Annons
Annons
Prov
Det gäller att hänga på lås till anmälningen om man ska ha en chans att få skriva högskoleprov i höst om det nya förslaget blir av.
Foto: UHR/Alexander Florencio

Högskoleprov för endast 1 250 i Uppsala


Om ett högskoleprov blir av i höst kan först-till-kvarnprincipen komma att tillämpas, rapporterar Ekot. Detta enligt ett förslag från Peter Honeth, regeringens nya samordnare för högskoleprovet.

För att minska risken för smittspridning ska man enligt förslaget låta ett begränsat antal få skriva provet, totalt 25 000 personer i Sverige. Varje lärosäte kommer att få ett tak på antal provskrivare – i Uppsala kommer 1 250 personer få chansen. För att få en plats gäller det att hinna anmäla sig i tid. När taket nåtts kommer möjligheten att anmäla sig att stängas ner. Det är bara de som inte har högskoleprovsresultat sedan tidigare som kommer att få chans att skriva provet.

Regeringen har tidigare ändrat i högskoleförordningen för att kunna låta enbart förstagångsskrivare få göra högskoleprovet. Då beräknades att runt 50 000 personer skulle vilja skriva provet. Med detta förslag begränsas alltså antalet provskrivare till hälften. Enligt förslaget väntas anmälan öppna 25 september. Huruvida förslaget blir verklighet kommer bli klart i dagarna.

 


Annons

Annons

Läs mer

2020-10-20 11:06
Efter de uppmärksammade covidutbrott bland studenter på läkarprogrammet och juristprogrammet i början av terminen har de…
2020-10-12 14:42
Expressen har avslöjat att flera studentbostäder i Skatteskrapan, även känd som Studentskrapan, i Stockholm har använts…
2020-10-12 14:07
En student vid Lunds universitet stängs av i en månad efter att ha mailbombat anställda på nationalekonomiska…