Annons
Covid-vaccin
"Ökat fokus på vaccinen kan leda till dåliga hälsobeteenden och en accelerera spridningen av viruset", menar en av forskarna bakom studien.
Foto: Martino Gian/Wikimedia Commons

Information om vaccin minskar försiktighet enligt ny studie


Forskare i nationalekonomi vid Uppsala, Lunds och Köpenhamns universitet, samt Universitetet i Lausanne har i en studie funnit att information om effekterna av covid-vaccination minskar folks vilja att följa skittskyddsrekommendationer. 

I studien fick en grupp information om effekterna av de nya vaccinerna och att vaccinering påbörjats i vissa länder och fick därefter svara på frågor om hur de skulle bete sig framöver, medan en kontrollgrupp endast fick svara på frågorna. De som fått vaccininformation uppgav i betydligt mindre utsträckning att de skulle följa rekommendationer och avstå resor och sociala kontakter framöver.

En förklaring till resultaten är att folk blir mer optimistiska och slappnar av till följd av de positiva vaccinationsnyheterna.
– Resultaten indikerar att när vaccinationerna startar och slutet på pandemin känns närmare så kan existerande åtgärder riktade mot social distansering bli mindre effektiva vilket kan innebära att striktare regler krävs, säger Ola Andersson docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet och Institutet för Näringslivsforskning i en artikel på uu.se.

Studien har ännu inte blivit peer-reviewed och har än så länge inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift.
 


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…