Uppsala
Nils Czernich slår på trumman för vår vackra studentstad.
Foto: Press/Uppsala Marknadsföring

Hymn till Uppsala


Ergos krönikör Nils Czernich reflekterar över kontrasterna mellan det nya och det gamla, i denna hyllning till studentstaden Uppsala.

Nu inför kursstart känns det passande att slå på trumman för vår vackra studentstad.

Uppsala är kontrastens stad. Urgammal men ändå modernt framåtdrivande. Traditionellt konservativ men ändå progressivt inriktad. Eftertänksam och försiktig men ändå rasande innovativ. Så skulle man kunna beskriva vår studentstad. Visste ni förresten att Uppsala fram till 1300-talet hette Östra Aros? Låt oss dyka ner i lite mer kulturell kuriosa. Det kanske kommer som en nyhet att Sveriges landsfader Gustav Vasa ligger begraven i Domkyrkan, att Karin Boye (“Ja visst gör det ont när knoppar brister…”) bodde på Övre Slotts, att den världsberömda franska filosofen Foucault lade fram sin avhandling vid Uppsala Universitet men blev underkänd, att Ingmar Bergman spelade in några av sina absoluta mästerverk här, att H.M Konungen som student bodde på Luthagsesplanaden, eller att Uppsala Universitet är Nordens äldsta lärosäte för högre utbildning och har flest nobelpris i Sverige?  Det är en välrenommerad stad, vår studentstad.

Uppsala erbjuder stimulans av alla sorter. För den som gillar att svänga på höfterna under glimmrande kristallkronor står klubbdörrarna öppna nästan varje dag, varje vecka. Jag lär knappast vara ensam om att kunna rabbla upp festdagarna i sömnen; tisdag Snerikes, onsdag Norrlands, torsdag Stockolms, fredag Värmlands och ÖG. På lördagar är det nästan alltid öppet släpp på någon av de 13 nationerna. Och håll ögonen och öronen öppna för Kalmars indie och techno-klubb. För den som lockas av flanerandet och stoltserandet i formell dräkt kan rekommenderas alla tjusiga sittningar (“gasque” eller “bal”). Ofta hålls dessa sittningar i nationernas egna pampiga salar men från tid till tid även i rikssalen på Uppsala slott. Festligheter på slottet är ett ständigt tema i Uppsala. Några välkända, årliga sammanträden på slottet är den anrika Gustav Adolfs Akademiens högtidssamanträde den 6 november (det famösa datum då Gustav Adolf sköts till döds vid slaget i Lützen år 1632), den traditionsenliga lunchen som efterföljer nobelprisföreläsningarna den 13 december och Allmänna Sångens valborsgsbal. Om du någon gång har möjlighet att knipa en plats i ett av Sveriges mest traditionstyngda offentliga rum, slå till!

Bilden av Uppsala vore knappast fullständig utan att nämna alla dess anrika caféer och konditorier. Güntherska Hovkonditori & Schweizeri grundades anno 1887 och drivs än idag av samma familj (familjen Landing). Här serveras kanske stans godaste bakverk och surdegsbröd, men även den Napolitanska pizzan är gudomlig! I korsningen mellan Sysslomansgatan och St.Olofsgatan finns ytterligare ett fantastiskt ställe. Ofavandahls Hovkonditori profilerar sig framförallt på sin vackra interiör och klassiska anda. Att kliva in här är som att kliva in i 1800-talet. Perfekt ställe för att stifta bekantskap med Tolstoj, Lagerlöf, Kafka eller någon annan tidlös författare. Längs med svartbäcksgatan kan man hitta de legendariska (och bokstavligen gigantiska) kanelbullarna som serveras på Cafe Linne Hörnan och på Stora Torget kan man fly undan stadsvimlet genom att slinka in på Kafferummet Storken. För lite mer modern och trendig känsla finns UNO eller Arrenius.

Patinerade städer blir väl sällan så eleganta som på hösten. Trädkronornas metamorfos skänker oss ett täcke av röd kastanj och guld, patinerade fasader vilar lugnt i eftermiddagssolen och en kall bris ilar då och då genom luften. Att under denna årstid strosa runt i Engelska parken eller Botaniska trädgården - händerna djupt nere i fickan - framkallar ett slags ro och behag bara få tidpunkter kan ge. När vädret slår över till rugg och regn finns det alltid möjlighet att botanisera bland häftiga antikföremål och konsnärliga mästerverk på Gustavianum (gratis inträde för studenter) och när ditt inre skriker efter sprudlande färg och form kan en visit till Bror Hjorths museum i Kåbo lindra längtan. För den kulturtörstige kan även påminnas om lördagsjazzen på Katalin, filmvisning på Fyrisbiografen, antikvariat Thomas Andersson och Röda rummet, fantastiska uppsättningar på Uppsala Stadsteater, Reginateatern på Trädgårdsgatan och avantgardistisk konst på Köttinspektionen.

Som Uppsalastudent är man lyckligt lottad. Vi skäms bort av pampiga nationshus och hårt arbetande studenter som gör det till sitt dagliga bröd att skänka andra studenter glädje. Utanför studentbubblan finns en anrik och innovativ stad som med sin kulturella  tyngd alltid har något att bjuda på. Som Uppsalastudent går man i giganternas fotspår och känner historiens vingslag.
 


Annons

Annons

Läs mer

2024-10-30 15:32
En anonym filosofistudent delar med sig av tankar kring att fly, fäkta eller ignorera i dagens krönika. Vilken taktik…
2024-10-18 10:48
Vad är akademisk storhet och hur når du dit? Ergos kåsör Eric Axner-Norrman leder oss närmre detta i dagens kåseri.
2024-10-15 09:55
Tidningen Ergos egen journalist Emma Tapper gratulerar på 100-årsdagen genom att se tillbaka över det gångna seklet.