Annons
Magdalena Andersson
Magdalena Andersson, ny statsminister, är född i Uppsala men valde att plugga i Stockholm – kanske för att hennes pappa var lektor vid UU?
Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Sverige får sin första kvinnliga statsminister


Uppdaterad: Magdalena Andersson hann bara vara statsminister sju timmar innan hon valde att bli entledigad. Detta efter att regeringens föreslagna budget inte röstades igenom då centern ansåg den innehålla för mycket "vänsterpolitik". Istället valde riksdagen att rösta för en oppositionsbudget. Andersson kunde tänka sig att regera med oppositionsbudget, men regeringskollegor höll inte med. Miljöpartiet valde att lämna regeringen. Magdalena Andersson valde därför att avgå för att åter kunna låta sig prövas som statsminister i en ny omröstning.

Under onsdagen stod det klart att Magdalena Andersson (S) blir Sveriges nya statsminister. Hon blir därmed också den första kvinnan på posten någonsin.

Magdalena Andersson är född i Uppsala och gick gymnasiet på Katedralskolan. Efter studenten läste hon till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm. Hon blev därefter doktorand i nationalekonomi mellan 1992-1995 men avbröt studierna innan examen. Under doktorandtiden studerade hon en termin vid Institute for advanced studies i Wien och en annan termin vid Harvard University i USA.

Andersson har haft en lång karriär inom Socialdemokraterna och har sedan 2014 varit finansminister.

 

 


Annons

Annons

Så röstade riksdagen:

 

Voteringsresultatet i kammaren:
Ja: 117
Nej: 174
Avstår: 57
Frånvarande: 1

Om mer än hälften av riksdagens ledamöter, det vill säga minst 175, röstar mot talmannens förslag till ny statsminister går det inte igenom. Annars är det godkänt. Andersson vann alltså med en rösts marginal.

Vad händer nu?

Eftersom förslaget till statsminister godkändes av riksdagen ska statsministern så snart det kan ske efter utnämningen anmäla vilka personer som ska ingå i regeringen. Därefter tillträder regeringen vid en så kallad konselj på slottet där statschefen, det vill säga kungen, är ordförande. Talmannen deltar också vid konseljen.

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…