Annons
Annons

Bensinupproret 2.0 är det finaste vår demokrati har


För några veckor sedan ansökte jag om medlemskap i Facebook-gruppen Bensinupproret 2.0. Inte för att jag är särskilt mån om låga bensinpriser. Jag har inte ens körkort. Med risk för att låta oerhört elitistisk gick jag med i ren nyfikenhet, som ett sorts socialt experiment. Man har ju hört om sådana här grupper förr. Facebookgrupper där ”den tysta majoriteten” samlas för att diskutera sina hjärtefrågor. ”Det här blir nog intressant” tänkte jag i min enfald.

Under några veckor satt jag på min höga miljömedvetna återvunna häst och skrattade förnöjsamt åt hur klimatförnekaren Lisa-Stina eller motorcykelknutten Ola Bert (fiktiva personer) ondgjorde sig över att de inte kan åka och hälsa på sina släktingar för att bensinen är för dyr. Eller alla självutnämnda nationalekonomer och sanningssägare som förklarar att bensinskatten bara är en konspiration hopkokad av politiker för att fylla deras egna fickor. För klimatkrisen är en myt för Grönlands isar växer faktiskt

Avbrott för kort fakta om Grönlands glaciärer: Ja, den största glaciären växer och har gjort det de senaste åren. Detta för att det har varit ett stort inflöde av kallt vatten på sistone, som en del av en naturlig cykel där inflödet varierar mellan kallt och varmt vatten ungefär var tjugonde år eller så. Tyvärr kommer detta att vända och glaciären kommer börja smälta igen. Dessutom: resten av glaciärerna smälter som ett resultat av höjd medeltemperatur på jorden (Källa: NASA).

Som ni förstår fanns det en del material för mig som elitist att skratta åt. Pöbeln är rolig helt enkelt. Men någonstans där började jag ändå tänka. Finns det inte något vackert i det här också? Och när jag tänkte på det, fann jag en helt annan slutsats än den mina förutfattade meningar förväntade sig att jag skulle landa i. Bensinupproret 2.0 är tamejtusan det finaste vår demokrati har.

Okej, Bensinupproret 2.0 som grupp är inte det finaste vår demokrati har. Men som koncept, som skeende, är det nog det. Sociala medier är den bästa demokratiskaparen sen den allmänna rösträtten, och i bensinupproret 2.0 skapas demokrati.

Människor kan mötas, från olika bakgrund med olika ideologier möts de och går samman för en gemensam sak. På ett virtuellt torg kan de dela sina åsikter och utbyta kunskap och erfarenheter. Sociala medier har på ett sätt gett makten till folket mer än någonsin tidigare. De som ska vara folket i folkstyret men som sällan haft en röst kan på sociala medier prata själva, tillsammans. Om man kan säga att demokratin har en kärna, lyser den som allra starkast igenom här.

En mardröm för en elitist som mig, men så satans vackert.


Annons

Annons

Läs mer

2020-06-17 17:22
"What was just becoming thinkable at the turn of the century – a doctor to whom the oath is nothing but a convenient lie…
2020-06-01 11:39
Jag såg en dokumentär på SVT igår, om IB-affären, där en av de som intervjuades var Jan Guillou. Han berättade om sitt…
2020-05-15 12:07
Vi visste att det skulle kunna komma till detta, men trodde nog inte på allvar att det skulle gå så långt…