Annons
Annons
Skrivande hand
69 procent av de universitets- och högskolelärare som svarade i undersökningen bedömer att deras studenters skrivförmåga delvis inte eller inte alls motsvarar de krav som finns på utbildningen.
Foto: Pxhere

Ungas skrivförmåga håller inte måttet


Två undersökningar, som genomförts av Novus på uppdrag av Utbildningsradion, visar att ungas bristande skrivförmåga påverkar såväl deras vidarestudier som deras möjligheter att få jobb, rapporterar Dagens nyheter. Enligt undersökningen anser 46 procent av de universitets- och högskolelärare som svarat i studien att unga studenter är dåliga på att uttrycka sig skriftligt, och 69 procent bedömer att deras studenters skrivförmåga delvis inte eller inte alls motsvarar de krav som finns på utbildningen.

Petra Garberding, docent och lärare vid Södertörns högskola, säger till DN att hon och hennes kollegor tvingas underkänna studenter för att de inte kan formulera sig skriftligt på ett sätt som gör att läraren förstår vad de vill säga.
– I grundskolan och på gymnasiet kanske de har fått godkänt på texter som inte borde ha godkänts. Sedan kommer de till högskolan och får svårt att klara tentorna för att vi inte kan begripa vad de skriver. Det gör att en del av dem blir alldeles förtvivlade, säger hon.

Bland de chefer som svarat i undersökningen uppger 47 procent att de valt bort arbetssökande i ålder 18-25 år på grund av bristande skrivförmåga, trots att övriga krav för rekryteringen varit uppfyllda.


Annons

Annons

Resultaten från undersökningarna presenteras i UR:s dokumentär Skrivglappet som sänds med start 26 augusti klockan 22.30 i SVT1 och på UR Play.

Källa: Dagens nyheter

Läs mer

2020-09-18 13:50
Turerna har varit många under hösten angående högskoleprovet. Så pass många att Universitets- och högskolerådets, UHR:s…
2020-09-18 11:25
För att öka kunskapen om hur covid-19 sprids har man undersökt förekomsten bland anställda och studenter vid Umeå…
2020-09-17 15:37
Om ett högskoleprov blir av i höst kan först-till-kvarnprincipen komma att tillämpas, rapporterar Ekot. Detta enligt ett…