Annons
Annons
Mälardalens högskola
Västerås – snart inte bara känt för ett kändistätt spahotell, utan också för ett universitet?
Foto: Wikipedia

Mälardalens högskola blir universitet


Uppsala universitet får en ny universitetskonkurrent framöver. År 2022 kommer Mälardalens högskola få universitetsstatus.

Mälardalens högskola, med campus både i Västerås och Eskilstunda, kommer att få universitetsstatus i januari 2022. Det meddelade Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning under en presskonferens på fredagen.

– Mälardalens högskola har en mycket framstående position bland landets högskolor. Att Mälardalens högskola blir ett universitet är ett positivt besked för regionen och den svenska forskningen, säger Matilda Ernkrans.

Mälardalens högskola är idag Sveriges största högskola och har runt 16 000 studenter. Högskolan ligger i en växande region och har redan en forskningsstruktur på plats, menar Matilda Ernkrans.

– Mälardalens högskola har en väldigt stark samverkan med näringsliv och offentlig sektor, samt ligger i en region med stark utvecklingskraft. Man har redan breda forskningsområden och det är också en högskola som redan drar till sig externa medel till forskning vilket är ett mått på kvalitet.

Mälardalens högskolas rektor, Paul Pettersson, säger att de är glada över att ha fått detta förtroende från regeringen.

– Vi kommer se till att vi har den kvalitet som krävs för att bli universitet 2022. Framförallt blir det en grund till att göra oss starkare forskningsmässigt.
 


Annons

Annons

Skillnad mellan universitet och högskola?


Ett universitet mer forskningsinriktat än en högskola. Den som läser vid ett universitet har möjlighet att fortsätta på forskarnivå, vilket alltid inte är möjligt på en högskola. Man kan alltså med större säkerhet doktorera vid ett universitet.
Det är regeringen som beslutar om vilken högskola som får bli universitet.

Mälardalens högskola har redan kommit långt när det gäller forskningsinriktning. Idag är det den högskola som har flest antal doktorander och utfärdar flest examenstillstånd på forskarnivå.

Källa: studera.nu, regeringen.se

Läs mer

2021-01-22 09:51
I december kom ett rektorsbeslut om att strama åt universitetets vidtagna åtgärder med anledning av covid-19, vilket…
2021-01-19 13:42
Trots att betalningsfunktionen krånglade en del initialt vid anmälan till högskoleprovet lyckades till slut 58 917…
2021-01-15 15:08
Forskare i nationalekonomi vid Uppsala, Lunds och Köpenhamns universitet, samt Universitetet i Lausanne har i en studie…