Annons
Annons

Utlandspraktik försvåras av CSN-regler


Att göra utlandspraktik i dyra städer som New York och Tokyo kan bli både kostsamt och tufft. CSN medger nämligen inte en uppskrivning av lånet till landets kostnadsnivå, som man normalt gör vid utlandsstudier.

David Berglund läser på pol mag-programmet i Uppsala. Under vårterminen gör han praktik på svenska ambassaden i Washington, där han stortrivs. Med ett undantag: han tvingas vända på vartenda öre. När hyran är betald återstår 100 kronor per dag för att täcka samtliga utgifter.
- Det är görbart, men det är lite trist att inte kunna följa med arbetskamraterna ut på lunch när de frågar. Eller att behöva lägga pannan i djupa veck för att avgöra om det är värt 22 dollar att gå och se en NHL-match i hockey.
Anledningen är att CSN inte anser att David Berglund genom sin praktik studerar i utlandet. Eftersom han tar sina poäng vid Uppsala universitet går han miste om det högre studiemedel som svenska studenter inskrivna vid amerikanska universitet får på grund av de högre levnadskostnaderna i landet.
Också Överklagandenämnden för studiestöd, dit David Berglund vände sig för att försöka få CSN:s beslut omprövat, säger nej med hänvisning till att hans praktik görs inom ramen för en svensk utbildning.
- Det känns jobbigt att inte kunna stå på egna ben. Jag trodde att systemet var utformat för att man ska kunna klara sig själv, och vill inte behöva låna pengar av föräldrarna för att kunna stanna praktikperioden ut, säger David Berglund.
Han menar att CSN agerar inkonsekvent eftersom han beviljas lån för resan till USA. Magnus Forss, presschef på CSN, förklarar det med att CSN beviljar praktikresor inom Sverige och att det är det svenska regelverket som gäller så länge det är vid ett svenskt lärosäte man tar sina poäng.
Stig Brewitz, studierektor på Statsvetenskapliga institutionen, berättar att många studenter i David Berglunds situation har stångats med CSN:s regelverk, dock utan resultat. Institutionen skickar varje termin omkring en handfull studenter till dyra städer som New York, Washington och Tokyo.
- Man kan tycka att det kunde vara upp till studenterna själva att avgöra om de vill låna pengar, säger han.
Stig Brewitz kan inte påminna sig att någon student genom åren har angett ekonomin som ett skäl till att tacka nej till en praktikplats i utlandet, men han utesluter inte att det har förekommit.
Susanna Hansson, studentombud på Uppsala studentkår, har tagit upp problematiken med CSN:s lokala kontor.
Hon påpekar att regelverket kan medföra att utlandspraktik blir en klassfråga:
- Alla bör ha möjlighet att åka. Det här går också stick i stäv med universitetets internationaliseringssträvanden.


Annons

Annons

Läs mer

2025-06-23 13:46
Civilingenjörsstudenten Josephine Maglio har fått utmärkelsen Årets Uppsalastudent 2025, meddelar Uppsala universitet på…
2025-06-19 10:21
Bostadsportalen och stödfunktionen Studentboet, startad av Uppsala studentkår, läggs ner. Sista dagen för verksamheten…
2025-06-09 13:05
På onsdagsförmiddagen kom beskedet från Uppsala universitets områdesnämnd för humaniora och samhällsvetenskap: Det blir…