möjligheter till att utöka sitt kontaktnät och möjlighet att påverka utbildningen. 

Insparken 2024 pågår under terminsstart och bjuder på en mängd olika aktiviteter. 
– Vi finns här för att stötta, hjälpa och förbättra livet som student. Inga frågor är dumma och alla är välkomna att höra av sig vid minsta lilla fråga, oro eller tanke!, skriver Kelly Nguyen Le.

 

Humuus

Humuus är en kårförening under Uppsala studentkår som är till för studenter som pluggar på humanioraprogrammet. Humanioraprogrammet är ett kandidatprogram där man väljer ett huvudämne redan efter första terminen och då splittras från sin klass. Så väldigt få kurser läses tillsammans med andra på sitt program. Så Humuus startades för att skapa en bättre gemenskap i programmet. Föreningen består av en styrelse som planerar aktiviteter för medlemmarna. Allt från inspark, bokcirkel, fika, föreläsningar och sittningar. 

– Våra karaoke-kvällar har blivit väldigt uppskattade, som vi har varje onsdag på V-dalas nation. Våra pluggträffar med efterföljande AW är också den bästa kombinationen av studiesociala och studiebevarande aktiviteter, säger Jocelyn Sepp, ordförande för Humuus. 

Varför ska man vara med i Humuus?
– För att hitta gemenskapen i programmet! Men också för att det är väldigt kul och vi hittar på mycket aktiviteter, ofta sådant man kanske inte gör med sitt kompisgäng och det är kul att få hitta på saker tillsammans med många andra, säger Jocelyn Sepp. 

Som medlem i föreningen bestämmer man själv hur mycket tid man ska lägga ner. Man kan välja att komma på enstaka aktiviteter eller alla. För den som vill göra mer finns det möjlighet att gå med i styrelsen för längre uppdrag eller att vara med och anordna en sittning. 

– Att engagera sig i föreningen är vägen in i studentengagemang i stort och en naturlig väg om man vill engagera sig i Uppsala studentkår. Både Humuus som förening men också kåren är väldigt öppna för att många fler ska engagera sig. 

Även Humuus har en inspark till höstterminen 2024, som börjar 2 september och pågår i tre veckor. Insparken riktar sig till de som börjar plugga på humaniora-programmet. Under veckorna anordnas tre officiella aktiviteter i veckan och utöver det även en del inofficiella aktiviteter som är mindre uppstyrda där man hänger på nationerna en hel del. Några av aktiviteterna kommer att vara kubbturnering, pubrunda, grillmiddag och cykelsittning. 

– Vi försöker blanda aktiviteterna och även tänka på att det inte ska behöva kosta så mycket pengar för de som är med. Det är helt gratis att vara med, men på aktiviteter som t.ex. pubrunda bestämmer man ju lite själv vad det ska kosta. 

På alla aktiviteter finns minst en nykterfadder och en trygghetsfadder, som håller lite extra koll och som man kan vända sig till vid behov. 

– Det är superkul att engagera sig och man kan göra det på sin nivå! Vill man göra jättemycket så finns stora möjligheter till det men vill man bara haka på ibland så kan man det också. Sen finns det så många olika föreningar, så gå med i fler, säger Jocelyn Sepp.


 
Mer om inspark i Uppsala

Som ny student erbjuder studentföreningar och inspark en möjlighet att lära känna dem som du pluggar med, skaffa vänner och delta på roliga aktiviteter. Många minns sin första tid som universitetsstudent som tiden då de lärde känna livslånga vänner. 
Du som är ny student kallas för “recce” (uttalas resse). Uttrycket kommer från det latinska recentior, som betyder ny student.

Under insparken finns en ledningsgrupp som styr aktiviteterna och bär ansvaret för insparken. Dessa har många namn, men kallas ofta för kaptener, generaler och/eller faddrar och har lite olika ansvarsområden. Inom vissa program bär dessa ovve, en sorts overall bärs på nedre delen av kroppen, med armarna knutna runt midjan. Du lär dig snabbt vilken färg din förening har på sina ovvar! Under insparken informerad du om vem eller vilken grupp du kan vända dig till pm du har frågor, men i regel kan du räkna med att få hjälp av vem som helst som bär ovve i din förenings färg. 

Mottagningarna är en lång tradition, som även länge kallats “nollning” och innehållit förnedrande eller grymma inslag för de nya studenterna. Numera kallar man det inspark, välkomstmottagning eller reccemottagning och det är tvärtom ett evenemang som ska vara händelserikt, roligt och där man kan lära känna andra studenter. 

Under inspark måste föreningen vid varje aktivitet där alkohol är tillåtet ha en nykterfadder eller trygghetsfadder, som kan hålla extra koll och vara ett extra stöd för reccarna. Dessa brukar bära reflexväst så att man tydligt ser vilka som har rollen för dagen. 

Skulle det hända något där du känner dig otrygg, diskriminerad eller kränkt under din inspark kan du alltid kontakta någon av dessa, en fadder, general eller annan ledare på din inspark. Om du inte känner dig trygg att göra det kan du kontakta din sektion eller kår.


Annons

Annons

Läs mer

2024-09-12 09:06
KONSUMENTKOLLEN. Ergos konsumentupplysande kolumn är tillbaka för hösten och idag svarar Konsument Uppsala på frågor…
2024-08-26 09:46
Kära student! Kära recentior! Som nybliven student och ny i Uppsala kan det vara svårt att veta var man ska börja i…
2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…