Rädsla för hot tystar genusforskare
Texten har uppdaterats sedan det visat sig att SVT-inslaget innehöll felaktigheter.
Det var SVT som igår, söndag, rapporterade att många genusforskare behöver utstå väldigt grova hot och att det lett till att flera av dem inte längre vill uttala sig offentligt. Vid Göteborgs universitet valde man att plocka ner skyltar som indikerade var det nationella sekretariatet för genusforskning ligger sedan en bombattrapp hängdes upp på dörren till lokalerna i december 2018 (bomben var dock inte skarp visade det sig).
Även vid centrum för genusvetenskap i Uppsala har har hot förekommit regelbundet.
– Allt ifrån hot om att skjuta våra föreläsare när vi har offentliga föreläsningar, till att det kan komma in någon som är irriterad eller arg över det vi forskar om och då vara fysiskt hotfull mot den forskaren, eller att det kommer telefonsamtal och e-post som är hotfulla eller obehagliga, säger Annelie Häyrén, genusforskare vid Uppsala universitet, till SVT.
Kritik mot genusvetenskap har funnits länge, men de senaste åren har den ändrat skepnad, menar Jenny Gunnarsson Payne, etnolog vid Södertörns högskola, i inslaget.
– Vi ser att kritiken är mycket mer generaliserande och hätskare. Det kan bero på att frågor som handlar om makt och ojämlikhet kan anses vara kontroversiellt, men även att det faktiskt bedrivits en aktiv kampanj, bland annat från konservativa grupper, mot genusvetenskapen, säger hon.