Annons
Lärarstudent
En anledning till det nya examensmålet är att många lärare tycker det är svårt att undervisa i sexualkunskap.
Foto: Per Enström/arkiv

Alla lärarstudenter ska undervisas i sexualkunskap


Regeringen kommer idag, torsdag, att fatta beslut om ett nytt examensmål för lärarutbildningen som gör det obligatoriskt för samtliga lärarstudenter att utbildas i sexualkunskap. Idag är undervisning i sexualkunskap endast obligatoriskt för lärarstudenter som ska undervisa årskurs 4-6.
– En av anledningarna till att vi påbörjade det här arbetet var att Skolinspektionens granskning visade att många lärare tyckte det var svårt att undervisa i detta, och att mer utbildning behövs. Det här är en stor förändring som regeringen nu fattar beslut om, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, till Svenska dagbladet.


Annons

Annons

Den senaste tiden har det i media och sociala medier publicerats flera artiklar och vittnesmål om hur unga, i synnerhet tjejer, pressas till hårdhänt sex och nätporren pekas ut som en bov i dramat.
– Det är fruktansvärt upprörande, jag reagerar med ilska. Jag är själv förälder och många med mig undrar hur det kunnat bli så här. Unga tjejer och killar ska inte få sin första sexualundervisning från porrindustrin, säger Matilda Ernkrans.

Universitet och högskolor kommer tillsammans med Skolverket att besluta om utformningen för undervisningen på lärarprogrammet och hur detta sedan ska implementeras i skolan. Ingen lärare kommer att kunna examineras utan kunskap i sexualundervisning.

Förändringen börjar gälla höstterminen 2021.

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…