Är det hälsosamt att vara nyttig?


”Men sånt där äter väl inte du, du pluggar ju till dietist ” Det är fredagskväll och vi står ett gäng i ett korridorskök på Rackarberget. Inte helt förvånad över kommentaren tar jag de sista chipsen ur skålen och stoppar in i munnen. nbsp;Faktum är att det inte är helt ovanligt att man som dietiststudent får höra att man inte ”kan” eller borde äta vissa saker. Många blir förvånade när de inser att man inte äter nyttigt hela tiden, trots att man pluggar till dietist. Men vad innebär det egentligen att äta nyttigt? Borde jag ha undvikit de där chipsen?
Lustigt nog så är det ofta när jag umgås med mina klasskompisar i dietistklassen som jag äter mest ”onyttigt”. Vi ser helt enkelt till att unna oss det vi tycker om, oavsett sockerhalt, fettkvalitet, GI-värde, antal E-nummer och mängden vitaminer. Helt enkelt bara för att det är gott Kanske har vi insett det nyttiga i att ibland vara onyttig…

Det finns en hel del program på tv som går ut på att folk ska bli smala. Man får följa deltagarnas kamp med strikta dieter och hård träning. Tittarnas intresse blir större i takt med att deltagarna blir mindre. De lyckas ofta bra och de flesta går ner i vikt, men jag kan ändå inte låta bli att fundera över hur det kommer gå för deltagarna när programmet är slut och de förväntas klara av att behålla viktminskningen helt på egen hand. Under programmets gång får de lära sig vilka livsmedel som är nyttiga och vilka som inte är det och att man måste undvika sötsaker, bullar och glass. Detta tror jag tyvärr ger motsatt effekt. Det är lite som att säga till någon om och om igen att man inte ska tänka på ett rosa moln. Det enda man till slut kommer att tänka på är just rosa moln Om man helt går in för att aldrig mer äta godis, så kommer man till slut vara så sugen på godis att man inte kan sluta äta det när man väl har börjat.
Att hävda att ett speciellt livsmedel är nyttigt är lite som att påstå att det är roligt att simma. Visst tycker många att det är roligt att simma, men långt ifrån alla. Vissa kanske älskar att simma, andra har inte tillgång till badvatten, någon kanske inte har haft råd att gå i simskola. Det är helt enkelt väldigt individuellt, och detsamma gäller mat. Om man vill leva ett sunt liv och trivas med sin kropp resten av livet tror jag inte att man ska följa de senaste dieterna som enligt tidningarna ska göra underverk. Att det kommer nya dieter varje vecka borde väl ändå betyda att de inte fungerar särskilt bra…? Ett TV-program om människor som sakta med säkert kommer in i nya, sunda och stabila vanor skulle inte få många tittare. Det skulle helt enkelt bli för tråkigt att se deltagare sakta men säkert gå ner i vikt utan att följa någon ny exotisk diet eller snabb viktminskningsmetod där man äter på ett strikt kontrollerat sätt.

Vad man mår bra av är individuellt och det går inte att säga att ett speciellt livsmedel eller en speciell kost passar alla. Personligen mår jag bra av att äta varierat, inte utesluta för mycket, välja det jag tycker är gott och äta det jag är sugen på. Jag tycker nog inte att jag var speciellt onyttig som åt de där chipsen i köket på Rackarberget häromveckan. Tvärtom så kanske man till och med kan säga att det var nyttigt, eftersom jag åt det jag kände för istället för att vara stenhård mot mig själv och kämpa med att stå emot suget. Vem vet, det sistnämnda kanske i alla fall hade lett till att en sväng förbi Johannesgrillen på vägen hem hade blivit oundviklig ...

nbsp;


Annons

Annons

Elina Nilsson läser sista terminen på dietistprogrammet i Uppsala. På filibabba.blogg.se skriver hon om matglädje och en hälsosam livsstil.

Läs mer

2024-10-30 15:32
En anonym filosofistudent delar med sig av tankar kring att fly, fäkta eller ignorera i dagens krönika. Vilken taktik…
2024-10-18 10:48
Vad är akademisk storhet och hur når du dit? Ergos kåsör Eric Axner-Norrman leder oss närmre detta i dagens kåseri.
2024-10-15 09:55
Tidningen Ergos egen journalist Emma Tapper gratulerar på 100-årsdagen genom att se tillbaka över det gångna seklet.