Annons
Annons
University of Cambridge
Det kontroversiella förslaget, som alltså röstades ner, har kritiserats för att vara ett uttryck för "cancel culture".
Foto: Cmglee/Wikimedia commons

Cambridge röstar för att skydda yttrandefriheten


Ett förslag lades för en tid sedan fram vid University of Cambridge gällande en revision av lärosätets “freedom of speech policy” som innebar att studenter, anställda och besökande talare skulle behöva vara  “respectful of the views and identities of others.” Förslaget har väckt starka reaktioner hos akademiker som anser att den föreslagna formuleringen skulle kunna äventyra rätten att uttrycka kontroversiella åsikter om de inte anses tillräckligt respektfulla.

Men nu har Cambridges styrande organ, the Regent House, beslutat att anta ett förslag som istället innebär att studenter, anställda och besökande talare ska vara toleranta gentemot även de åsikter som inte stämmer överens med ens egna övertygelser, även om de är att betrakta som kontroversiella, så länge de inte bryter mot lagen. Det rapporterar BBC.

– Det är vår plikt att tolerera kollegor även när de säger sådant som vi anser vara dumt, när vi finner deras åsikter stötande ska vi påpeka det på ett artigt sätt. Vi ska inte springa till rektor och be honom censurera dem, säger framstående professor Ross Anderson, verksam vid universitetet, i en kommentar angående beslutet.


Annons

Annons

Läs mer

2021-01-22 09:51
I december kom ett rektorsbeslut om att strama åt universitetets vidtagna åtgärder med anledning av covid-19, vilket…
2021-01-19 13:42
Trots att betalningsfunktionen krånglade en del initialt vid anmälan till högskoleprovet lyckades till slut 58 917…
2021-01-15 15:08
Forskare i nationalekonomi vid Uppsala, Lunds och Köpenhamns universitet, samt Universitetet i Lausanne har i en studie…