Annons
Annons
Uppsala
Höstens hållpunkter - Ergo hjälper dig att hålla koll i evenemangsdjungeln.
Foto: Pixabay

Vad händer i höst?


Höstterminen är i full gång och Uppsala bjuder på en mängd evenemang och aktiviteter att delta i. Låt er inte skrämmas av höstmörkret! Ergo tipsar om ett brett urval av aktiviteter som vi ser fram emot i höst!


Låt oss vara lite kulturella!

Hösten bjuder på en mängd roliga och intressanta kulturevenemang. Det är svårt att sålla i informationsflödet, men här kommer ett helt gäng tips!

Art Night på Uppsala konstmuseum 

Torsdagar till och med 28 november bjuder Uppsala konstmuseum in till Art Night,17.00-20.00. Baren är öppen till 21.00. Man kan ta del av öppna visningar, kreativt skapande, musik och bar. Det bjuds på olika program med framträdanden varje vecka, konserter, panelsamtal, poesiläsning och show. Fri entré. 

Uppsala international food festival 2024

Än hinner du svänga förbi Vaksala torg för att besöka årets internationella matfestival. Matfestivalen har pågått under veckan sedan den 12 september och avslutas i helgen, den 22 september. Välj mellan smakupplevelser från upp mot 40 olika matstånd och deltagare från hela 23 länder. Passa på!

Höstmarknad på Wiks slott

Inled fin-hösten med att besöka en höstmarknad i naturskön miljö! Ta bussen ut i Uplandsskogarna och hoppa av vid det fantastiskt vackra slottet. Marknaden pågår mellan 11 och 16 där du kan ta del av utställare med hantverk, närodlade grödor och delikatesser. Passa också på att gå en guidad tur i en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar, eller promenera runt slottsområdet. 

Välgörenhetskonsert för världens barn

Uppsalas nations-och studentkörer bjuder in till en välgörenhetskonsert i Uppsala domkyrka den 11 oktober 19.00. Passa på att njuta av fantastisk körsång! Konserten har fri entre, men kollekten går oavkortat till världens barn.

Ergo firar 100 år

I år fyller tidningen Ergo 100 år, och det ska firas! Under veckan 14-19 oktober kan du ta del av programpunkter och en historisk tillbakablick genom hundra år av studenttidning. Veckan avslutas stort med en bal. Håll utkik, mer info kommer snart!

Museidagen i Uppsala

Den 10 november är det museidagen i Uppsala, och stadens museer öppnar sina dörrar med fri entré och bjuder in till speciella visningar och program. Årets tema är jord. På Gustavianum kan du varje timme mellan 11 och 17 haka på en guidad tur i de två  arkeologiska utställningarna Vikingatidens gryning och Medel-havet och Nildalen. Mer information och fullständigt program har utlovats längre fram, så håll utkik på Uppsalasmuseer.se.

Julmarknad i botaniska trädgården

Missa inte årets julmarknad i Botan! 22-24 november hålls den klassiska julmarknaden med utställare. Ta en paus i plugget och hitta ut till botaniska för att promenera runt bland stånden, fynda julklappar eller unna dig något varmt att dricka. 

Östgöta nations storspex

Under hösten har vi det årliga ÖG-spexet att se fram emot! ÖG:s spex är enligt dem själva ett av Uppsalas äldsta och mest äkta spex, då de kör spexet på rim och handlingen utgår från en historisk händelse. Vad årets spex handlar om har ännu inte avslöjats, men i år har de en extra stor produktion med ca 60 medverkande. Spexet visas under fem föreställngar med start den 28 november. Så håll utkik efter nyheter!

Julstämning med nötknäpparen 

Kom i julstämning med Uppsala universitets egen symfoniorkester Kungliga kapellet den 15 december. I år har de fokus på Tjajkovskijs julbalett Nötknäpparen. Universitetsaulan 15.00-ca. 16.20. Hela akt 1 framförs samt valda danser ur akt 2. Fri entré, men biljett krävs. Biljetter via Billetto.se. Biljettsläpp 15/11. 

Swinging christmas

Får du inte nog av julmusik? Uppsala University Jazz Orchestra bjuder på traditionsenlig julkonsert i universitetsaulan den 18 december, 19-20.15. I år har de stjärnsaxofonisten Fredrik Lindborg som gäst samt med orkesterns nye konstnärlige ledare Erik Tengholm. Fri entré, men biljett krävs. Biljetter via Billetto.se Biljettsläpp 18/11.


Kom ihåg att må bra!

