Läxläsningsprojektet efterlyser fler studenter
Läxhjälpen startade våren 2002 och går ut på att universitetsstudenter en kväll i veckan hjälper högstadieelever vid Gottsundaskolan med läxläsning. Projektet drivs av Uppsala studentkår och Uppsala kommun och är uppskattat.
- Eleverna säger att de höjer sina betyg, blir mer studiemotiverade och får mer hjälp på läxläsningen än hemma, berättar Moa Hjertson på kårens mångfaldsbyrå Esmeralda.
Framgången har gjort att fler Uppsalaskolor efterfrågar studenternas hjälp. Men om projektet ska kunna växa måste fler studenter engagera sig, betonar Moa Hjertson.
- Faktum är att vi behöver bli fler också för att kunna finnas kvar i Gottsunda. Det varierar från vecka till vecka hur många studenter som dyker upp, men som lägst i höst har de bara varit sju. Idealet är 30.
Framför allt saknas det studenter som kan hjälpa till i ämnena matte, kemi och fysik, men alla är välkomna, säger Moa Hjertson. Och man behöver inte lova att komma ett visst antal gånger.
- Man kan komma en gång eller hundra. Men man har nog roligare själv om man kommer flera gånger, då känner eleverna igen en.
Vad får man ut av att vara läxläsare?
- Man gör en insats för eleverna och har ofta väldigt roligt under tiden, det finns en bra gemenskap mellan läxläsarna. Och så är det en bra merit. Volontärarbete ser alltid bra ut i cv:t, och att jobba med människor ger viktig arbetslivserfarenhet, även om man inte vill bli lärare, säger Moa Hjertson.