Östgötagårdens ledning anmäld till länsstyrelsen
Det hela började med att studenten Mårten Lindén, själv boende i samma hus som Müntzing på Banérgatan i Uppsala, skrev till länsstyrelsen och bad dem granska hur stiftelsen Östgötagården sköter sitt arbete. Lindén fann det i sin anmälan anmärkningsvärt att Müntzing hade skaffat sig kontrakt på flera lägenheter på Banérgatan för egen del och för andra icke-studenter.
Lindén vände sig också mot att stiftelsens styrelse inte motsatt sig att hyresgäster bytt bort sina lägenheter, eftersom bostäderna då utan prövning i hyresnämnden upplåtits till icke-studenter. Östgötagården har dessutom ignorerat upprepade försök från Lindén att få ut protokoll från dessa bytesaffärer.
Wilhelm Müntzing vill inte uttala sig om något av detta i Ergo. I en skrivelse till länsstyrelsen förklarar han sig dock som följer: Fastigheten på Banérgatan köptes av Uppsala universitet i början av 90-talet. Fastigheten består av lägenheter om 4-5 rum samt rum med pentry. Vid förvärvet bodde studenter i de flesta rummen med pentry och icke studenter, pensionärer och barnfamiljer i lägenheterna. Så är det nu också och kommer att förbli under överskådlig tid .
Ovillig att bli intervjuad
Även Mårten Lindén är ovillig att bli intervjuad och går med på att bli citerad först efter en stunds övertalning.
- Stämningen är inte på topp här på Banérgatan, jag får i princip smyga in och ut ur min bostad, säger han.
Detta efter att de boende i fastigheten har fått veta att deras hyreskontrakt kommer att bli föremål för noggrann genomgång, som en direkt konsekvens av Mårten Lindéns anmälan till länsstyrelsen. Detta meddelades samtliga hyresgäster i ett brev signerat Wilhelm Müntzing, i vilket Mårten Lindén hängdes ut med namn och adress som den som hade anmält.
- Jag vill inte mucka mer med Wille, jag orkar inte längre. Jag ville bara att Länsstyrelsen skulle granska stiftelsens arbete, säger Lindén, som samtidigt meddelar att han har polisanmält Wilhelm Müntzing för förtal med anledning av ovanstående brev.
Roger Gustafsson, som handlägger ärendet hos länsstyrelsen, berättar att det dröjer ett tag innan någon granskning från deras sida kan bli aktuell.
- Jag skulle tro att vi hinner träffa Östgötagårdens styrelse någon gång innan årsskiftet. Vi ska då informera oss närmare om vad som gäller, vilka kontrakt som de boende har, hur dessa överensstämmer med stiftelsens stadgar och allmänt ta reda på vilka argument som styrelsen lägger fram för sitt agerande, säger han.
Se även intervjun nedan med Östgöta nations förste kurator Markus Lindarp