För många som pluggar är fokuset inställt på att klara sina studier, samtidigt som många också vill engagera sig i studentlivet. Men kom ihåg att också njuta under tiden, rör på kroppen ibland för att må bra och låt dig själv också vila emellanåt. 

Studenthälsan och Mental Health Week 

7-11 oktober arrangerar studenthälsan en temavecka för att uppmärksamma mental hälsa. Under veckan bjuder de in till en mängd föreläsningar, workshops, aktiviteter och träning. Information om programmet kommer snart, så håll utkik! Du kan även kontakta studenthälsan om du vill ha råd och stöd. Förutom evenemangen under temaveckan har studenthälsan även många bra föreläsningar, seminarier och evenemang under hösten att ta del av. Se kalendarium på studenthälsans webbplats. ‘

Studentidrott hela hösten

Det kan vara både skönt och roligt att ta en paus i plugget för lite fysisk aktivitet. Som student i Uppsala har du tillgång till ett brett utbud av träning, sport och idrott. På campus 1477 kan man bli studentidrottsmedlem gratis och ta del av utbudet. Kanske är det i höst du tar chansen att prova på golf, orientering eller springa ditt första marathon? Även många av nationerna har veckoliga sportaktiviteter såsom löpning, yoga, innebandy, volleyboll och mycket mer som är öppna för alla. Under fliken Sport på Nationsguiden.se kan du se aktuella aktiviteter och tider. 

Pilgrimsvandring med universitetskyrkan 

Följ med universitetskyrkan på Pilgrimsvandring! Den 23 november och 21 september går vandringen en bit längs Ingegerdsleden. Samling Uppsala C 9.00, sedan buss nr 101 09.15 till Alsike kyrka. Vandringen blir totalt ca 11 km, buss hem från Sunnersta vid 16-17 tiden. En perfekt paus från studierna där du får upptäcka ett stycke svensk historia, lära känna nya människor och ANDAS lite. Vandringen utgår från pilgrimens sju nyckelord Frihet, Enkelhet, Tystnad, Bekymmerslöshet, Långsamhet, Andlighet och Delande. Kostnadsfritt. Mer information på uppsala.universitetskyrkan.se och anmälan via info@studentprast.uu.se. 

Uppsala Light Run 

Uppsala Light Run. 5km lopp av Allt löjus på Uppsala och Studetidrott Campus 1477. En kombination av löpning och upplevelse. Banan går  förbi de 12 ljuskonstverk som i år utgör den populära ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala.

Uppsala Marathon

Är hösten 2024 hösten du springer ditt första, eller femte, maraton? Studenter har 50% rabatt på fullängdsdistansen 42,2 km, så passa på! Den 26 oktober hålls Uppsalas egna marathon och halvmarathon i en envarvsbana genom hela Uppsala. Banan slingrar sig genom miljöer som vikingagravarna i Gamla Uppsala, passerar nordens största domkyrka och har start och mål vid Uppsala slott. 


Lär dig något!

Ja, visst, du som pluggar pumpar sannerligen in ny information i hjärnan hela tiden. Men det finns mycket att lära även utanför ditt kunskapsområde. Passa på att ta del av kunskap som kanske kan bidra till personlig utveckling eller intressant kunskap om ett nytt ämne.

UppTalk Föreläsningsserie

Populärvetenskaplig samtalsserie från Uppsala universitet. På Zoom tisdagar, udda veckor 12.00. Ta del av intressanta samtal med forskare som berättar om aktuella, samhällsrelevanta och spännande ämnen, där du som publik har möjlighet att ställa frågor direkt till våra forskare.

Föreläsningsserie 13x13

Föreläsningsserie från Uppsala universitet, 13x13: 13 forskare, 13 föreläsningar om forskning i fysikens framkant för allmänheten. Humanistiska teatern, Engelska parken. 18.30-19.30. Onsdagar med start 4/9, sista tillfället 27/11. Träffa experterna från Uppsala universitet som, i tretton föreläsningar speciellt riktade till icke-experter, berättar om sin forskning i naturvetenskapens framkant.

Föreläsning “Ny som student”

Studenthälsan Uppsala universitet bjuder 25 september in till en föreläsning med tips och råd till nya studenter, både i studierna och livet som student. 16.15-17.00 zoom. 

Workshop “Våga Tala” 

Studenthälsan och Språkverkstaden arrangerer den 8 oktober en workshop om talängslan. 17.30-19.30 Segerstedshuset, Rum Tuvstarren. Arrangeras av Studenthälsan och Språkverkstaden. Föreläsning ges på engelska om vad som händer i kroppen och hjärnan när talängslan slår till och om strategier för att hantera talsituationen. Möjlighet att träna på att tala engelska i en stöttande miljö. 

