Annons
Annons
Bild prov
UHR borde ha haft tid på sig att fixa fler tentavakter och lokaler menar partierna som är kritiska till att högskoleprovet ställs in.
Foto: UHR/Alexander Florencio

Ifrågasätter inställt högskoleprov


I början av augusti beslutade Universitets- och högskolerådet (UHR) att ställa in höstens högskoleprov på grund av risken för smittspridning. Beslutet har väckt kritik och flera partier vill nu försöka få regeringen att ändra beslutet, rapporterar Ekot. Det är Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som tycker att man visst bör kunna genomföra provet i höst. Även Centerpartiet är inne på samma linje. UHRs generaldirektör har kallats till utbildningsutskottet för att förklara varför man valde att ställa in provet.

Enligt Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, är det inte troligt att regeringen ändrar beslutet.
– Nu har ansvarig myndighet UHR ställt in provet, och man gör det av smittskyddsskäl, att man inte kan garantera människors liv och hälsa, att kunna genomföra provet i höst. Och då får jag ju utgå från att de har gjort allt de har kunnat, säger Matilda Ernkrans till Ekot.

 


Annons

Annons

Läs mer

2020-09-18 13:50
Turerna har varit många under hösten angående högskoleprovet. Så pass många att Universitets- och högskolerådets, UHR:s…
2020-09-18 11:25
För att öka kunskapen om hur covid-19 sprids har man undersökt förekomsten bland anställda och studenter vid Umeå…
2020-09-17 15:37
Om ett högskoleprov blir av i höst kan först-till-kvarnprincipen komma att tillämpas, rapporterar Ekot. Detta enligt ett…