Annons
Annons
Svante Pääbo tilldelas Nobelpriset i medicin.
Svante Pääbo tilldelas Nobelpriset i medicin.
Foto: Frank Vinken/Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology

Nobelpriset i medicin går till Uppsalaalumn


Biologen Svante Pääbo tilldelas Nobelpriset i medicin eller fysiologi. Idag arbetar han vid avdelningen för evolutionär genetik vid Max Planck-institutet i Tyskland, men han genomförde sin grundutbildning i Uppsala och år 1986 disputerade han inom medicin. Sen dess har han varit verksam vid Uppsala Universitet både som gästprofessor i komparativ genomik, och som styrelsemedlem i konsistoriet.  

Priset utdelas “för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution.”

- Pääbos banbrytande upptäckter har skapat ett helt nytt forskningsfält, paleogenomik. Hans kartläggning av arvsmassa från utdöda Neandertalare och Denisova har gett oss helt nya förutsättningar för att förstå den genetiska grunden för vad som gör oss alla unikt mänskliga, skriver Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Uppsala universitet uppmärksammar alumnen Svante Pääbo på sin hemsida, där bland annat rektor Anders Hagfeldt uttrycker glädje över beskedet.

- Hans forskning är ju enormt fascinerande med kartläggningen av människans ursprung, och det är ju roligt att det är en Uppsalaperson. Det är nog många med mig som gläds på universitetet idag, vi har många duktiga forskare i hans fotspår, säger han.

 


Annons

Annons