Seminarium om AI och musik 

Tematiskt seminarium: AI och musik 8 oktober 13.15-15.00. Engelska parken, Sal 2-0047. Temaseminarium med korta presentationer.

Nobel 60 minuter

Populärvetenskapliga presentationer av årets nobelpris med möjlighet att ställa frågor till panelen bestående av rektor Anders Hagfeldt och forskare från Uppsala universitet. 16 oktober 19-20 Sal IX. Fri entré.

Kurs i att prata inför publik

Helgkurs 18-19 oktober “Prata inför publik - hantera din talängslan” 18 oktober 16.30-19 och 19 oktober 9-15. Anmälan och mer information i studenthälsans reception i Uppsala någon gång mellan 12 september och 8 oktober. 


Symposium “Den farliga sjukvården” 

Hur mår medicinkritiken 50 år efter Medical Nemesis? Program den 7 november 13.00–21.00. Grönwallsalen, Universitetshuset. Den 7:e november står Centrum för medicinsk humaniora tillsammans med SFAM Uppsala värd för ett öppet symposium där medicinkritiken får ta plats och sätts i sammanhang i dagens medicinska och samhälleliga kontext.


Var lite social!

Ingen är en ö, som man säger. Vi människor är flockdjur och det gäller även studenter. Studietiden kan vara tuff och många gånger är det sociala kittet en pick-me-up, en fallskärm eller en varm famn. Här är några tips på grejer att kolla in i höst!

Studentföreningar

Sorry, men vi kan bara inte sluta tipsa om studentföreningar! Vare sig det gäller din programförening eller en helt annan föreningsgrupp kopplad till kår eller nation, som träffas och spelar musik, skapar eller äter kräm (?) så är en studentförening en fantastisk möjlighet att lära känna nya människor och goda vänner. 

Nationspub

“Ingen har någonsin ångrat en kväll på nation”... som man brukar säga! Oavsett dag så kommer någon av alla nationernas pubar garanterat hålla öppet, för en öl, tilltugg och gött häng! Se aktuella tider för respektive Nations pub på nationsguiden.se.

Nationsklubb

Bästa utekvällarna i Uppsala äger rum på nation! Som vanligt är det nationsguiden.se som gäller för uppdaterad info, men här kommer några pekpinnar. Tisdagar går man till Snerikes, onsdagar till Norrlands. Onsdagar jämna veckor kan du yla kareoke på V-dalas Puben. Torsdagar vevar du knytnäven i luften på Stocken. På fredagar kilar du över till Värmlands eller dyker ner i Östgöta nations Ravecave. Håll också utkik efter Kalmar nations återkommande favorit Kollektivets Indie, med demokratiskt dansgolv och där stök, svett och dansdansdans utlovas. 

Uppsalalingo

Vill du lära dig ett nytt språk, samtidigt som du lär känna nya kompisar? På måndagar 18-20 kan du besöka Gotlands nation för att hänga, fika och snacka!

Crochet Club

Gillar du att sticka, virka eller brodera? På lördagar 12-15 kan du ta med ditt handarbete till Smålands nation för att fika och hänga med andra som har samma intresse. Öppet för alla, oavsett om man är nybörjare eller proffs. 

Nationscafé

Oavsett vilken veckodag det är så kan du hitta något av nations cafeérna öppet. Njut av en lite billigare fika eller lätt lunch i sällskap av vänner eller kursboken. 

Vetenskapsfestivalen SciFest 

SLU och Uppsala universitet arrangerar den 12 oktober Scifest på Fyrishov, Multihallarna 9-16. Brett utbud av spännande och lärorika experiment, föredrag och prova-på aktiviteter. 

Climate action workshop 

Träffa andra som är intresserade av att göra skillnad för klimatet på detta hållbarhetsforum den 25 september 15-17 i Segerstedshuset. Du får även möjlighet att bekanta dig med Klimatguiden ett verktyg som bidrar till att driva förändring inom vårt universitet. 

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-09-12 09:06
KONSUMENTKOLLEN. Ergos konsumentupplysande kolumn är tillbaka för hösten och idag svarar Konsument Uppsala på frågor…
2024-08-26 09:46
Kära student! Kära recentior! Som nybliven student och ny i Uppsala kan det vara svårt att veta var man ska börja i…
2024-08-21 11:40
Som ny student kanske man har hört talas om studentföreningar och mottagnings- eller insparksperioden. Men vad är en…