Annons
Annons
Bild högskoleprovet och Peter Honeth
Peter Honeth, nationell högskoleprovssamordnare, säger att man planerar för två högskoleprov i vår – det förutsätter dock att coronasituationen har lugnat sig.
Foto: Alexander Florencio UHR/ News Øresund – Johan Wessman

Kan bli två högskoleprov i vår


Regeringen gav tidigare i höst UHR i uppdrag att undersöka möjligheten att genomföra tre högskoleprov nästa år. Nu har UHR kommit fram till att det faktiskt kan bli möjligt. Tanken är att det ska bli två prov på våren och ett på hösten. Syftet med två tillfällen under våren är att sprida ut antalet skrivande och göra varje tillfälle mer smittsäkert. Runt 70 000 beräknas kunna skriva provet under våren. Som planen ser ut nu är det endast de som kommer kunna söka högskoleutbildning till hösten som får möjlighet att skriva – de som är yngre får vänta. En åldersgräns förutsätter dock ett regeringsbeslut.

Provtillfällena är satta till 13 mars och 8 maj. Om de verkligen kommer kunna bli av beror dock på hur coronasituationen utvecklar sig.
– Det är naturligtvis väldigt angeläget att kunna hålla högskoleprov i vår. Men allt är självklart beroende av hur coronasituationen utvecklar sig. Därför finns det ingen garanti för att provet verkligen kan ges. Men den bedömningen får naturligtvis göras i samråd med Folkhälsomyndigheten, säger Peter Honeth, nationell högskoleprovssamordnare till TT.

 


Annons

Annons

Läs mer

2020-11-24 14:38
50 nya fall av covid-19 bland Uppsala universitets studenter konstaterades under förra veckan rapporterar UU på Medarbet…
2020-11-16 17:16
En läkarstudent vid Umeå universitet stängs av efter att ha gått på en övning inom ramen för sin utbildning, trots att…
2020-11-16 11:56
Vill du knalla runt på campus i röd väst och se till att dina medstudenter håller avstånd? Nu söker UU fler…